Galerie slavných kytar (31) - 425 Rickenbacker George Harrisona

Galerie slavných kytar - 425 Rickenbacker George M
Galerie slavných kytar - 425 Rickenbacker George M

Tato kytara je úplně prvním Rickenbackerem, kterého si George Harrison koupil. Stalo se tak na podzim 1963, kdy se famózní čtyřka rozhodla si udělat dvoutýdenní volno. Ringo a Paul se vydali do Řecka, John se svou ženou Cynthií zamířil do Paříže a George se svým bratrem Peterem odletěli do USA za jejich sestrou, která žila v Bentonu v Illinois. Ta Georgeho seznámila s místním kytaristou McCartym, který ho zavedl do obchodu s hudebními nástroji, Red Fenton's Music Store: "George najednou očarovaně zíral na tohoto Rickenbackera," vzpomínal po letech McCarty. "Prodejce mu nabízel spíše sunburst nebo červené kytary, jak tehdy kázala móda. Ale George chtěl černou. Myslím, že z toho důvodu, že John měl také černého Rickenbackera."

George ale na tento model hrál krátce. Začátkem dalšího roku ho dal Peckhamovi, liverpoolskému kytaristovi, který se později stal technikem v jejich studiu Apple.

Kytara původně měla pouze jeden snímač, během dalších let byl přidán druhý včetně ovládacích knoflíků a přepínačů. Ochranný kryt na těle kytary je také nový, ale vše ostatní je původní. Až na cenu, samozřejmě. Ta původní, za kterou ji George koupil, byla 179 dolarů. Dnes je tato relikvie vystavena v Rock And Roll Hall Of Fame v Clevelandu v Ohio.

Psáno pro časopis Muzikus