Yllas

Milý strýčku,

tak jsme se s kapelou rozhodli, že konečně natočíme CD. Hrajeme už dlouho a vyrazili jsme do studia, že uděláme radost fanouškům, ale především sobě. Ale zvuk ze studia nás dost rozčaroval. Je to čisté, jasné, ale nějak to není ono. V čem může být problém?

Tvůj synovec Ondra

 

Milý synovečku Ondro,

odpověď na tvou otázku nebude vůbec jednoduchá. Pokud jste dosud nebyli ve studiu, pak může být odpovědí šok. Pokud jste zvyklí hrát spolu a hlavně na sebe a muzika vám dohromady šlape, pak je to skoro jisté. Tedy pokud jste skutečně poprvé ve studiu. Napřed si řekněme, jak jste si nahrávali živák. Buď jste natočili stopy přes nějakou bedýnku (zvukovou kartu, mix atd.) někam, kde jste si to omastili třeba efektama. Nebo jste to natáčeli na nějaký chytřejší diktafon (stereofonních nesmyslů je celá řada a teď i ty muzikantské kamery s rozlišením 4k) a zvuk byl velmi podobný tomu, jak jste na něj zvyklí z podia. Jenže je plný šumů ruchů přeslechů a ozvěn, které vaši muziku naplní, a i když něco zkazíte, jaksi se to přeslechne. Jakmile ale přijdete do studia a kupříkladu pan režisér, když vás uslyší, řekne, že se to natočí po stopách, a každý z vás najednou stojí sám a kouká na režiséra, tak mu nic neprojde. Ani nota. Ona každá i sebemenší chyba je v tom studiu slyšet. A když máš hrát již po osmé to samé sólo, protože je buď pozdě nebo falešně, tak je samozřejmé, že začneš o svém mistrovství i pochybovat. Takže první, co se vytratí, je vlastní sebedůvěra. Druhé, co se vytratí, je skupinový duch. Když je člověk sám jak nahej v trní, a někdo ho ještě drezíruje, určitě to nepřispěje k dobrému výkonu. Takže to může být jeden důvod.

 

Druhý důvod může být pravý opak. Šli jste do studia, kde je studiu šumák, jak budete znít. Natočte si, co chcete, my vám porovnáme trošku korekce a nazdar, tady máš CD. Zvuk je jalový, nic zajímavého, tady vylejzá kytara, taky ječí šlapák (nebo opačně). Pokud jste to chtěli tady stáhnout, měli jste si říct. My normálně točíme dechovku. Tohle se ti, milý Ondro, prostě může stát. Já bych se na začátku pokusil co nejvíc studiu přiblížit, a to i postupem. Jak na to se dozvíte příště.

Tvůj strýc Yllas

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy