Alanis Morissette - vyrovnaný chaos

Alanis Morissette
Alanis Morissette

Od dob, co tehdy jedenadvacetiletá Kanaďanka Alanis Morissette rázně vtrhla do světa hudebního průmyslu třicetimilionovým albem Jagged Little Pill, je každý její nový počin očekáván s velkým a vesměs oprávněným zájmem. Její alba jsou pravidelně působivou směsí rocku, folku, popu a elektroniky s velmi vážně míněným osobním poselstvím zpěvačky - autorky. Totéž platí i o čerstvé novince So-Called Chaos, desce navzdory svému názvu velmi vyvážené, kompaktní a vyzrálé. Alanis Morissette o ní říká:

"Možná budu stále mluvit o věcech ze svého života, které pro mě v něčem znamenají výzvu. Přistupuji však k životu a tím i ke svým písním s daleko menším pocitem provinění. Smyslem mého života je dodávat odvahu a projevovat soucit, zvyšovat vědomí na této planetě, takže každá maličkost, co dělám - ať už je to nějaký rozhovor, vztah, turné, na něž vyrážím, nebo písnička, kterou skládám - tohle vše mi slouží, abych viděla, jak naplňuji svůj smysl, své poslání." Po zkušenostech s předchozím albem, jehož se zpěvačka chopila sama i po produkční stránce, se tentokrát rozhodla přizvat producentskou posilu. Přiznává:

"Pár let jsem strávila tím, že jsem dospívala k tomu, že jsem, z čisté zvědavosti, chtěla vidět, jak by asi dopadlo album, které bych si sama produkovala. A pak, jakmile jsem ochutnala, jaké to je, uvědomila jsem si, že moje asi nejoblíbenější činnost při vzniku alba je jeho skládání.Tak se daleko víc uvolním. Vlastně to nakonec dopadlo tak, že jsem na první fázi nahrávání a produkování pracovala se svým kamarádem Timem Thorneyem, jehož znám ještě z dob, kdy jsem jako teenager bydlela v Torontu. Když jsme udělali první nahrávky, poslechl si je producent John Shanks a řekl nám k nim své připomínky. Postupně se z nás stal tým, přičemž Tim a John pracovali na různých fázích vzniku alba."

Nahrávání proběhlo ve studiích v kalifornské Santa Monice a kromě hostí se na něm podílela především koncertní sestava zpěvaččiny doprovodné kapely. Vedle studiového alba vznikla ještě kolekce akustických nahrávek největších hitů, jak Alanis Morissette říká: "na vyváženou", která by se měla objevit na trhu někdy ve druhé polovině roku. To už ovšem Alanis Morissette bude cestovat na masivním celosvětovém turné.

Psáno pro časopis Muzikus