Yllas

Yllas
Yllas

Milý strýčku, potřebuji poradit. Už docela dlouho hraju na kytaru, ale poslední dobou mě začala lákat baskytara. Koupil jsem si basu a chtěl bych na ni začít hrát i v kapele. Na jaké věci se mám zaměřit, aby se o mém hraní dalo říct, že to je opravdové hraní na basu, a ne jenom drnkání na trochu větší kytaru s míň strunama? Kytarovou techniku mám, řekl bych, celkem slušnou. Je něco z kytarového hraní, co mi může u basy pomoct? Nebo naopak uškodit?

Díky za případnou radu!

Kamil

 

Drahý Kamile, už proto, že nad tím přemýšlíš, jsi na nejlepší cestě k tomu být taky dobrý basák. Řeknu to celé trochu zjednodušeně a doufám, že se to kolegů kytaristů nedotkne - samozřejmě mezi nimi existuje spousta výjimek. Ale mám tu zkušenost, že většina kytaristů má pocit, že basa je taková trochu jednodušší kytara, na kterou navíc leckdy zahrají mnohem rychlejší „pekla“ než jejich kolegové basáci.

 

Ve většině hudebních stylů má ale basa v kapele úplně jinou funkci. Zásadní věc, kterou je proto potřeba „přepnout“ při přechodu mezi těmito dvěma nástroji, je hlava.

 

Basa by v první řadě měla pevně držet tep, spodek, jakousi základnu celého groovu. Kytaristé na toto nejsou zvyklí, protože to se svým nástrojem většinou dělat nemusejí, a tak, když si vezmou do ruky basu, většinou už po pár taktech ulítnou ke kytarovým vyhrávkám a basa v kapele náhle mizí. Proto poslouchej svoje oblíbené kapely a soustřeď se na basové linky. Ideálně zkus co nejpřesněji je stáhnout a nauč se je zahrát. A důležitá věc - pomlky nech pomlkami, kytaristé mají často tendenci vyplňovat díry všemožnými fórky a vyhrávkami. Další naprosto zásadní věcí je tón.

 

Soustřeď se, abys z basy dostal opravdu dobrý a vyrovnaný zvuk. Je to dost subjektivní věc a budeš si to muset najít sám. Ale kytaristé mají většinou mnohem „slabší“ úder a jejich hra na basu často zní tence a bezpohlavně. O rytmu a spolupráci s bubeníkem snad ani není třeba mluvit.

 

Prostě to, že jsi kytarista, ti u basy může hodně pomoct třeba v oblasti orientace na hmatníku, ale obrovskou spoustu věcí, kterou máš jako kytarista zažitou, budeš muset umět potlačit a vzít je tak trochu "od znova"...

 

Hodně štěstí!

Yllas

Psáno pro časopis Muzikus