Yllas

Dobrý den strýčku Yllasi,

 

mám kytaru LTD M 1000 a hlavu Bugera 6262, což není vlastně špatné vybavení. Nicméně bych se chtěl zvukově posunout dál a nevím momentálně, jak na to... Můžeš mi, prosím, poradit nějaké jiné kombo nebo hlavu ke hraní? Hraju hlavně pro zábavu, přesto však mám rád fakt výborný zvuk. Zvukově mi nejvíce imponuje Metallica. Díky za tipy.

 

synovec Jirka z Prahy

 

Ahoj Jirko,

 

když to vezmeme pěkně od začátku... Určitě se neboj třeba nakouknout do starších článků u nás na muzikus.cz. Už totiž nějaký ten pátek zpět

vycházely články na téma Pódiové sestavy slavných kytaristů a přímo zde je nádherný článek od Víti Štefla. Jo, Víťa je borec a vyzná se... Sám Kirk Hammet říkává: „Řada kytaristů má takovou elektrárnu, že při pohledu na to je člověk v šoku. Na druhý straně jsou kytaristé, kteří používají minimum zařízení - buď jim to stačí, nebo to je image, anebo prostě nehodlají zvlášť přemýšlet o svém zvuku.“ To znamená, že pokud se chceš dostat k jeho zvuku, je nutné nejprve kouknout, na co vlastně hraje, žejo. A pak si také urovnat, kolik peněz jsi ochotný do své výbavy dát. Myslím si ale, že kytara je dostačující a sám Kirk, což jistě víš, hraje na podobný nástroj, který často kombinuje s Gibsonem „Lpéčkem“. Pak je třeba nezapomenout, že Kirk své nástroje podlaďuje. Takže pokud to neuděláš také tak, tak jeho zvuk prostě nenajdeš na jakémkoliv aparátu. Pak tam má taky nějaké ty efekty, což je pedál Whammy (není podle mě úplně nutností) a také overdrive Tube Screamer. Ten by se ti taky mohl hodit, ale něco podobného určitě. No a nyní k samotnému kombu. Všichni jistě víme, že u Randallu má svůj signature model už nějaký ten rok. Jmenuje Randall Kirk Hammet Signature KH103. U něj vidím cenu kolem dvaceti dvou tisíc, což mi přijde v pohodě. Hlavně ale vyzkoušet, to je nejdůležitější. Rozhodně bych zkusil jít do Randallu tak jako tak, a nemusíš se upínat jen na tento signovaný model. Můžeš vzít i levnější kombo, u kterého jde hlavně o to, aby bylo lampové, a myslím si, že nesáhneš vedle. Jo, a možná nebude špatné vyzkoušet také hlavu Peavey 6505 nebo nějakou pěknou „Messinu“ či Orange. Určitě to chce zkoušet a zkoušet, jen tak sám najdeš ten pravý zvuk, co se ti fakt líbí, a najdeš cestu jak se přiblížit svojí ideji. Hudba i gear, to je zkrátka nekonečný proces. Snad jsem ti trochu poradil a držím pevně palce při hledání.

 

tvůj strýček Yllas

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy