Yllas

Yllas
Yllas

Prosím o radu. Potrebujem program, ktorý dokáže prehrávanú skladbu z počítača či CD spomaliť tak, aby nedošlo k zmene tóniny. Počul som, že takýto program existuje, no neviem, ako sa volá, či je to samostatný program, alebo je súčasťou nejakého iného. Potrebujem to na výučbu a rozbor skladby.Ďakujem za odpoveď, Tomáš

Můj milý Tomáši,co dělají vaši? A co dítka? Stále jsou v šesté třídě, ostatně jako každý rok? Pokud jsou už v sedmé, určitě je za mě pochval. A pokud ne, tak ať si z toho nic nedělají. Vždyť i šestka je hezké číslo!

 

A nyní k tvému dotazu. Je dobře, že se ptáš právě mě! Mnozí by ti řekli, že nic takového neexistuje, a jen ať si koupíš drahý přístroj konkrétní značky (jejíž je shodou okolností distributorem). Ne tak já! Já ti totiž řeknu holou pravdu.

 

Požadovanou funkci totiž najdeš téměř v každém hudebním softwaru a bude se skrývat pod názvem time stretching, čili volně přeloženo natahování v čase. Z freeware mě napadá třeba Audacity nebo iMagic Audio Editor. U komerčních programů (Cubase, ProTools atd.) není otázkou, zda to umí, ale v kterém menu se funkce nachází.

 

A když už by se tě náhodou někdo ptal, jak to funguje, pak i tady je snadná pomoc. Jak asi víš, v počítači je zvuk digitalizovaný. To znamená rozsekaný na malé kousíčky, z nichž jeden každý je reprezentován číslem. Když se tyto kousky spojí dohromady (DA převod), máme tu opět normální zvuk. Je to podobné jako filmový pás. Statická filmová políčka promítneme rychle za sebou a máme pohyblivý film.

 

Funkce stretch funguje stejně, jako bys to dělal s filmem. Když dám do pásu každé políčko dvakrát, film se zpomalí dvojnásobně. Pokud bych chtěl zpomalit o třetinu, zduplikuji jen každé třetí políčko. A pokud bych chtěl film zrychlit, stačí některá políčka vystřihnout, třeba každé čtvrté (zrychlení o čtvrtinu).

 

Abych nezapomněl, opačnou funkcí ke stretchingu je posun ladění pitch nebo pitch shifting. Ta mění výšku skladby (nahoru či dolů) beze změny v čase (tempo zůstává).

 

Měj se hezky!

Yllas

 

Poznámka redakce: Zrovna na stránce 100 probírá stejný problém, tedy time streching, Martin Jirsák ve svém seriálu Nebojte se funkci DAW...

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy