Yllas

Milý strýčku Yllasi,

 

nedávno jsme s kamarády založili hudební skupinu a chtěli bychom hrát převzaté písničky. Jaký máme udělat výběr skladeb? Co se lidem nejvíc líbí? Kolik je jich potřeba mít v repertoáru? Doufám, že mi poradíš.

 

Tvůj synovec Vládík

Drahý synovče,

 

tvůj problém je poměrně dost složitý. Vezmeme to postupně. Na jakých akcích chcete hrát? Pokud na zábavách, či jak se říkalo tancovačkách, budete se muset zaměřit především na rockovou muziku. Je to už taková česká tradice. Těžko bohužel uspěješ v Dolní Horní se skvělými kousky od Jaca Pastoria, Sade, či Gregoryho Portera. Naopak Kabát a Svařené víno červené je jistota. Nebo si udělejte osvětový repertoár pěkných nekomerčních rockových pecek a snažte se lidem ukázat i tu kvalitnější tvář rocku. Budete ale asi dlouho hrát zadarmo a pro prázdné sály. To víš, český posluchač je náročný. Pokud chcete vystupovat na komerčnějších akcích typu „ples“ bude to od vás vyžadovat velký hudební rozmach a kvalitu. Někteří kvalitu nahrazují kvantitou z nakoupených podkladů do samohrajek, ale to by neměl být váš případ.

Co se týče repertoáru, tak od plesových kapel už naštěstí nejsou nutně vyžadovány dechovky, ty tedy vynechám, ale jinak, jak se říkalo „od Bacha po Vlacha“ čili muzikantské lečo. Swingem začni, přihoď rock and roll, nakrájej Beatles, trochu rocku, osol Semaforem, zahusti osmdesátými léty popu. Pozor, důležité: I zde musíš hrát českou klasiku - Kabát. A hlavně dodej čerstvé současné hity, které musíte neustále aktualizovat. Obnáší to zhruba minimálně 150 skladeb na repertoáru. V jednom tanečním orchestru, ve kterém jsem hrával, jsme jich měli 360. Je ale ještě třetí cesta, a to zaměřit se na písničky jedné kapely či umělce. Například Justin Bieber revival Rumburk. Je to jednodušší, stačí třicet písní v repertoáru a cesta na městské slavnosti či oslavu k padesáti let hasičů je otevřena.

Co poradit na závěr? Tři akordy určitě umíte, začněte skládat vlastní písně. V textech opakuj sprostá slova, něco o dívčím klínu, hodně piv, a můžete si blokovat čas v nahrávacím studiu a podávat výpovědi z práce. Zabere to méně času při učení a nároční posluchači v Čechách to mají rádi.

 

Tvůj strýček Yllas

Psáno pro časopis Muzikus