Yllas

Yllas
Yllas

Milý strýčku Yllasi,

hrajeme s kapelou už poměrně dlouho. Mnoho koncertů se opravdu povedlo a chodili za náma fanoušci, zda nemáme vlastnínahrávky. Proto si myslíme, že je asi čas jít do studia. Co si o tom myslíš? Na co se máme připravit?

Synovec Áník

Drahý synovče,

nahrávat ve studiu, by vlastně mělo být součástí života kapely. Tedy pokud máte úspěchy při koncertech, je dobré podpořit PR kapely vlastní nahrávkou. Ovšem jako ve všem, co se týče muziky, i zde je několik věcí k zamyšlení.

Že budete do studia perfektně připraveni jako kapela, by mělo být samozřejmostí. To znamená intenzivnější a kvalitativně lepší zkoušky než normálně. Vzhledem k tomu, že jste kapela začínající, nebudete mít asi studio k dispozici jako Beatles - tzn. na jak dlouho chcete. Zaplatíte si nahrávací frekvence a do toho času se prostě musíte vejít. Proto si už dopředu promyslete i aranžmá, která budete chtít použít. Ideální je vzít notebook, nacpat do něj malý nahrávací program a ze zkoušek si dopředu dělat přednahrávky, z kterých poté budou aranžmá vycházet. Bývá zvykem, že některá aranžmá se dělají až po poslechu natočených základů přímo ve studiu. Další věcí jsou nástroje. Nahrávka ve studiu neodpustí nic, tedy je nutné mít kvalitní nástroje a aparatury. Pokud si budete něco půjčovat, je třeba se s nástrojem sžít už na zkouškách.

Co se týče studií, vybírejte dobře. Je jich už mraky. Rozhoďte tedy sítě a sondujte u kamarádů muzikantů. Hlavně pro zpěváky je důležitý prostor. Někdo má rád temnotu sklepa, někdo chce otevřený slunný klid. S klukama za pultem je dobré být v pohodě, nervozita neprospívá nahrávce. Hlavně se nenechte vmanévrovat do situace: „... my jsme už tady toho natočili, tak nás poslouchejte...“ Mám na mysli rýpání do muziky. A k muzice samotné ještě jedna poznámka: Naprosto ideální je producent. Ovšem ne kamarád, kterému se bude vše, co děláte, líbit. Ostřílený člověk z branže, který má k té muzice blízko. Samotné nahrávání je už na vás a na vašem umu.

A konečně poslední rada: V poslední době jezdí hodně kapel nahrávat za hranice. Poslechl jsem si několik desek nahraných „venku“, a kromě mírně lepšího zvuku (u nahrávek z fakt špičkových studií) se s nimi nic jiného nestalo. Neboli, s materiálem, jaký doneseš do studia, ani špičkové studio neudělá zázrak. Jen s potěšením shrábne tvrdou měnu.

U nás si dnes nahrává desku kdekdo a výsledky bývají dost špatné. Zbavte se nervozity a při momentálním nezdaru při nahrávání si na to vzpomeňte.

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy