Workshop rockové školy Come To Jam I

Workshop rockové školy Come To Jam I
Workshop rockové školy Come To Jam I

Milí čtenáři, od nynějška se na této stránce budete setkávat s workshopem rockové školy Come To Jam. Do workshopu budou postupně přispívat všichni lektoři školy, což znamená, že na své si přijdou kytaristé, basisté, zpěváci, klávesisté i bubeníci. Cílem tohoto workshopu nebude ucelená muzikantská průprava, které se dostává žákům školy, ale spíše nové náměty pro Vaše cvičení a hraní. Každý lektor stručně předvede něco ze své praxe aktivního hudebníka: lick, akordický spoj, technické cvičení, harmonickou úvahu...

Takže přejděme hned k věci, tentokrát to bude zejména pro kytaristy:

Vážení a milí - dnešní lick je motiv na základní harmonický spoj II V I s použitím jednoduššího materiálu a hraním prakticky v jedné poloze (prstoklady lze pochopitelně obměnit).

Obecně platí, že pokud zahrajeme v sóle nějaký melodický motiv, neopustíme jej a budeme se s ním snažit pracovat co nejdéle to půjde, tzn. zopakujeme jej jinde na hmatníku, rytmicky jej modifikujeme, melodicky upravujeme ubíráním nebo přidáváním dalších tónů, při změně harmonie jej zahrajeme od jiného tónu, atd. To vše jsou náměty, které byste měli s tímto, ale i s jinými licky vyzkoušet.

Jiří Peša

 

Petr Zeman - lektor improvizace

Nar. 1961, po studiích u Karla Velebného a Bábose Gyuly začal profesionálně hrát v roce 1985, v průběhu dalších let spolupracoval např. s Milanem Svobodou, Michalem Gerou, Janou Koubkovou, Vojtěchem Eckertem a dalšími. Průběžně pracoval jako studiový hráč a též účinkoval v některých muzikálech v souborech Gera Band a Kontraband. Sólová CD: Master Of The Week (duo s Janem Čambalem), Here And Now (Petr Zeman Quintet). Má za sebou 20 let pedagogické praxe a je zakladatelem soukromé hudební školy Come To Jam. V polovině 90. let přispíval do časopisu Muzikus seriálem "Kytarová improvizace"

 

Jiří Peša - lektor oboru jazzová kytara

Nar. 1974, studoval ve škole Come To Jam jazzovou kytaru u Marka Šmause a Petra Zemana a aranžování u Jiřího Hály. Lektorem školy je od roku 2000. V minulých letech byl leaderem kapely Peshaband, v současnosti hraje v jazzrockovém triu Mini Me.

Psáno pro časopis Muzikus