Yllasova almara I - z pozůstalosti žijícího strýčka

Yllasova almara
Yllasova almara

Tak tohle by mě ve snu nenapadlo. Yllas se prý na blíže neurčenou dobu vzdálil a při hledání odpovědí na otázky do poradny se začala uklízet redakce (nevídané - mohlo to skončit zánikem jednoho časopisu pro muzikanty). V rohu, kterého si nevšiml ani jezevčík Oskar, jinak spolehlivě značkující všechny předměty v dosahu (Washburnem počínaje a washboardem v koupelně konče), byla objevena skříň.

Totiž, ani ne tak skříň, spíš starožitný šifonér, u kterého nikdo nevěděl, kde se tu vzal. Přivolaný poloprofesionální kasař (jinak instalatér, specializovaný na gumové hadice) hravě rozlouskl bohatě tepaný visací zámek pomocí zirkoniové pinzety a redakční komisi se naskytl neuvěřitelný pohled. Na policích totiž bylo nalezeno několik hambatých časopisů švédské provenience, jaké se na naše území pašovaly v dobách těžké totality (a dnes, v dobách totality tzv. lehké jsou již nahrazeny tiskovinami snadno dostupnými). Zbytek prostoru zabíraly krabice se záhadnými nápisy, zaletované plechové bedny a dokonce jutový pytel, převázaný prádelní šňůrou. Jelikož vešlo ve známost, že jsem odborník na bedny, byl jsem kontaktován, abych prozkoumal obsah schránek (tímto děkuji za projevenou důvěru, jen se obávám, že ani jedna z nich nemá uvnitř reproduktory).

Yllas se po návratu z exkurze do nedalekého pivovaru od všeho distancoval, že prý jsou to věci kamaráda, který pracuje jako misionář na Pobřeží slonoviny. Strýce jen požádal o uložení památek na zpustlý život v mládí (byl kytaristou kapely Do When Blade z Vinoře, která začátkem osmdesátých let bodovala na pódiích v širokém okolí s hitem Sam Ten Keeble Day). Přesto jsem se rozhodl skříň nazvat Yllasova almara a hned začít s výzkumem. Jako první přišel na řadu jutový pytel. Po jeho rozvázání jsem ihned poznal, že je v něm uložena část turbíny z rakety V2. V papírových krabicích jsem však našel tolik věcí souvisejících s náplní časopisu, že jsem se rozhodl věnovat jim celý seriál, sestavený z výstřižků, dobových článků a drobností z historie. Srdce archeologa by zajásalo nad pečlivě srovnanými časopisy, gramofonovými deskami, magnetofonovými pásky a kazetami, hromadou elektronických součástek, vzorky exotických nápojů a fungujícím bicím automatem na baterii, který ležel hned navrchu v první krabici. Co asi skrývají tajemné plechové kontejnery? Uvidíme. Ostatně jsem si je nechal až na konec. První ukázkou z Yllasova pokladu je článek z února 1951. Popisuje převratnou novinku, elektrické piáno, které bylo vyvinuto jako účinná zbraň v boji s úhlavním nepřítelem kulturních brigád - nedostatkem klavírů.

Psáno pro časopis Muzikus