Základy mixu v domácím nahrávacím studiu - Automatizace

Pro vyhlazení mixu a definici zajímavých změn používáme automatizaci.
Pro vyhlazení mixu a definici zajímavých změn používáme automatizaci.

Jednou z nejsilnějších funkcí současných DAW je možnost zápisu automatizace. Pokud chceme, aby mix byl plastický, barevný a vyvážený, je použití automatizace nezbytné. Co tedy je automatizace? Automatizace je funkce, která umožňuje „naprogramovat“ změny parametrů mixu v průběhu přehrávání písně. Zní to komplikovaně, ale v zásadě je to velmi jednoduché.

 

Pokud chceme změnit hlasitost v jedné stopě, použijeme automatizaci. Nebo pokud chceme změnit pozici stopy v panoramě, opět použijeme automatizaci. Nahrajeme tuto změnu k příslušné stopě a DAW již mění parametr dle našeho nastavení sama. Ale změnou hlasitosti nebo panoramy to pouze začíná...

 

K čemu je to dobré?

Představme si několik modelových situací. Náš mix začíná např. kytarovým riffem. Ten je na začátku písně jedinou informací. Takže tento riff je na středu panoramy a nahlas. V okamžiku, kdy nastoupí zbytek kapely, riff se utlumí a posune na okraj panoramy. Všechny tyto změny provedeme automatizací.

Jiná situace. Ve sloce máme vokál, který má jemnější dozvuk. Při nástupu refrénu můžeme změnit míru dozvuku hlubším nastavením sendu. Opět pomocí automatizace.

Další situace. Máme akustického kytaristu nebo zpěváka, který se při nahrávání hýbe. Změna vzdálenosti od mikrofonu se projeví jako změna barvy. Aby byl track více konzistentní, můžeme změnit nastavení ekvalizéru. Opět pomocí automatizace.

Automatizace je tedy nejen nástroj k detailním (ú)opravám nedokonalostí v mixu, ale i velmi kreativní nástroj, kterým můžeme mix rozhýbat a tvarovat. Jako zvukaři se snažíme udržet pozornost posluchače od začátku do konce. To dosahujeme změnami, které se dějí. Automatizace je nástroj, který nám umožňuje tyto změny dělat.

Představte si situaci, kdy průvodce provádí turisty po městě a upozorňuje je na zajímavá místa. Obrací jejich pozornost na konkrétní věc. Stále se pohybuje v jednom městě (náš celý mix), ale upozorňuje na nějakou památku (např. silnější refrén nebo sólový part). Podobně se snažíme převádět pozornost i v mixu. Smyslem je vytvářet neustále podněty, které budou v mixu posluchače bavit a přitahovat jeho pozornost.

Samotný zápis automatizace není složitý. Můžeme otevřít automatizační track, označíme stopu pro zápis a můžeme hýbat zvoleným ovladačem. Např. faderem nebo úrovní odesílání do sendu až po nastavení konkrétní hodnoty v plug-inu.

Můžeme také použít grafický zápis, tedy automatizaci „nakreslit” myší. Oba způsoby se prolínají a zpravidla rychlý zápis provedeme konkrétním ovladačem, začištění zápisem v grafické podobě v automatizačním tracku.

Automatizace zpravidla přichází na řadu až na konci mixu. Hlavně proto, že je to proces pro vyhlazení mixu a dotažení detailů.

Psáno pro časopis Muzikus