Yllas

Nazdar strejdo Yllasi,

 

nyní se mi vyskytl problém u mého kytarového zesíku. Je to skvělý lampáč Marshall, konkrétně model Bluesbreaker. Používám ho už pár let, a najednou mi kombo začalo zkrátka hrát úplně jinak. Nevíš, prosím tě, co s tím?

 

Zdravím, tvůj synovec Míra

 

Ahoj Mirku,

 

krásný a doslova letitý problém! V tvém případě se jedná o kvalitní aparát, ale samozřejmě i u něj se můžou ukázat nějaké vady, které mohou mít celou řadu příčin. Pojďme se na to podívat. Nejprve je dobré si uvědomit, jak dlouho má zesilovač používané lampy a zda nepotřebují vyměnit. Je to v podstatě spotřební věc a je nutné je občas zkontrolovat a případně osadit zesilovač novými lampami. Při kontrole můžeš zjistit, že například i jen jedna lampa někde v předzesilovači je opotřebovaná, a to celé vede pak ke změně zmíněného zvuku aparátu.

Další důležitou věcí je také správně nastavit v zesilovači bias. Mnoho moderních aparátu si dnes už bias nastaví samo, ale to určitě není případ Bluesbreakeru. Obecně s jistou mírou tolerance platí, že pokud budeš měnit lampy za ty samé, nemusí se s biasem hýbat. Vše spočívá v testování a hledání.

Tak, milý synovče, nyní jsem popsal základní věci, které zvládne každý, kdo má základy bezpečné práce s elektronikou a nesáhne si na anody lamp, kde klidně může být okolo šesti set voltů. Pokud ovšem i přes tyto kontroly a případné výměny zesilovač nebude hrát, jak má, doporučuji ho poslat ke specialistovi. S největší pravděpodobností se jedná o složitější změnu v zesilovači, jejíž nalezení a napravení je nutné svěřit do rukou odborníka. Rozhodně nedoporučuji takový aparát zkoušet opravit „samodomo“! Můžeš tak nadělat více škody než užitku.

 

Zdravím, Tvůj strýc Yllas

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy