Zprávy

Alanis Morissette
Alanis Morissette

Nové album Alanis Morissette

Jedna z nejúspěšnějších dívčích interpretek devadesátých let, Kanaďanka Alanis Morissette, vyslala do světa 25. února albovou novinku pod názvem Under Rug Swept. Jedná se opět o její autorské dílo, k jehož realizaci přijala pozvání do studia řada zajímavých hostí. Byli mezi nimi Flea (Red Hot Chili Peppers), Dean DeLeo (Stone Temple Pilots), Nick Lashley, Joel Shearer, Chris Chaney, Gary Novak a další. Deska má poměrně široký žánrový záběr od jemných balad po tvrdší rockové kousky, přičemž jednotícím prvkem jsou vedle zpěvaččina charakteristického projevu i stylově současná a "chemicky" nablýskaná aranžmá. Album má tudíž všechny předpoklady rozšířit už beztak úctyhodný počet 40 milionů doposud prodaných nosičů Alanis Morissette.

 

Co dělají Jethro Tull?

Mezi rockové klasiky, kteří se už tradičně těší dlouhodobé a trvalé přízni tuzemského publika, patří nesporně skotská skupina Jethro Tull. Proto určitě stojí zato nabídnout několik aktuálních informací o tom, co se právě teď v táboře Jethro Tull děje. Na sklonku loňského roku kapela absolvovala rozsáhlé britské turné, na kterém natáčela i snímky pro chystané živé album. Pro své fanoušky připravuje také obsáhlé DVD, na jehož obsahu se jako obvykle podílí především frontman Ian Anderson. Na sklonku ledna dotáčeli Jethro Tull pro chystané nosiče ještě dva londýnské sessiony. Ian Anderson se pak se svou chotí vydal na dovolenou do Thajska. Změnil tak původní plán cestovat do jižní Indie, ve kterém mu zabránila vypjatá politická atmosféra mezi Indií a Pákistánem. Se svým typicky sarkastickým humorem konstatuje, že doufá, že dovolenou mu naschvál nepokazí třeba konflikt mezi Thajskem a Barmou. Od dubna do června se pak Jethro Tull vydají na americké turné. Ian Anderson má také připraveno několik nových písní a uvažuje o pár svých vystoupeních se symfonickým orchestrem. V žádném případě by se ale nemělo jednat o módní spojování orchestru s kapelou, ale o Andersonovo hostování a o poklidné verze tullovských melodií v symfonickém přepisu. Frontman zdůrazňuje:

"Nic intelektuálního - prostě jen čistou a lehce zklidněnou zábavu. Hudbu k vínu Chardonnay. Možná s krevetovou bagetou. Samozřejmě celozrnou." Je tudíž vidět, že tullovský slogan Too Old Too Rock'n'roll Too Young To Die platí neustále.

 

Kdo je Heather Nova?

Do pražského Paláce Akropolis zavítá 24. března zpěvačka s exotickým jménem Heather Nova. Pohledná dlouhovláska tohoto jména žijící na svých rodných Bermudských ostrovech má za sebou v této chvíli čtveřici sólových alb. Poslední z nich vyšlo v září loňského roku pod názvem South. Obsahuje příjemné melodické písničky, které znějí současně, aniž by se sveřepě opíraly o tolik módní a zdánlivě nezbytnou elektroniku. Sama Heather Nova o desce říká, že vychází daleko víc z přirozených pocitů než z nějaké předem dané koncepce.

 

P. O. D. do Evropy

Pokud patříte k fanouškům aktuálních amerických rockových trendů, které šíří do světa pod názvy new rock nebo nu-metal kapely typu Lim Bizkid či Linkin Park, určitě jste už narazili na jméno zámořské čtveřice P. O. D. Skupina P. O. D. se etablovala na americké scéně v roce 1999 deskou The Fundamental Elements Of Southtown. Na úspěch desky navázala čerstvým albem Satellite. Tohoto titulu si už za oceánem odnesli nu-metaloví fanoušci domů více než dva miliony výlisků. V evropské verzi se Satellite oficiálně na trhu objevil 25. února 2002.

