Elektrifikované Udu

Elektrifikované Udu
Elektrifikované Udu

V dnešní době globalizace, postmoderní kultury, word music a vzájemného ovlivňování a splývání hudebních stylů se součástí instrumentáře mnoha kapel stávají různé "exotické" nástroje. Při jejich používání bývá častým problémem spojit tichý zvuk nástrojů, určených původně pro akustickou hudbu, s amplifikovaným zvukem současných kapel. Vyřešit tento problém může vhodné sejmutí těchto nástrojů a možnost jejich zesílení pomocí aparatury.

O udu, africkém bicím nástroji původem z Nigerie, jste se mohli dočíst v Muzikusu 4/2004.

Zvuk udu je velice bohatý a expresivní, ale poměrně tichý. Při ozvučování udu, zvláště při živých produkcích, se mohou při snímání běžnými mikrofony vyskytnout problémy.

Nízká hlasitost nástroje vyžaduje velké zesílení, což spolu s rezonancí nástroje dává předpoklady ke vzniku obtížně odstranitelné zpětné vazby. Řešením může být použití "elektrifikovaného" udu, které obsahuje mikrofon, zabudovaný uvnitř nástroje.

Zvukové vibrace uvnitř rezonátoru mají dosti velkou intenzitu, proto mikrofon, umístěný ve vnitřním prostoru, snímá relativně silný signál a je méně náchylný ke vzniku zpětné vazby. Při nahrávání nebo ozvučování "elektrifikovaného" udu lze zabudovaný mikrofon kombinovat s mikrofony externími. Tak lze dosáhnout většího množství zvukových barev i stereofonních efektů. Výstupní signál ze zabudovaného mikrofonu je vyveden na konektor umístěný na těle nástroje.

Aby bylo dosaženo maximálního odstupu rušivých napětí, je využito symetrické zapojení. Zabudovaný mikrofon nevyžaduje napájení. Podrobnější informace lze nalézt na www.noise.cz/summasummarum/music/udu.html, přehled vyráběných nástrojů včetně fotografií a zvukových ukázek naleznete na www.noise.cz/hrnky/uduarchive.html.

Psáno pro časopis Muzikus