www tipy

www tipy
www tipy

www.tonewoodamp.com

Multiefekt pro akustiky

S překvapivým vynálezem se vytáhla firma Tone Wood ze Spojených států. Jedná se o multiefekt pro akustické kytary. Je ve formě krabičky, která pomocí magnetu připevníte na zadní stranu kytary (nepoškrábe lak), zapojíte ji do jackové zdířky a vaše kytara má rázem k dispozici delay, reverb a další efekty. Nepotřebuje k tomu žádný aparát. Za zmínku stojí, že efekt používají třeba country hvězda Vince Gill, bluesman Eric Gales, dobrista Jerry Douglas, legendární session hráč Paul Jackson Jr. nebo Al Di Meola.

www tipy
www tipy

www.analogman.com

Analogové efekty

Firma z městečka Bethel v Connecticutu, jejímž cílem jsou ručně vyráběné kytarové efekty. V nabídce mají kolem patnácti efektů, mezi jinými delay, chorus, fuzz, kompresor, buffer nebo overdrive. V závislosti na komplikovanosti efektu jsou ceny mezi dvěma a třemi sty dolary. Firma rovněž prodává i efekty jiných výrobců.

www tipy
www tipy

www.gilmourish.com

David Gilmour jako na dlani

Stránky, které jsou věnovány především Davidu Gilmourovi a jeho nástrojovému a technickému vybavení. Poměrně podrobně jsou tu rozebrána jednotlivá období a na co v nich hrál, co používal ve studiu a co na turné, a pokud jsou k dispozici, jsou doplněno i fotkami. Podobně podrobně jsou rozebrány i jednotlivé komponenty jako aparáty, efekty nebo i snímače.

www tipy
www tipy

www.italiastraps.com

Americké italské popruhy

Navzdory svému názvu se jedná o kalifornskou firmu. Italia Straps vyrábí popruhy pro kytary (akustické i elektrické) a baskytary. Jedná se o čistě kožené popruhy o dvou šířkách - dva a p§l a čtyři palce (6,3 a 10 cm). Každá šířka se vyrábí v několika barevných odstínech od klasických hnědých a černých až po červené, bílé nebo žluté. Ceny se pohybují kolem devadesáti až sta dolarů.

www tipy
www tipy

lichtyguitars.com

Kytary Lichty

Jay Lichty je kytarář z Tryonu v Severní Karolíně. Vyrábí především akustické nástroje, a to kytary a ukulele. Vyrábí hned deset typů akustických lišících se tvarem a použitím nástroje a sedm typů ukulelí. Všechny nástroje ale stejně dělá na zakázku a podle požadavků zákazníka. U všech typů nástrojů jsou i zvukové ukázky.

Psáno pro časopis Muzikus