 

Dream Theater ve velkém stylu

Po živém trojalbu Live Scenes From New York, které vloni na podzim vydali i u nás velmi populární američtí Dream Theater, došlo 28. ledna i na slibovaný studiový počin. Velkoryse pojatá novinka nese název Six Degrees Of Inner Turbulence. Na dvou discích tu najdete jednak nové řadové album této ojedinělé artmetalové formace, jednak titulní dvaačtyřicetiminutovou kompozici Six Degrees Of Inner Turbulence. I tentokrát udržuje kapela stylovou orientaci, kterou si vytkla při svém vzniku před více než patnácti lety. Orientaci na náročnou inteligentní a pestře kontrastní rockovou muziku. Do jisté míry lze konstatovat, že Dream Theater znamenají pro současnou metalovou scénu to, co Pink Floyd představovali pro rockovou scénu 70. a 80. let, a rozsáhlá kompozice novinkového alba je dalším důkazem tohoto možná poněkud smělého tvrzení.

 

Zrcadlo v Arše

Po albech Hodina duchů, Černý z nebe, Poesie, Jenom zpívám a Unavený válečník vydává Jan Burian nové pod názvem Zrcadlo. Tentokrát je autorem nejen hudby, ale i všech textů na albu. Patnáct písní napsaných během posledních dvou let po delší textařské přestávce se týká nejžhavější současnosti, ale jsou psány s nadhledem a nikoli jen pro tyto dny. Témata písní jsou nejen osobní a intimní, ale často se dotýkají nejžhavějších společenských problémů. Svým způsobem Burian navazuje na svou první desku Hodina duchů z roku 1987, na níž spolupracoval s Danielem Fikejzem. Aranžérský přístup vychází z textového materiálu, nebere ohledy na žádná žánrová pravidla a nacházíme tu písně jemné a víceméně tradiční, ale i překvapivé zvukové peripetie, překvapení a snad i šoky. Jde také o dialog klavíru s ostatním světem zvuků přirozených, umělých i konkrétních. Aranžér i autor nemají žádnou úctu před tzv. žánrovou čistotou. Vše je podřízeno písňovému sdělení.

Křest alba Mosty proběhne na koncertě v Divadle Archa 25. března 2002 od 20 hodin. Jan Burian tak příjemně oslaví své 50. narozeniny. A aby toho všeho nebylo málo, v rámci koncertu proběhne představení Burianovy knihy Ostrovy, majáky a mosty aneb Podivuhodná dobrodružství suchozemce v Baltském moři.

Na pozadí důkladné procházky po sedmi velkých baltských ostrovech (Rujana, Bornholm, Öland, Gotland, Saaremaa, Hiiumaa a Alandy ) se odehrává konfrontace dvou způsobů života - tamních ostrovanů a nás - suchozemců. (www.janburian.cz)

 

Krátce

- Foo Fighters v současné době připravují nové studiové album. Ke spolupráci pozvali také bývalého kytaristu Queen Briana Maye, který jim svou kytarou přispěl do dvou skladeb. V současné době by se měl v rozhlasovém éteru objevit i první singl z připravovaného alba, který se jmenuje The On.

- Bruce Springsteen poté, co absolvoval několik koncertů společně s obnovenou kapelou E Street Band, připravuje nové studiové album, kde ho doprovází, jak jinak, znovuobnovená kapela E Street Band.

- Postu kytaristy pro doprovodnou kapelu na novém připravovaném albu Davida Bowieho se ujal veterán z řad The Who Pete Townshend. Album, jež produkuje Tony Visconti, by mělo vyjít na konci letošního roku.

- Výběr nejlepších nahrávek z 90. let a záznam turné z roku 2000 obsahuje 2CD britské kapely Stranglers s názvem Lies And Deception.

- Blaze Bayley, bývalý zpěvák kapely Iron Maiden, připravil pro své fanoušky druhou sólovou desku pod názvem Tenth Dimension.

- Svůj dětský sen si právě nedávno splnil kytarista Paul Gilbert, když natočil své nové sólové album se svým dávným vzorem, zpěvákem a kytaristou Jimim Kiddem. Jejich společný projekt se jmenuje Raw Blues Power.

