Drumfest Slovakia 2018 - druhý ročník bubenického festivalu

Drumfest Slovakia 2018 - druhý ročník bubenického festivalu (foto Braňo Poláček)
Drumfest Slovakia 2018 - druhý ročník bubenického festivalu (foto Braňo Poláček)

Šestého dubna se konal v Kulturním domě v Pezinoku druhý ročník bubenického festivalu Drumfest Slovakia. O tom, co nového přinesl, jaká byla atmosféra, ale také o tom, co na nás chystají zapálení nadšenci bicích nástrojů na Slovensku, se dozvíte v krátkém rozhovoru s organizátorem Drumfestu Slovakia Petterem Bittnerem.

Jak vnímáš z pohledu organizátora druhý ročník? Jaký byl pro tebe osobně?

Jsem rád, že se v mém rodném městě opět setkala komunita lidí, která miluje bubny a všechno, co s nimi souvisí. Když jsem se v tom shonu na chvilku zastavil a rozhlédnul se kolem, bylo krásné sledovat ty horlivé debaty a radostné tváře různých generací. Elektrizující atmosféru potvrdili nejen návštěvníci, ale i samotní vystupující umělci. Podílel jsem se na přípravě několika menších i velkých festivalů na Slovensku. Vždy jsem se snažil o to, aby se hudebníci na pódiu jako doma. Doufám, že právě tento záměr se nám s celým týmem podařilo naplnit. Velké díky samozřejmě patří všem partnerům festivalu, bez kterých bychom takovou specializovanou akci nedokázali zorganizovat.

 

V čem byl tento ročník jiný než ten předešlý?

Koncept jsme v podstatě zachovali. Na festival zvu zpravidla hráče, kteří jsou něčím výjimeční. Ve velkém sále odehrála své vynikající vystoupení královna rytmu z Německa - Anika Nilles. Energií nás nabil na Slovensku velmi oblíbený Miloš Meier a vynikající David Hodek, který si připravil úžasné překvapení - část svého setu odehrál se svým bratrem, talentovaným baskytaristou Aronem, kterému je pouze sedm let! Tak jako loni, nechyběly ani přednášky a workshopy. Emil Frátrik naučil bubeníky, jak vytěžit co nejvíce z minimalistické sady. La3noCubano připravili drum circle, do kterého zapojili všechny v sále. Festival otevřel drum line Click Hunters. Rovněž si zájemci mohli vyzkoušet bicí sady a činely na výstavě. Tento rok jsme, po Ďurovi Černém, uctili minutou potlesku další zesnulou slovenskou bubenickou legendu, Doda Šošoku.

Drumfest Slovakia 2018 - druhý ročník bubenického festivalu (foto Braňo Poláček)
Drumfest Slovakia 2018 - druhý ročník bubenického festivalu (foto Braňo Poláček)

Jaká byla účast a jaké byly reakce návštěvníků?

Plný sál Domu kultury v Pezinoku a také přímé reakce zúčastněných nás potěšily a přesvědčily, že má význam v této snaze pokračovat. Je fajn vidět, že to, co děláš, má smysl. Překvapilo mě i množství dětí, kterým jsme se rozhodli věnovat vstup zdarma. Příští rok chystáme něco speciálně pro děti.

 

Sleduješ nějaké nové trendy v bubenické komunitě, co se způsobu hry týká? Oblíbení byli zejména výrazně techničtí a progresivní hudebníci. Změnilo se od minulého roku něco?

Sleduji dění v této oblasti velmi pozorně. Je množství bubeníků, kteří hrají skvěle, všude kolem je plno talentů. Pomalu začínám oslovovat ty, které mám na svém tajném seznamu. :-) Ne vždy všechno vyjde napoprvé, ale já jsem trpělivý. Je to věcí sladění termínů a vůle z obou stran. Mým přáním je, aby na Drumfest Slovakia přišli takoví hráči, jejichž hra je inspirující.

 

Benny Greb se loni podělil s návštěvníky o hodně postřehů a dal jim mnoho rad, dá se říci, že to byl takový mikroworkshop. Chopila se i Anika letos úkolu bubenické koučky?

Dělat performance tak, jak to dělá Benny Greb, nedokáže mnoho bubeníků. Absolvoval jsem asi šest jeho klinik a každá byla neskutečně poučná a obohacující. Anika to lidem podala trochu jinak. Bravurně zahrála své kompozice, při jejich sledování měl člověk výrazně jiný pocit než z videa. Potvrdila, že bubny k ní prostě patří. Jelikož zbyl čas i na otázky, po odvedení výkonu se Aniky lidé ptali zejména na techniku a způsob cvičení.

Drumfest Slovakia 2018 - druhý ročník bubenického festivalu (foto Braňo Poláček)
Drumfest Slovakia 2018 - druhý ročník bubenického festivalu (foto Braňo Poláček)

Jaké nové produkty a bubenické novinky mohli vidět návštěvníci druhého ročníku festivalu?

Aktuální novinky od firem Meinl, Tama, dw, Sabian, Roland, Yamaha a dalších značek - ať už to byly činely, bicí sady, elektronika nebo hardware. Nejlepší věc na akcích podobného druhu je, že si nové nástroje a produkty mohou návštěvníci vyzkoušet přímo na místě. Osobní zkušenost jednoduše nic nenahradí.

 

Co pro nás připravuješ příští ročník?

Drumfest Slovakia 2019 bude opět na jaře. Více informací bude postupně přibývat na internetu a sociálních sítích. Chystáme několik překvapení, ale rozhodl jsem se držet vás v napětí. :-) Touhle cestou zdravím všechny milovníky bicích nástrojů v Česku i na Slovensku. Pokud chcete vědět, jaká byla atmosféra v Pezinoku letos, koukněte na oficiální aftermovie. Těším se na vás, nashledanou za rok v Pezinoku!

 

Aftermovie:

www.youtube.com/watch?v=dfbyTlVNwys

Psáno pro časopis Muzikus