Udo: Bratr naklonoval mou kapelu

Udo: Bratr naklonoval mou kapelu
Udo: Bratr naklonoval mou kapelu

Němci jsou proslulí svým perfekcionismem. Výjimkou není ani kapela U.D.O., kterou po odchodu z Accept zformoval zpěvák Udo Dirkschneider. Po dvou letech se vrátila do Březolup. Vystoupení předcházelo pohoštění členů skupiny na zabijačce v Topolné. Zůstalo však víceméně jen u slováckých pochutin. Slivovice sice nesměla chybět, pila se však poskrovnu a několik hodin před vystoupením kapela odmítla jakýkoliv alkohol konzumovat. Starý pardál Udo má ale ve své kohortě veselé sekundanty, kteří svým humorem a vitalitou bavili všechny kolem i bez alkoholového povzbuzení.

 

S kapelou Accept jste vyprodávali stadiony, nyní hrajete i v poměrně malých prostorech, jakým je například i březolupská hala. Nevadí vám tyto stísněné podmínky?

Udo Dirkschneider: Ne, to určitě ne. I malé sály mají své kouzlo, mnohdy ještě větší než velké arény. V malých prostorech cítíte atmosféru prvních řad mnohem intenzívněji. Můžete být blíž fanouškům, a ti vás pak dovedou pěkně rozparádit.

Fitty Wienhold: Souhlasím s Udem. Součástí turné bývají i koncerty v Brazílii, Rusku a podobně. Tam jsme hráli pro velké množství lidí a samozřejmě - velké haly a stadiony mají své kouzlo. Klubová vystoupení jsou o něčem jiném, ale jejich atmosféra bývá velmi motivující.

Na minulém počinu Mean and Machine z roku 2002 jste natočili baladu se zpěvačkou Doro Pesch. Jak k této spolupráci došlo?

Udo: Ta nabídka přišla od Doro. Náhodou jsme se potkali, slovo dalo slovo a ona navrhla, jestli bychom společně nenazpívali duet. Myslím, že výsledek se docela povedl.

Fitty: Musím jen dodat, že Doro zpívá pořád fantasticky a je nejen moc hezká ženská, ale navíc i dáma s velkým D.

Na aktuálním CD je písnička s ruským nápěvem, nechybí harmonika a typická ruská melodika. Jedná se o recesi, nebo poklonu východním fanouškům?

Udo: V Rusku máme skutečně velmi mnoho fanoušků, proto jsme také před několika lety vydali z ruského turné koncertní záznam. Jak jsi sám řekl - písní Trainride in Russia chceme složit poklonu tamním fandům. No a ten humor tam nesmí chybět.

Fitty: Klip k této písni je součástí aktuálního DVD. Dnes jsme ji zkoušeli i tady před koncertem, protože míříme do Ruska, a tam tuto skladbu předvedeme. Jsme zvědaví, jak ji návštěvníci koncertů v Rusku přijmou.

Udo, v kapele Vanize, která disponuje hlasově neuvěřitelně podobnému vokalistovi, údajně působí tvůj bratr. Pokud je to pravda, co říkáš tvorbě této německé kapely?

Udo: Máš přehled. V kapele Vanize skutečně zpívá můj o dvanáct let mladší bratr. Ale co bych na to řekl (výmluvný škleb). Připadá mi, že se snaží o co nejvěrohodnější klon mojí kapely.

Na svých albech už dlouhé roky zdokonalujete svůj styl - heavy metal. Nové zvuky a computery, které dobývají svět - to zřejmě není nic pro vás. Posloucháte například v této době tak populární numetalové kapely, jako jsou Limp Bizkit, Linkin Park a podobně?

Udo: Tyto soubory mě příliš neberou. V podstatě poslouchám jinou hudbu, než hrají U.D.O., velmi málo. Nemám na to čas. To, co se teď vidí v televizi a co hýbe v hudebním show byznysu světem, mi často připadá jako rychlokvaška, která rychle ztratí dech. Mám rád klasiku - Dio, Deep Purple...

Fitty: Hlavně neposlouchám Manowar. To jsou komedianti (smích). Ale klasický heavy metal se drží stále dál, a to mě těší.

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy