Galerie slavných kytar - 1981 Ibanez AS200 Johna Scofielda

Už přes dvacet let hraje na tento model John Scofield, významný jazzový a fusion kytarista, který ve své tvorbě osobitým způsobem pracuje s prvky jazzu, blues, funky a rocku. "Tím, že to je polomasív, se můžu věnovat i zkreslené kytaře a to bez obav z neustále vyjící zpětné vazby." říká Scofield. "To bych u klasických lubovek bez centrálního bloku prostě nemohl."

Korpus i centrální blok uvnitř těla je z javoru. Humbuckingy a celá elektronika je na kytaře ještě původní, pouze k vstupnímu jacku byla přidána malá kovová destička. Letitým používáním a občasným šlápnutím na kabel se na vrchní desce kolem vstupu objevila trhlina, takže se místo muselo touto destičkou vyztužit. Rozpínač cívek humbuckerů (nad knoflíky volume a tone snímače u krku), který je na těchto kytarách instalován, si Scofield nechal odpojit: "Naprosto zbytečná věc. Kytara je tak variabilní ve svém výrazu, že by to podle mého jenom škodilo jejímu zvuku."

Oba dva humbuckery si John nastavil až těsně ke strunám, zejména je to markantní u kobylkového snímače: "Potřebuji tlustý zvuk. A protože používám silné struny a kobylka s hmatníkem tvoří perfektní rovinu, tak nemusím řešit nějaké zvláštní vibrace strun a jejich kontakty s povrchem snímačů."

Nultý pražec, ořech, je na jeho přání mosazný a kytara doznala ještě jednu změnu. Původní pražce byly nahrazeny masivním a tvrdým drátem 0,27 x 0,12 mm.

Action (výšku strun nad hmatníkem) má Scofield nastavené velmi nízko. To je také důvod, že při strunách D'Addario síly 013, 016, 022, 032, 042 a 052 používá g strunu nevinutou: "Je to už pořádný drát, ale díky nízkému action s tím nemám problémy. A když se mi zdá, že bych to neuhrál, tak se té struně nebo těm tónům na ní prostě vyhnu..!"

Psáno pro časopis Muzikus