Zprávy

Zprávy
Zprávy

Jak bylo v Šumperku

(ohlédnutí za VI. ročníkem Blues Alive)

Může za to shoda okolností, přesněji řečeno, železná pravidelnost, s jakou se vždy okolo poloviny měsíce listopadu koná, a tím pádem těsně míjí s uzávěrkou prosincového Muzikusu, festival Blues Alive v Šumperku. A tak k ohlédnutí za jeho VI. ročníkem musíme pootočit hlavu přece jenom o větší kus dozadu. Ohlédnutí ale určitě stojí za to. Tvrzení, že Blues Alive je rok od roku lepší, by nebylo úplně přesné, protože festival každoročně potvrzuje svou, už obvykle vysokou, úroveň. Letos navíc expandoval jak časově, tak místopisně. Ve dnech 15. - 19. listopadu probíhaly festivalové koncerty nejen v šumperském Domě kultury, ale i v Olomouci, Jeseníku, a dokonce polské Nyse. K hlavním tahákům nesporně patřila černá americká parta Holmes Brothers. Jejich vystoupení na prvním hlavním večeru 16. 11. představovalo vyslovený gejzír šťavnaté muziky na pomezí blues, bigbítu, gospelu a country. Na produkci Holmes Brothers, kteří za oceánem patří v současnosti ke skutečným jedničkám svého oboru, sedí v pravém slova smyslu termín "strhující". K dalším lahůdkám večera patřilo tradičně poetické vystoupení Jana Spáleného a ASPM nebo koncert, oproti loňsku přitvrzenějších, vynikajících Jihočechů zvaných Černý mosty.

Obvyklý sobotní odpolední koncert se tentokrát přestěhoval do Velkého sálu. Monotematicky byl věnován příležitostnému reunionu severočeského Blues bujónu a kapelám z Blues bujónu vzešlým. Bez nadsázky bylo i tohle odpoledne jedním z největších zážitků celého festivalu, zážitků, které nedokázal překrýt ani solidně nabitý večerní program. Tady se se svým alternativním pojetím blues představil Australan Hugo Race. Jeviště pořádně rozhoupala česko-americká formace David Marphy Band, ze Slovenska zavítal Peter Lipa a dychtivě očekávaným interpretem byl i americký bluesman Lorenzo Thompson za doprovodu Groove Jana Kořínka. Výčet účinkujících ovšem samozřejmě není úplný. K atmosféře je třeba ještě přidat tradiční noční jamování ve foyeru, širokou nabídku bluesových hudebních nosičů, které fanoušci téhle muziky jinde jen velmi pracně shánějí, a samozřejmě obvyklý rébus, který pro návštěvníky připravil dramaturg festivalu Ondřej Bezr v podobě bluesových pseudonymů pro pokrmy v restauraci objektu. Při jejich luštění zaznívala vedle češtiny hojně i slovenština, ale i polština a maďarština, což je mimochodem další neklamné znamení, že jméno Blues Alive začíná mít opravdu mezinárodní zvuk, a nutno přiznat, že po právu.

 

Peha a další novinky ze Slovenska

V posledních letech přibývá za řekou Moravou obrovská spousta velice zajímavých kapel a interpretů. Bohudík se, byť zatím sporadicky, začíná jejich muzika objevovat i u nás. A nejsou to jen hitparádové jistoty typu Jany Kirschner či skupiny No Name. V těchto dnech se i na našem trhu objevilo nové album 1 2 3 4 kapely Para laděné ve stylu Fun Lovin" Criminals či Morcheeby, novinka Afrernoon softfunkových Seven Days To Winter či parodická Hudba z Marsu. s albem Cosmodisc. Mezi nejzajímavější jména na slovenské scéně ovšem patří prešovská skupina Peha v čele se zpěvačkou Katkou Knechtovou. Kapela vznikla v roce 1997 a hned po svém vzniku slavila úspěchy ve slovenských rádiích několika výraznými singly. To jí přivedlo v roce 1999 k vydání albového debutu Niečo sa chystá. Deska byla doslova nabitá nosnými a chytlavými písněmi z dílny Katky Knechtové a kytaristy Kajo Siváka s chytrými texty Vlada Krausze. Přesně totéž platí i o čerstvém druhém albu Pehy, které vyšlo pod názvem Krajinou. Nezbývá než doufat, že Peha zavítá i na tuzemská pódia a bude u nás záhy ke slyšení i živě.

