www.Mobilnipodium.cz

www.Mobilnipodium.cz
www.Mobilnipodium.cz

Taky jste si všimli, že klesá počet akcí, kdy si hvězdy či megahvězdy přivážejí svoji ozvučovací aparaturu zvenku, ale naopak narůstá využívání služeb tuzemských firem? Přestože vzhledem k velikosti českého trhu to bývají obvykle unikátní vybavení co do typů a značek, je určitě dobře, že tu jsou. A pak že se nepřibližujeme Evropě. Jednou z firem, jejíž práce stojí na kvalitním vybavení, je i pražská firma PP Production. O jejich aparátu, jeho technických vlastnostech i dosavadním a uvažovaném využití jsem si pro vás povídal se spolumajitelem firmy Markem Vocelem a technikem Martinem Voňkou.

www.Mobilnipodium.cz
www.Mobilnipodium.cz

Jádrem vybavení PP Production je mobilní a skládací pódium značky SL200 vyrobené kanadskou firmou Stage Line (www.stageline.com). Je to velké festovní pódium vezené jako návěs za tahačem, se kterým lze na místě zaparkovat, a ve dvou až třech lidech během 45 minut rozložit a během dalších dvou až tří hodin osadit světelnou a zvukovou aparaturou tak, aby se dalo zkoušet a hrát. Tedy žádné noci probděné stavbou pódiového lešení. Základní rozměry rozloženého pódia jsou 9 x 7,3 metry. Na jevišti jsou napevno zabudovány i elektrické rozvaděče. Je to tedy největší pódium ze sortimentu tohoto výrobce, se kterým se dá jezdit po evropských silnicích. Jediné SL100 je menší - to lze připojit za mikrobus. Všechna ostatní jsou větší, ale už hůře použitelná pro evropské silniční normy, protože na evropských silnicích se těžko protáhnete s krámem vyšším než 4 metry.

Mimochodem, pokud je nám známo, po Evropě stejně ani jiný takový Stage Line SL200 nejezdí. Po příjezdu na místo se pódium zabudovanou hydraulikou zvedne z podvozku na stojany, stojany se srovnají s terénem - výška podlahy pódia může být 1,02 až 1,57 metru nad zemí. Zařízení tedy zvládne i mírný svah, pokud lze na něm vůbec s jedenáct tun vážícím prázdným drobečkem zaparkovat. Poté se sklopí postranice a hydraulikou se zvedne střecha pódia a celá stavba se zajistí. Nakonec se hydraulika vypustí, aby nějakého nenechavce nenapadlo třeba skládat pódium během vystoupení účinkujícím na hlavu. Vůbec, ovládání jeviště je dobře blokovatelné proti zneužití. Pokud by základní rozměry pódia někomu nestačily, lze je pomocí dalších postranních praktikáblů a různých mol nastavit.

Výrobců podobných věcí není na světě příliš a už vůbec ne takových, kde by střecha takto dovezeného pódia unesla 5,5 tuny užitečné zátěže. Pro představu - nad hlavami protagonistů a na bocích jeviště se tedy může houpat zhruba pět a půl automobilů Felicie. Místo nich tam radši dejme reflektory na rampy nad hlavy účinkujících a reprobedny zavěšené na postranních ramenech vpředu na bocích jeviště.

 

Závěsy shora a po stranách, které se jinde obvykle používají z lehkých plastových fólií, jsou zde z poměrně těžkého, velmi pevného černého pogumovaného plátna. Tím se dosáhne jednak větší odolnosti pódia proti větru (o tom na letošním bigbítu v Českém Brodě mohou vyprávět svoje). Dosáhne se kvalitnějšího zatemnění scény vůči světlu z boku a zezadu, a taky lepšího akustického odtlumení od vně stojících, vlastně visících, PA reprobeden, takže i odposlechy pískají méně. Dobře zakotvené pódium SL200 ustojí nečas o rychlosti větru až 116 km v hodině, čili docela slušný orkán.

Ovšem nejen svým mobilním pódiem živa je firma PP Production. Uprostřed mezi zavřenými postranicemi, které tak při převozu vymezují jako prostor pro uložení aparatury, vozí firma 4,5kW zvukové aparatury sestavené ze zesilovačů Crown MT-2400 a reprobeden řady Élite (značky Yorkville). Vedle toho tam najdete i nějakých 48 světel typu PAR, dva follow-spoty, blinder, stroboskop a mlhostroj. Pěkný je taky projektor Mitsubishi, kterým lze pomocí zadní projekce promítat na projekční plochu Attention Screen firmy DNP. Ta má rozměry 1,3 x 1,7 metru, a pokud na ni svítíte pod úhlem 35°, lze ji používat i pro projekci za denního světla, toť je také výhoda.

Vedle této aparatury se do návěsu vejde ještě hliníkové německé lešení značky Lehman, ze kterého během čtvrt hodinky postavíte světelnou rampu, věž k zakrytí visících reprobeden či stojan pro billboard. Další billboardy lze umístit přímo na složené pódium, takže kolem jeho vlastní přepravy lze udělat další reklamní cirkus, u PP Production kromě toho mají i další pojízdný billboard jako přívěs za osobní auto.

S mobilním pódiem Stage Line SL200 brázdí firma PP Production české luhy, háje a jiná venkovní prostranství od prosince 2001. Za tu dobu zvládli 34 akcí, většinou reklamního či volebního charakteru. Pokud vás ale jejich vybavení a práce zaujaly a chcete o nich zvědět víc, klikněte si na adresu uvedenou v nadpisu.

 

Kontakt:

PP Production, Švédská 25, Praha 5, 150 00

tel: 02 / 573 25 041-3, fax: 02 / 573 25 040

www.mobilnipodium.cz, e-mail: office@pp-production.cz

Psáno pro časopis Muzikus