Zprávy

Zprávy
Zprávy

Sto zvířat vzpomíná na školní léta

Pod názvem Ty vole na základní škole vydala na sklonku ledna svou albovou novinku pražská kapela Sto zvířat. Název desky je podle slov členů kapely inspirován jak částí textu jedné z písní, tak vzpomínkou na divoká školní léta. Vzpomínkou o to plastičtější, že tři ze členů skupiny poznali učitelskou katedru , dík svému povolání, z obou stran. Vedle původního materiálu obsahuje albová novinka i několik coververzí přizpůsobených pochopitelně soundu kapely. K nahrávání přizvala základní desetičlenná formace i řadu nejrůznějších hostí. Jsou mezi nimi Daniel Hůlka, Jean-Michel Poisson, Radek Pobořil, Vojta Lavička, Filip Spálený, Miloš Vacík a další. Mnozí z nich se objeví i na křtu alba 6. března v pražském Lucerna Music Baru, na němž 100 zvířat slibuje i řadu překvapení a nečekanou podívanou.

 

Amanda Marshall potřetí

Everybody's Got A Story se jmenuje novinkové album Amandy Marshall, které právě vyšlo. Po eponymním debutu a desce Tuesday's Child, které pro ni znamenaly deset Top 10 hitů a nespočet zlatých a platinových ocenění, se tak jedná o její třetí studiové album. Amanda vrub novinky uvedla:

"Chtěla jsem tentokrát být k posluchačům podstatně otevřenější, přenést na desku co nejvíce svých osobních prožitků a pocitů. Deska má jasně čitelný koncept - každá písnička je součástí jednoho dlouhého příběhu, jehož rozuzlení se doberete až po poslechu celého alba. Odtud také pochází název Everybody's Got A Story."

 

Mission opět na svém

Už před šestnácti lety v roce 1986 vznikla ve Velké Británii skupina The Mission. Na troskách kultovních Sisters Of Mercy jí zbudovali zpěvák Wayne Hussey a basista Craig Adams. Kapela se s vervou pustila do módního trendu gotického rocku a záhy kult svých předchůdců ještě předčila. Už jejich první singly pravidelně dobývaly první příčky nezávislé britské hitparády a velké přízni fanoušků se těšila i alba Mission. V roce 1995 se ale Mission odmlčeli. Adams byl mezitím členem skupiny The Cult, Hussey s nevýrazným úspěchem komponoval filmovou hudbu. O čtyři léta později se oba rozhodli Mission obnovit. Na sklonku roku 2001 potěšili své fanoušky studiovým albem Aura, které navázalo na to nejlepší, s čím se Mission v druhé polovině 80. let prosadili. Aura je výrazné album v duchu klasického gotického rocku a koncerty Mission opět potvrzují jejich tradičně dobrou pódiovou pověst. Oba ústřední protagonisté hýří optimismem do budoucnosti, která by zvlášť v letošním roce měla být koncertně bohatá.

 

Cracker - nezávislá pohoda

Pod optimistickým názvem Forever vydala 28. ledna letošního roku své v pořadí páté album americká kapela Cracker. Pětice ve složení David Lowery (voc, g) a Johnny Hickman (g, voc) , Frank Funaro (dr), Kenny Margolis (keyb.) a basistka Brandy Wood naplnila po okraj desku výrazně melodickou a přitom naprosto nekýčovitou muzikou. Tomu odpovídá i příjemný kytarový zvuk bez zbytečných a samoúčelných příkras, ne však za každou cenu nekonformní a "odtažitý". Album Forever je prostě bezprostřední hudební kolekce, v níž se může docela dobře protnout vkus ortodoxního bigbíťáka se vkusem fanouška alternativnějších kytarových trendů.

 

The Church -

Poklid po australsku

Jestliže v lednu letošního roku přicházely do světa z okolí australského Sydney především neradostné zprávy o ničivých požárech, daleko příjemnější je informace o novince tamní kapely Church. Čtveřice ze Sydney - tedy Steve Kilbey, Marty Wilson - Piper, Peter Koppes a Tim Powles se 28. 1. přihlásila s novým albovým počinem pod názvem After Everything Now This. Písně tu opět reflektují odkaz šedesátých let přetvořený s lehkou dávkou psychedelie do melodického poklidu dneška. Současně dokazují, že zasněně či poklidně neznamená totéž co nudně. Podle kapely samotné nová deska reflektuje jednak atmosféru Skandinávie, jakou kapela nasála, když v roce 1999 natáčela ve Švédsku, jednak pocity z nedávného rozsáhlého amerického turné. A výsledkem je poklid po australsku.

