Victor Wooten

Victor Wooten
Victor Wooten

Victor Wooten! Nepřehlédnutelná ikona basové kytary. Zase jeden z těch, kteří posunuli techniku hry o nějakou tu míli kupředu a rozšířili roli basové kytary k dalším obzorům. No a jelikož společně s Bélou Fleckem a ostatními Flecktones nedávno zamířil do naší metropole, neodolali jsme a požádali mistra o krátký rozhovor, kterýžto nám po parádním tříhodinovém koncertu v Lucerna Music Baru poskytl.

Náš časopis je určen především muzikantům. Možná by je zajímalo, jak to máš se cvičením. Cvičíš hodně?

Momentálně ani moc ne. Je totiž ještě spousty jiných věcí, které rád dělám. Teď jsem například na turné. Cvičím spíše ve fázích. Prostě někdy jo a někdy ne.

Také cvičím během koncertu. Hodně mi k tomu pomáhá atmosféra, přítomnost lidí. Doma ve volném čase také někdy hraji s automatickým bubeníkem (používá Boss DR-5).

Můžeš nám říci, jak pokračuje tvá spolupráce se Stevem Baileym?

Naše nové CD se jmenuje Just Add Water. Na bicí nám hraje Dennis Chambers. Dále se tam objevuje Billy Sheehan, Anthony Jackson a John Patitucci. Dá se říci, že máme celkem hodně společné práce.

Na Bass Extremes I jste společně nahráli Donnu Lee od Charlieho Parkera. Máš nějaký hlubší vztah k jeho hudbě?

Poslouchali ho mí bratři. A protože jsem z nich nejmladší, poslouchal jsem ho samozřejmě také. Bohužel jsem jeho hudbu nijak zvlášť nestudoval. A je to asi škoda.

Skladbu hraješ hodně zvláštní, zajímavou technikou. Co tě k tomu vedlo?

Když jsem pracoval na této věci po technické stránce, řekl jsem si, že by bylo docela dobré zahrát ji tímhle způsobem. A také s jazzovým feelingem. Napadlo mě, že když zahrají Donnu Lee takhle, zahrají už všechno. Bohužel je ještě mnoho věcí, na kterých chci pracovat a které neumím.

Co se týče spolupráce s ostatním basisty, nechystáš nějaký nový projekt?

Nedávno jsme o tom hovořili se Stanleym Clarkem a Marcusem Millerem. Myslím, že by z toho mohlo něco být. Uvidíme.

Můžeš nám napsat nějaký svůj oblíbený lick?

Cože? Teď? Nevím, dalo by to asi hodně práce...

 

Nakonec nás Victor odkázal na své webové stránky (www.victorwooten.com) a přidal k dobru svůj oblíbený recept na cvičení s automatickým bubeníkem. Takže pozor, postup je následující: jednotlivá cvičení si navolíme do čtyř čtyřtaktových paternů s tím, že v prvém stáhneme bicí doprovod na posledním taktu, v druhém na posledních dvou atd. V posledním paternu nám zůstane jen klik na první době prvého taktu.

 

Béla Fleck & Flecktones, Lucerna Music Bar,

10. 11. 2002)

Victor Wooten
Victor Wooten
Psáno pro časopis Muzikus