Wooten family - ohlédnutí za Warwick Bass Camp 2013

Wooten-Brothers - oficiální foto k tour 2013
Wooten-Brothers - oficiální foto k tour 2013

Wooten family - 1. díl

Na letošním Warwick Bass Campu v Markneukirchenu jsem strávil týden ve společnosti tří členů Wooten family. Regi s Victorem se zúčastnili jako učitelé a společně s Victorovým synem Adamem nechyběli na žádném z nespočetných jamů. Wootenovci mě uchvátili nejen jako vynikající instrumentalisté, ale též svým přístupem k hudbě i svou životní filozofií.

Basový mistr Victor Wooten je zajisté známý většině muzikantů. O jeho bratrech je u nás informací o mnoho méně a je to škoda. Rád bych to napravil a seznámil vás s celou Wooten familly.

 

Rodiče Dorothy a Elijah „Pete“ Wooten pracovali v armádě, takže stěhování z místa na místo bylo u Wootenů běžné. Během svého dětství bratři prošli mnoho míst, včetně Kalifornie, Havaje a Virginie. V současné době žijí bratři v Tenesee v Nashvillu.

 

Za více než čtyři desetiletí jsou Wooten Brothers uznáváni jako jedna z nejvíce talentovaných sourozeneckých kapel, jakou kdy svět poznal. V letošním roce zahájili společně první turné od předčasné smrti svého bratra, saxofonisty Rudyho, v roce 2010.

Regi Wooten na Warwick Open Day 2013
Regi Wooten na Warwick Open Day 2013

Regi Wooten

Elijah Reginald Wooten je nejstarší z pěti bratrů. Narodil se v Louisianě v Shreveportu v roce 1956. Již v pěti letech stál na pódiu. James Brown tehdy zahlédl na svém koncertě tančit Regiho, Roye a Rudyho v hledišti. Pozval je na jeviště, aby tančili s ním. Regi má přezdívku „The Teacha“ - učitel, protože on to prý všechno začal. Když byli bratři ještě malí kluci a pobíhali kolem jejich domu na Havaji, začal devítiletý Regi učit dvouletého Victora na basovou kytaru. Bylo to v době, když byl malý Viktor schopen sám sedět. Rodiče Regimu nikterak nebránili. V deseti letech vytvořil Regi skupinu The Wooten Brothers, kde hrál ještě v té době osmiletý Roy na bicí, devítiletý Rudy na saxofon a pětiletý Joseph na klávesy. The Wooten Broothers hráli po celé Havaji.

 

Když se později rodina přestěhovala do Kalifornie, začali koncertovat jako předkapela s legendárním Curtisem Myfieldem. Později kapela stála na pódiích také společně s The Temptations, Ramseyem Lewisem, Stephanie Mills, War a dalšími umělci.

 

V polovině osmdesátých let The Wooten Brothers vydali desku The Wootens pro Clive Davis’ Arista Record. V roce 1983 pracoval Regi na prvním velkém albu Whitney Houston. Roy hrál na bicí, Joseph zpíval, zatímco Regi spolupracoval s producentem Kashifem.

 

Regi je multiinstrumentalista a hudební génius. Jeho styl hry je jedinečný. Na kytaru zahraje v doprovodech hedvábné propracované akordy pomocí tappingu, jako kdyby hrál na klavír. Na hmatníku je schopen vyťukat i složité rytmické vzory až po šílená sóla s plným zkreslením končící psychidelickými kosmickými zvuky. Chvílemi jeho perkusivní hru, sweep pickinng, strumming a slap již není možno řadit k žádnému hudebnímu stylu ale nenechte se zmást, Regi je muzikant na nejvyšší úrovni se znalostmi a dovednostmi daleko hlubšími, než napovídají některé fantasticky zábavné triky, které udržují diváky na okraji sedačky. Regi říká: „Je tu melodie, rytmus a harmonie. To je svatá trojice hudby. Každý může hrát na svůj nástroj jedním z těchto tří způsobů. My jsme se naučili hrát všemi těmito způsoby hry.“

 

Kromě spolupráce s mnoha hvězdnými muzikanty, jejichž výčet by zaplnil mnoho řádek, již dvacet let hraje pravidelně doma v nashvilském 3rd & Lindsay. Je to klub pro šest set lidí, kde se pravidelně hraje a jamuje. Regi také rád zahraje na svatbách i firemních večírcích. Pro tyto účely postavil kapelu Wooten & Friends, se kterou hrají samé „staré fláky“.

Regi, Victor a Adam Wootens - Warwick Bass Camp 2013
Regi, Victor a Adam Wootens - Warwick Bass Camp 2013

Kromě hraní v Nashvillu jezdí na turné se svým bratrem a jeho kapelou The Victor Wooten Band jako kytarista. Regi spolupracuje s výborným švédským baskytaristou Jonasem Hellborgem se kterým absolvoval turné v roce 2011.

 

Je také výborný učitel. V roce 2010 vydal instruktážní DVD Guitar Secrets of Regi “The Teacha” Wooten, kde učí některé své techniky hry. V současné době spolupracuje s firmou Framus, kterou založil Fred Wilfer v roce 1946 a jeho syn Hans-Peter Wilfer firmu obnovil v roce 1982. Framus vyrobil pro Regiho několik signovaných modelů. Poslední model je v barvě duhy s aktivními snímači a scalloped hmatníkem. Měl jsem možnost s Regim strávit celý týden na letošním Bass Campu. Je to vynikající člověk, muzikant, učitel a bavič. Pochopil jsem, proč jsou Wooten Brothers tam, kde jsou. Škoda, že nemám také takového staršího bratříčka.

 

V příštím díle si představíme další členy této fenomenální muzikantské rodiny. Seřazeno dle věku to budou Rudy, Roy „Futureman“ a jeho vynález Drumitar, Joseph, Victor a jeho syn Adam.

 

www:

www.regiwooten.com

www.youtube.com/watch?v=NT4mrRxOgls

Psáno pro časopis Muzikus