Monkey Business podruhé

Po doslova raketovém startu, který zaznamenali Monkey Business se svým albovým debutem Why Be In When You Could Be Out přišla 10. prosince funky družina Romana Holého s druhým počinem pod názvem Save The Robots. I tentokrát podpořila Monkey Business ve studiu řada hvězd svého oboru. Na albu se setkáte s kytaristou Hiramem Bullockem (Paul Simon, Pete Townsend, Sting, James Brown, Eric Clapton...), Dr. Robertem, leaderem kultovních The Blow Monkeys, Fredem Wesleym a zpěváky Parliament a Funkedelic Ray Daviesem a Fuzzy Hoskinsem. Ve skladbě Blue Umbrella usedl za bicí nástroje Dennis Chambers. Role hostů přijali i Dan Bárta a proslulý český dirigent Mario Klemens. Nahrávka vznikla ve studiu Propast a lvím podílem k soundu přispěl i zvukař Pavel Větrovec ml. Novinka Monkey Business opět suverénně splňuje světová kritéria svého stylu, a tak lze očekávat, že na trhu se jí bude dařit stejně dobře jako prvorozené desce.

 

Bohouš Josef sólově

Řadu měsíců se plnil pomyslný skladatelský šuplík zpěváka Bohouše Josefa. Až v polovině prosince loňského roku vydal svá tajemství v podobě jeho prvního sólového alba 2 v jednom. Deska přináší 12 vzdušných poprockových písniček z Bohoušovy autorské dílny opatřené texty Tomáše Belka, Vítka Pokorného a Symfonie Lazaretové. Produkce se ujal Michal Pekárek a o jednotlivé nástroje se podělili kytarista Josef Štěpánek, klávesista Honza Brabenec, basista Adam Stivín a bubeník Miloš Dvořáček.

 

Krátce- Tradičně svérázná je nová deska kapely Buty, která vyšla v polovině prosince 2001 pod názvem Normale. Celá je tentokrát prostoupena vlivy rómské hudby a především cikánskou dikcí, kterou zdobí svůj zpěv jak Radek Pastrňák, tak ostatní členové kapely. Jak se ale na Buty sluší, nejedná se o bezzubý kompliment rómskému folklóru, ale osobité písničky naplněné patřičně nevázaným humorem a vtipem.

- Někdejší spoluzakladatel Dire Straits a bratr Marka Knopflera, David, přišel v těchto dnech se sólovým albem pod názvem Wishbones. Navýsost příjemná deska prozrazuje, jak obdobná krev koluje v žilách obou bratrů, o čemž svědčí jak atmosféra písniček, tak pojetí zpěvu a kytarových partů.

- Suma sumárum se jmenuje výběr největších hitů skupiny Kabát. O její trvalé popularitě svědčí fakt, že deska se stala zlatou už tři dny po svém vydání.

- Dva zdánlivě naprosto odlišné světy by se měly protnout 15. března 2002. Na tento den je totiž naplánováno vydání alba s remixy písniček české bigbítové legendy, skupiny Katapult.

- Stejně jako v jiných letech byl i loňský předvánoční trh bohatý na nejrůznější výběry a kompilace. Objevilo se na něm dvojalbum The Story So Far s největšími hity Roda Stewarta, dvojalbový výběr amerických Journey, ale i kompilační alba neopunkových Green Day, reprezentativní dvojkompakt Smashing Pumpkins a průřez svou kariérou nabídl i Chris Rea.

- Na přelomu ledna a února se do našich kin dostanou dva dychtivě očekávané snímky. Budou jimi filmová verze Tolkienova Pána prstenů a zfilmovaná podoba knižního hitu dětí i dospělých Harry Potter a kámen mudrců. Oba filmy už byly předznamenány vydáním filmových soundtracků, přičemž na hudbě k Pánu prstenů se dvěma skladbami podílela i irská zpěvačka Enya.

- Na únor ohlásila vydání nové desky Patti Smith, na přelomu května a června by s novinkou měl přijít Bruce Hornsby a v červnu pak kytarista Carlos Santana.

- Američtí Dream Theater přislíbili na únor vydání albové studiové novinky. Prozatím potěšili své příznivce živým trojalbem Live Scenes From New York.

- Zpěvák Petr Rajchert intenzivně zkouší se svou novou kapelou Inter na jarní koncertní turné. Bude na něm živě propagovat svůj sólový debut 47 minut bez dechu.

- Dolores je jméno nové pražské kapely, která svou muziku charakterizuje jako směs new-rocku, rap-metalu a řady dalších příměsí. Jak potvrzuje zájem o kapelu na jejích klubových a festivalových vystoupeních i na masivním turné, které na sklonku roku podnikla ve společnosti Dogy a Kucipsku, budou asi Dolores nadějnou a pádnou tuzemskou odpovědí na výzvy typu Linkin Park a Limp Biskid.

- Live At Montreaux 1982 & 1985 je název živého dvojalba, který prostřednictvím dvou koncertů připomíná osobnost kytaristy Stevie Ray Vaughana.

Zprávy
Zprávy
Psáno pro časopis Muzikus