www tipy

www tipy
www tipy

nobels.com

Efekty Nobels

Německá firma vyrábějící kytarové a basové efekty, kytarové zesilovače a sluchátkové zesilovače, pedálové MIDI kontroléry a rackové mixy a pre-ampy. U každého výrobku je ke stažení manuál a odkaz na Google, který vyhledá všechny relevantní odkazy včetně videí. Mezi hráče, kteří používají efekty Nobels, patří i Jerry Donahue (Fairport Convention).

www tipy
www tipy

www.italiaguitars.com

Kytary Italia z Číny

Navzdory svému názvu pochází značka Italia z Číny. Jedinečná společnost se zabývá výrobou netradičních kytar, které prosluly především v šedesátých a sedmdesátých letech. Retro vzhled nástrojů tak připomíná značky Rickenbaker, Ampeg, Framus ad. Kytary Italia používají např. Chris Rea, Steve Hogarth (Marillion), Stevie Salas nebo celá kapela Kaiser Chiefs.

www tipy
www tipy

www.vemuram.com

Efekty Vemuram

Efekty, které jsou vyráběny v japonském Tokiu. Mezi jejich zákazníky patří např. Darryl Jones, Michael Landau nebo Richie Sambora. V nabídce mají v současné době tři typy overdrivů a jeden fuzz a pracují na dalších čtyřech efektech. Každý z overdrivů je vyroben jinak, aby emuloval jiné legendární zkreslení (Marshall, Fender ad.).

www tipy
www tipy

www.lasounddesign.net

Pedalboardy na zakázku

Firma z Los Angeles, která se zabývá především kompletací a návrhem pedalboardů - staví takhle třeba pro Bon Joviho, Douga Aldriche, Micka Marse nebo Viviana Cambella. Nejsou to ale jen pedalboardy, ale i uložení rackových efektů do racku. A navíc vyrábějí vlastní buffer, ze kterého mohou napájet efekty a ze kterého mohou vést signál do více aparátů. Jejich řešení jsou velmi elegantní a dokonale uspořádaná.

www tipy
www tipy

roli.com

Klávesnice Roli

Jedinečný nástroj, který značně posouvá možnosti klávesové hry, vyrábí firma Roli z Londýna. Jedná se o MIDI klávesnici (i se softwarem), kde lze určovat výšku tónu, hlasitost nebo témbr pohým tažením prstu. Tenhle nástroj nemohl uniknout pozornosti Jordana Rudesse, který na svém profilu na FB zveřejnil už několik videí, kde na Roli hraje.

Psáno pro časopis Muzikus