Paul Gilbert k nahrávání říká: "Skoro vůbec jsme před tím nezkoušeli a téměř všechny písně jsme přitom natočili naživo. Myslím, že právě tohle je nejlepší nahrávka, na které jsem se kdy podílel."

- K tragickým událostem loňského září ve Spojených státech se hodlají vrátit svým podzimním albem Bon Jovi. Texty nových písní mají reflektovat pocity očitých účastníků těchto událostí.

- Nazology se jmenuje výběr singlů kapely Nazareth, vydaných ve Velké Británii a doplněný o hitovky typu Love Hurts, Dream On apod. Dvoukompaktní kolekce tak shrnuje jejich čtyřiatřicetiletou kariéru.

- Příznivce blues a především B. B. Kinga jistě potěší výběr Got The Blues, na kterém naleznou šestnáct bluesových standardů z Kingova raného období.

- Už počátkem roku začali pořadatelé oznamovat přesné termíny konání velkých letních festivalů. Tak například Rock For People v Českém Brodě proběhne od 4. do 6. července. Po odmlce by se do Prahy měl vrátit i velký mezinárodní festival Jam, tentokrát v termínu 6. - 7. září.

- Čtvrté album americké zpěvačky Jewel pod názvem This Way vyšlo 25. února. Novinkové album navazuje na předcházející veleúspěšné album Spirit, které vyšlo v roce 1998 a kterého se prodaly čtyři miliony kusů.

- Kanadský písničkář Bruce Cockburn, který za svou kariéru od roku 1970 vydal 28 alb, získal více než 20 zlatých a platinových desek a 11 prestižních cen Juno, přichází na trh s výběrem nejlepších singlů z let 1979 - 2002. Celá kolekce se jmenuje Anything, Anytime, Anywhere.

- Své čtyřicátiny oslaví britští The Chieftains výběrem největších hitů celé své kariéry. Album se bude jmenovat The Wide World Over: A 40 Year Celebration a bude obsahovat i jednu novinku Redemption Song původně z pera Boba Marleyho, ve které s Chieftains hostuje Ziggy Marley.

- Dlouhou řadu podobně orientovaných a podobně znějících amerických poprockových zpěvaček rozšířilo před časem další jméno. Tahle 22letá dívka si říká Pink, má za sebou velmi úspěšné album Us, na které navazuje novinkou Missundaztood. Deska má zaděláno na úspěch, sází na módní jistotu a to i v případě duetu Misery, který tu s Pink nazpíval frontman Aerosmith Steve Tyler

- Častým a oblíbeným soustem zahraničních médií je poslední dobou detroitský rodák, zpěvák a skladatel Kid Rock. Po pravdě řečeno, hlavním tématem je zpravidla jeho vztah s hvězdnou Pamelou Anderson. Ale občas dojde i na muziku. Na evropský trh se teď dostává Rockovo aktuální album Cocky, které přináší směs metalu, hip-hopu, rapu, ale i trochy country. Kromě Kida Rocka se na desce v roli hostů objevili také zpěvačka Sheryl Crow a rapper Snoop Dogg.

 

Nejbližší koncerty

8. 3. Strokes - Palác Akropolis Praha

17. 3. Tiamat a Moonspell - Sky Club Brumlovka Praha

19. 3. Judas Priest - Paegas Arena Praha

24. 3. Heather Nova - Palác Akropolis Praha

23. 4. Cranberries - Paegas Arena Praha

10. 6. Roger Waters - Paegas Arena Praha

 

Koncerty Agharta Prague Jazz Festivalu 2002

Lucerna Music Bar

10. 3. Marcus Miller (Dean Brown, Michael "Patches" Stewart, Poogie Bell, Larcy Taylor a Roger Byam)

3. 4. Dave Weckl Band

8. 4. Tribal Tech (Scotta Henderson, Gary Willis, Kirk Covington a Scott Kinsey)

15. 4. Mike Stern Band (Bob Francheschini, Lincoln Goines a Dennis Chambers)

21. 4. Laco Deczi Cellula New York

1. 5. Vienna Art Orchestra

27. 5 Pat Metheny Group - Speaking Of Now Tour (Lyle Mayse, Steve Rodbyh, Richard Bono, Cuong Vu a Antonio Sanchez)

Psáno pro časopis Muzikus