Yllas

Yllas
Yllas

Ahoj strejdo Yllasi,

 

prosím Tě, výhledově se tak nějak poohlížím po nové kytaře. Cenově bych se určo chtěl dostat maximálně někam do třiceti tisíc. Tahle kytara musí určitě mít 24 pražců a snímače H-H, tedy humbucker jak u kobyly, tak u krku. Krk potřebuju rychlý a ideálně bez laku. Za hudbu hraju nejvíce high-gain a taky shreduju. Kobylu nechci tu lespaulovskou tune-o-matic a preferuju nějaké tremolo. Nesnáším ale Floyd Rose, se kterým jsem už v minulosti měl tu čest. Můžeš mi, prosím Tě poradit, jaké nástroje by byly pro mě vhodné?

Děkuji,

 

Tvůj synovec Michal

 

Ahoj Michale,

 

koukám, že jsi dost náročný kytarista a přesně víš, co hledáš. Nicméně jsi nepopsal ještě další aspekty, které jsou důležité pro výběr tvé ideální kytary. Například jsi vůbec nedefinoval materiál, ze kterého má být kytara vyrobena. Dřevo zkrátka dělá divy. Krk bez laku také není přesná

definice. Krk může být z různých dřev, a tedy může mít různé vlastnosti. A ještě zpět ke dřevu korpusu. To je opravdu důležité, jelikož například Les Pauly mají často těla mahagonová, a mají tím pádem pevný a skvělý zvuk. Lípa pak může působit nevýrazně, nicméně se často používá a spoustě kytaristů vyhovuje. Máme zde i například jasan, který je velice výrazný pro sólové kytaristy, nebo také třeba olši. Ta je takový asi zlatý střed. Dále se zde naskýtá otázka, z čeho má být hmatník. Palisandrový, javorový, nebo ebenové dřevo? Vzhledem k tvé cenové relaci mě napadá kouknout po kytarách LTD, nicméně ani tyto nástroje pravděpodobně plně nesplní tvé relativně složité, kombinované požadavky.

Dále mě napadá, nechej si kytaru, jak se říká „custom“, vyrobit. Což by právě pro tebe mohla být asi ta nejlepší cesta. Určitě při diskusi s kytarářem zjistíš, zda Tvoje kombinace bude funkční a kytara bude dobře hrát. Někdy se stává, že to, co je navrženo z pohledu hráče, nemusí úplně fungovat z pohledu konstruktéra. A třeba i jeho pohled tě inspiruje k dalším věcem, které tě třeba nenapadly. No, snad jsem ti trochu více otevřel oči ve vybírání nástroje a najdeš nebo si necháš udělat kousek, který budeš milovat a bude se ti na něj skvěle hrát.

A určitě je důležité i to, jak bude vypadat. Hrajeme přeci pro radost a nic nepotěší více než skvělá fotka z pódia se vysněným nástrojem.

 

Tvůj strýček Yllas

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy