Yllas

Milý strejdo. Mám doma PC a zvukovou kartu Sound Blaster Live! Při nahrávání kytary má signál zpoždění. Co to způsobuje a jak to odstraním? Díky moc, Kamil.

Milý Kamile asi tě trochu zklamu, ale máš jen dvě možnosti: buď si zvykneš na to, že odposlech na kartě budeš muset vypnout a řešit nějakým alternativním způsobem, nebo hrábneš hlouběji do kapsy a poohlédneš se po jiné zvukovce.

Takzvaná latence - zpoždění - vzniká tím, že karta nestihne dostatečně rychle převést zvuk z analogového vstupu na digital, smíchat s ostatními zvuky a posléze opět převést zpět na analog.

Na trhu narazíš na moderní karty vybavené ASIO (audio streaming inputs/outputs - poslední dobou velmi oblíbené u vývojářů aplikací, např. Cubase, Nuendo atd.), EASI (enhanced audio streaming interface) drivery nebo ULLI (ultra low latency interface) a další nízkolatenční zařízení, která čas pro zpracování signálu dokáží srazit na hranici kolem 10 ms (ale i méně), což je doba, kterou už prakticky nelze naším vnímáním rozpoznat.

Druhá možnost, kterou využívají třeba některé karty Midiman, je přímé monitorování vstupu. Karta zjednodušeně rozdělí vstupní signál na dva, z nichž jeden pošle zpracovat počítači (nahrát) a ten druhý pošle bez dalšího zpracování rovnou do libovolného výstupu.

Bohužel, zatím takové kvalitní karty nejsou úplně nejlevnější.

Psáno pro časopis Muzikus