NAMM 2004

NAMM 2004
NAMM 2004

Stejně jako v několika minulých letech, vystavovala česká firma DSound na veletrhu asociace NAMM v Los Angeles. Lidé z DSoundu nejen vystavovali, ale byli i návštěvníky, kteří nám přinášejí zprávy z veletrhu.

Nejprve tedy o stánku DSoundu. Vzhledem k tomu, že společným distributorem programů DSoundu, odposlechů EMES, převodníků RME a lampových preampů A Design je pro USA Synthax z Ohia, viděli návštěvníci produkty těchto firem nejen pohromadě, ale dokonce vzájemně propojené a v akci. Kromě samotného stánku vystavoval DSound v předváděcí místnosti 128kanálový digitální patch bay D-Matrixx s ekvalizéry a dynamickým procesováním na každém kanálu.

Největším překvapením na letošní NAMM Show bylo, že velké a známé značky software pro nahrávání zmizely. Stánky firem Sonic Foundry, Emagic nebo Syntrillium definitivně patří minulosti. Jejich programy byly k vidění pod značkami Sony, Apple a Adobe. Sony prezentovala v podstatě jen Vegas s důrazem na zpracování videa a hlavně tvorbu DVD. Svůj stánek i názvy na krabicích si zachoval německý Steinberg, ale i zde bylo zřetelné, že firma byla koupena společností Pinnacle. Jejich novinkou byl například USB audio převodník, jenž slouží současně jako HW klíč pro Cubase SL. Samostatné a poměrně velké stánky měly firmy, které kromě software prodávají i hardware, k nim patří MOTU a Digidesign.

To je tedy stručný obrázek toho, jak nedostatek prostředků, způsobený kopírováním hudby a programů, postihnul softwarový trh. Z méně známých firem byl zájem o FXpansion, výrobce konvertorů, jež například z VST modulu udělají AudioUnit, RTAS modul nebo zařízení ReWire. Arturia přidala ke svému Moogu Modular nádherně provedený softwarový syntezátor CS-80 V. Zajímavým programem je Melodyne firmy Celemony, na jejich stánku se jako na jediném ze softwarových firem déle zdržel Stevie Wonder, který se po veletrhu procházel v sobotu odpoledne.Nejvíce překvapení asi přinesla firma Apple, jejíž počítače na celé výstavě jednoznačně převažovaly. Apple nyní patří k největším výrobcům software pro nahrávání. Kromě programů rodiny Logic Audio Apple nabízí o několik stupňů jednodušší SoundTrack a nakonec, a to je nejzajímavější, ke každému novému počítači zdarma program GarageBand. Jeho název vyvolává vzpomínku na místo vzniku prvního počítače (nebo spíš hromady součástek k sestavení) Apple. Instalace obsahuje téměř 2 GB různých zvuků, smyček a efektů.

U ostatních firem nás zajímaly nejvíce nové technologie. Zdá se, že budoucnost propojení studiových zařízení je ve FireWire, kromě známého mLanu od Yamahy zde překvapivě představil nezávislé řešení Mackie. Kalifornská firma M-Audio vystavovala cenově velmi výhodná zařízení nabízející stále větší možnosti, poslední novinkou je FireWire 18kanálová externí zvukovka, 8 kanálů je realizováno rozhraním ADAT, pro něž M-Audio nabízí vlastní převodníky s předzesilovačem. FireWire rozhraní se dočkal i oblíbený MIDI a audio převodník Audiophile. Novinkou je také MIDI master keyboard s 88 vyváženými klávesami a změny v řadě MidiSportů. Součástí stánku M-Audia byla prezentace Abletonu a Propellerheads. Ve srovnání s Frankfurtským veletrhem je na NAMM Show větší možnost potkat se s množstvím geniálních muzikantů: ať se jedná o neznámé jazzmany, houslového virtuóza nebo třeba klavíristu, který hrál na postarší piano v hotelu Hilton a na otázku, s kým hraje, odpověděl, že naposledy s Yes. Po týdnu, naplněném hudbou, tedy s klidem můžeme předat čtenářům Muzikusu slogan NAMM Show: Believe in music!

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy