Galerie slavných krabiček

Galerie slavných krabiček - Roland AP - 7 JET PHAS
Galerie slavných krabiček - Roland AP - 7 JET PHAS

ROLAND AP-7 JET PHASER

První uvedení: 1975. Pokud si vzpomínáte na někdejší hit Isley Brothers Who's that Lady, tak si můžete dobře představit jeden ze zvukových rejstříků tohoto zařízení, takový nosový, lehce zastřený sound. AP-7 kombinovala různé úrovně nastavení phase shifteru s fuzzem, kdy byly pravděpodobně využity zkušenosti firmy z pedálu Bee Baa. Jet Phaser se dnes vidí velmi zřídka, určitou renesanci zájmu zaznamenal v letech devadesátých při obnovení zájmu o psychedelii konce šedesátých a začátku sedmdesátých let. I když podobné zvukové kombinace, které produkuje AP-7, nabízejí nejrůznější multiefekty poslední generace a procesory, přesto se stále jedná o unikátní krabici s naprosto specifickým, těžce napodobitelným a jiným způsobem sehnatelným zvukem.

Roland si tímto modelem velmi dobře našlápnul ke svým budoucím úspěchům, jež v současnosti kulminují kytarovými syntezátory a systémy řad GR a VG.

Galerie slavných krabiček - Roland AP - 7 JET PHAS
Galerie slavných krabiček - Roland AP - 7 JET PHAS

BOSS CE-1 CHORUS ENSEMBLE

První uvedení: 1976. První krabice, zahajující všeobecně proslulou řadu efektů Boss. CE-1 se pro mnoho kytaristů stal naprosto nenahraditelným zařízením pro svůj vysoce kvalitní analogový zvuk, který ponechával kytaře původní barvu zvuku v co největší možné míře. I pro tuto vlastnost se Chorus Ensemble stal až jakousi modlou milovníků tohoto typu efektu a pro ostatní výrobce tak začal svými vlastnostmi představovat nastavenou laťku úrovně (podle některých vyznavačů vintage zvuku dodnes nepřekonanou).

Jde vlastně o víceefektový pedál, protože vedle chorusu nabízí CE-1 i vibrato, které evokuje kouzlo houpavého tónu starých vibrát MagnaTone z přelomu padesátých a šedesátých let. Přesto je tato krabice, nebo chcete-li duálový pedál, známa především jako chorus. Pravý spínač je na přepínání mezi chorusem a vibratem a levý má funkci bypass. Vestavěné napájení a dlouhý přívodní kabel jen dovršil dokonalý nástup tohoto zařízení a tím i firmy samé.

Dodnes se s CE-1 můžeme setkat a u většiny kytaristů se jedná o jednu z nejuznávanějších krabic vůbec.

Za současné osobnosti, které dodnes na Chorus Ensemble CE-1 hrají, můžeme jmenovat např. Johna Fruscianteho z Red Hot Chili Peppers, za dlouhou řadu klasiků pak třeba Toma Pettyho.

Psáno pro časopis Muzikus