Děčín 2002

Již podruhé proběhne 22. 6. mezinárodní autorsko-soutěžní festival pod názvem Děčín 2002. Soutěž je orientována spíše na tvorbu středního proudu a tím se řídila i komise, která ze 190 zaslaných titulů vybrala dvanáct písniček pro veřejné finále. Přestože se se bude těm nevybraným zdát, že právě ta jejich píseň měla být ve finále, výběrová komise ve velké hudební shodě bojovala za to, aby na veřejné přehlídce zaznělo to nejlepší, nejatraktivnější, a aby celé spektrum finalistů bylo pestré a vyvážené.

Jak se to povedlo budete moci posoudit sami, protože Festival bude natáčet Česká televize, Český Rrozhlas a živě po internetu ho bude vysílat Radio Děčín.

Mezinárodní festival vyhlašuje město Děčín a Svaz hudebníků ČR. Zároveň s festivalem 22. 6. 2002 vydá vydavatelství Česká hudba všech dvanáct soutěžních písniček. Z interpretů kteří se na ní objeví to budou např. Michael Kocáb a Zlata E. Kinská, Jakub Smolík, Šárka Bí, skupiny Exit, Argema a New Golden Kids. Nejmladším účastníkem bude skupina Lavina z Hradce Králové, a jejím členům je v průměru 15 let. Vítěznou písničku loňského festivalu Tak řekni, napsal Petr Janda pro Apples. I letos je první místo oceněno částkou 50 000 druhé 30 000 a třetí 10 000 Kč. Jednou z cen je i cena Svazu autorů a interpretů - SAI, který na přípravě autorské soutěže úzce spolupracuje. A pro příště - soutěže se může zúčastnit každý, kdo má český pas.

Psáno pro časopis Muzikus