Galerie slavných kytar - Fender Stratocaster Buddyho Guye

Fender Stratocaster Buddyho Guye - Galerie slavnýc
Fender Stratocaster Buddyho Guye - Galerie slavnýc

Tento už na první pohled zcela nezaměnitelný nástroj postavil pro bluesovou a bluesrockovou legendu Buddyho Guye (Kytaroví velikáni, Muzikus č. 05/1998) vyhlášený kytarář firmy Fender, Larry Brooks: "Jeho fanoušci se jednu dobu sázeli, kolik je teček na celém korpusu a jestli jsou i pod ochranným krytem..." Guy také trval na tom, aby krk byl z javoru: "Řekl mi tehdy," uvádí opět Brooks, "že potřebuje nejen vizuální protiklad ke korpusu, ale i zvukový. Tohle tělo prý navozuje dojem temného zvuku, tak to musíme nějak projasnit." Při své snaze o co nejkonkrétnější a nejzvonivější zvuk si nechal od známého chicagského loutnaře Boba Gorneyho instalovat širší pražce, než bývá u stratů obvyklé, a ořech (nut, nultý pražec) si také nechal vyměnit a to za ocelový, ručně vyprofilovaný výrobek: "Mám rád ten kovový zvuk. Chtěl jsem dosáhnout toho, aby zvuk prázdných strun zněl stejně jako barva tónů hraných na hmatníku, to znamená při dotyku s těmi většími pražci. U běžného osazení jsem tam slyšel rozdíl, a tak jsem si řekl, když kov, tak všude."

Ladící mechanika a kobylka, která je podložena dřevěným blokem kvůli aretaci, jsou vintage. Guy si dále potrpí na to, aby se struny na jeho kytarách měnily jednou týdně: "Struny mají nejlepší zvuk těsně poté, co si zvyknou na své natažení a ustálí se," říká Guy. Mark Messner, jeho kytarový technik, namotává struny na kolíky ladící mechaniky s co největším počtem závitů: "Buddy nesnáší, když se volné konce strun jen tak houpají nad hlavou nástroje, nemá rád ani to, když přebytečné konce strun zabalíte do kolečka a necháte je u kolíku či je vsunete pod nějakou strunu na hlavě. No a tak stříhám..."

Snímače jsou Lace Sensory (nejvíce hraje na jednu z mezipoloh - zapnutý prostřední snímač a snímač u krku), na kytaře je pěticestný přepínač a knoflíky volume, TBX tónová clona (Guy ji má většinou ve střední pozici) a preamp (25dB mid-boost). "Ta kytara zní nádherně," uvádí Gorney, "a když se mě zeptáte, jestli to tedy je zvuk fendera nebo není, tak vlastně ani nevím. Je tam samozřejmě ten stratocaster, to jo, ale je tam taky Buddy. Já nevím, jak to vyjádřit, nevím... Běžte si ho poslechnout!"

Psáno pro časopis Muzikus