 

Krucipüsk sobě

- a pořádně natvrdo naložil na novém albu pokřtěném právě Krucipüsk sobě. Kapela v čele s charismatickým nezmarem Tomášem Hájíčkem tentokrát namíchala opravdu pořádně ostrou albovou směs. Vedle zmíněného frontmana se na ní podíleli kytarista Robin Davídek, basista Karel Adam a bubeník Vojta Douda. Tak jak se na Krucipüsk sluší, zní novinka zase docela jinak než alba předcházející, ale zachovává při tom společného jmenovatele - neodolatelně explozivní energii dohnanou doslova až nadoraz.

 

Krátce

- Kytarista Zakk Wylde vydá 4. března 2002 nové album, pod názvem 1919 Eternal. V USA vychází tento titul o den později.

- Na dvou discích vyšel výběr největších hitů zpěvačky Evy Olmerové, který je průřezem její celou kariérou.

- Na počátku roku se objevilo třetí studiové album pětinásobného držitele ceny Oasis Smooth Jazz Petera Whitea pod názvem Glow. Obsahuje kolekci instrumentálních popových kytarových nahrávek.

- Metalové trio Flattus ve složení Vladimír Jáchym (voc, g), Dan Pražák (bg) a Jakub Troníček (dr) debutovalo na sklonku loňského roku albem Cizí známí.

- Tradiční metalová kapela Testament vydává v těchto dnech neméně tradičně metalové album First Strike Still Deadly.

- Irským U2 se opravdu nevede špatně. Svědčí o tom alespoň tržby z jejich loňského koncertního turné The Elevation Tour. Podle oficiálních údajů dosáhl zisk z turné bezmála 110 milionů dolarů. U2 se tak probojovali na druhé místo záviděníhodného žebříčku tržeb. Na jeho čele stojí stále Rolling Stones, kteří za turné Woodoo Lounge utržili 121 milionů amerických dolarů.

- Příznivci slovenského Hexu by se měli v září letošního roku dočkat jejich nového studiového alba.

- V polovině května se v našich kinech objeví americká filmová komedie ze středoškolského prostředí Orange Country. Už teď je ale na světě soundrtack, který zcela stylově přináší kapely jako The Offspring, Foo Fighters, Lit, Crazy Town či Cake.

- Fanoušky glam metalových Twisted Sister určitě potěší právě vydávaná živá kolekce pod výmluvným názvem Club Daze volume II - Live In The Bars.

- Od svých domovských HIM si na chvilku odskočil kytarista Daniel Lioneye, pořádně podladil své nástroje a za chvilku bylo na světě jeho sólové album The King of Rock'n'Roll. Obsahuje devět přímočarých vydatně zahuštěných hardrockových pecek se zvukem, který se převážně odehrává ve spodních pásmech vaší reprobedny. Výjimku v tomhle ohledu netvoří ani velmi svérázně pojatá coververze Dylanovy Knockin' On Heaven's Door.

- Třetí studiové album slovenské kapely Žena z lesoparku by se na trhu mělo objevit 6. března.

- Plánovaná derniéra Ledeckého muzikálu Hamlet 14. února není tak úplně derniérou. S ohledem na pokračující zájem diváků se Hamlet zjara do pražského divadla Kalich opět vrátí. Bude se o scénu střídat s Landovým Krysařem, jehož obnovená premiéra tu proběhne 6. 3. V hlavních rolích se budou objevovat, mezi jinými, Josef Vojtek, Bohouš Josef a Petr Kolář.

- Po krátké těžké nemoci zemřel 23. prosince loňského roku hudební publicista a producent Karel Knechtl. V posledních letech bylo jeho jméno spjato především s reedicemi starších titulů české rockové a popové muziky, které nejen připravoval k vydání, ale zpravidla doprovázel i vysoce fundovanými a vyčerpávajícími edičními poznámkami.

 

Koncerty

22. 2. Rollins Band Palác Akropolis Praha

8. 3. Strokes - Palác Akropolis Praha

17. 3. Tiamat a Moonspell - Sky Club Brumlovka Praha

19. 3. Judas Priest - Praha Paegas Arena Praha

28. 3. Heather Nova - Palác Akropolis Praha

23. 4. Cranberries Paegas Arena Praha

10. 6. Roger Waters - Paegas Arena Praha

Psáno pro časopis Muzikus