Waltari v předvečer dvacetin

Waltari
Waltari

(Frontman Waltari, zpěvák a basista Kärtsy v exkluzivním telefonickém rozhovoru Muzikusu)

 

Frontman Waltari Kärtsy má poněkud svérázný zvyk, že telefonická interview zpravidla zodpovídá na procházce v helsinském městském parku. Krom jiného se tudíž dozvíte, že babí léto bylo letos i ve Finsku, domovské zemi u nás velmi populárních Waltari, příjemné. Snad jen ten severní vítr... ale pak už se řeč stáčí na aktuální album Blood Sample, které se v říjnu objevilo i na našem trhu.

 

Co bylo inspirací jeho názvu?

Koncept tohoto alba v podstatě připomíná Evropu dneška. Samozřejmě je ale odvozen také od soundu desky. Jsou to dvě dobré záležitosti, které mám rád. Blood vyjadřuje metalovou muziku a sample zase připomíná taneční hudbu. Kombinace těch dvou stylů je mi blízká a baví mě. Nicméně, jak už jsem řekl, název je odvozen od situace v Evropě dnešních dnů. Nápad na tenhle koncept jsme dostali na posledním evropském turné, které jsme jeli po poměrně dlouhé době. Potkával jsem různé lidi, pozoroval je. Písně se vztahují ke všelijakým zemím jako Španělsko, Francie, Anglie... Není to politické album, jde spíše o dojmy a pocity z dnešní Evropy.

 

Jak konkrétně album vznikalo?

Tohle album jsme nahrávali ve zkušebně, tak jako jsme to dělávali ve svých začátcích. Byl to opravdu návrat do velmi raných dnů naší kariéry a šlo nám o to dosáhnout zvuku prvních alb. Pak jsme míchali v jednom malém finském městečku a celá ta práce byla neobyčejně uvolněná a příjemná. Dopřáli jsme si hodně času. Točit jsme začali koncem loňského roku a dotočeno bylo letos v létě. Z mého pohledu to bylo zajímavé i proto, že sám osobně jsem se poprvé podstatně podílel i na produkci.

 

Před prázdninami jste vydali také DVD Rare Species Alive, představ nám ho.

Tohle DVD vlastně shrnuje celou historii Waltari. Je sestaveno ze záběrů z loňského turné, konkrétně z Helsinek, s velmi dobrou zvukovou i obrazovou kvalitou. Pak jsou tam samozřejmě starší videa a dvě hodiny bonusů, které shrnují historii Waltari od prvních dnů po současnost.

 

Ta historie už bude napřesrok dvacetiletá, jak oslaví Waltari své dvacetiny?

Oslavovat v podstatě nebudeme. Ke znovuvydání se chystá naše první album Monk Punk a bude i kompilace. My osobně se do oslav dvacátého výročí moc nehrneme, my si totiž nepřipadáme, že bychom za sebou už měli mít dvacet let. Cítíme se spíš jako teenageři.

 

Živě zavítali Waltari 25. 11. do Brna, o den později do Prahy a ještě o den později do Karlových Varů. Právě na těchto koncertech bylo možné seznámit se s tím, jak albová novinka zní živě, protože jak Kärsty říká: "Minulé turné bylo takové Best of, teď budeme hrát především nové věci z nové desky."

Psáno pro časopis Muzikus