Yllas

Zdravím, strejdo,

mám otázku, na kterou mi vlastně pořád nikdo nedokázal neodpovědět. Jak je možné, že začínající muzikanti na YouTube nahrají nějak ujetě cover známého songu, a pak u něj mají třeba třicet milionů zhlednutí? Nejvíce to vidím právě u Američanů a zahraničních interpretů. Je mi jasný, že patrně asi ani ty, strýčku, v kraťoučkém článečku nestihneš postihnout celou problematiku, třeba se ale mýlím.

 

Zdraví amatérský hudební youtuber Petr

 

Milý Petře,

 

rozumím dobře tvé otázce, a myslím, že sis částečně odpověděl dokonce sám. Kanál YouTube sleduji již od jeho počátků, a tím pádem vidím jeho vývoj. Vše je naprosto jednoduché... Když to vezmeme pěkně od začátku, tak prvotní song se stal hitem díky tomu, že to ve své době přineslo lidem něco nového, neotřelého a třeba i inovativního. Eventuálně se mohlo jednat o to, že nesl v sobě nějakou kvalitu, která například vypráví příběh o dané době, o životě lidí nebo současné společenské situaci... Nebo i jiné umělecké nebo humorné kvality. Díky tomu to souznělo s lidmi jako nějaká kultovní záležitost, která se zkrátka zapsala do dějin.

A nyní k problematice samotné věci. Myslím si, že v době, kdy začínal YouTube, bylo daleko snazší zahrát takový cover známého hitu v podstatě někde doma v obýváku a sledovanost se zkrátka našla hned. Jednoduše lidé tu píseň moc dobře znali, tak se rádi podívali i na jiné podání... Dnes se ovšem nacházíme v úplně jiné době a situaci. Je to doba, kdy kanál YouTube jede už řadu let a interpretů hrající ten samý cover můžou být celé stovky, ne-li tisíce. Myslím si, že pokud člověk dnes začíná, nestačí už jen postaru nahrát, byť kvalitně, písničku, a člověk nasbírá vytouženou hvězdnou sledovanost. Vše musí být zkrátka daleko rafinovanější a sofistikovanější, aby to v této době lidi zaujalo. No a lidi se na YouTube chodí dnes přeci převážně bavit. Tudíž se není čemu divit a od autorů populárních coverů na YouTube je vše velice často dobře připravená akce za účelem na sebe upozornit a získat požadovanou sledovanost. Jak jsi sám vlastně v otázce napsal, často si ze sebe udělají srandu, připraví nějaký ten vtipný moment, nebo ze sebe zkrátka a dobře udělají totálního troubu. A heuréka, sledovanost máme na světě! Kolikrát se nemusí jednat o velký hudební talent, ale právě o to umět udělat zkrátka již zmíněnou show. A na tom stojí v podstatě i celý zábavní průmysl. Nemyslím si ovšem, že připravit ujeté nebo vtipné video je jediná možná cesta k popularitě na YouTube. Těch cest bude jistě mnoho a každý autor musí sám najít své přednosti a poté vyšlapat svou vlastní.

Doufám, že jsem ti pomohl, a přeji ti jen a jen úspěch.

 

Tvůj strejda Yllas

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy