Galerie slavných kytar - Lightning Bolt Jerryho Garcii

Galerie slavných kytar
Galerie slavných kytar

Frontman Grateful Dead, Jerry Garcia, si občas potrpěl na méně obvyklé kytary - viz např. jeho Tiger, kterého mu postavil jeho dvorní kytarář Doug Irwin. Tento nástroj si ale Garcia tentokrát nenechal zhotovit na objednávku, ten mu totiž jednoho dne počátkem roku 1993 došel poštou přímo do kanceláře managementu kapely. Odesílatelem byl Stephen Cripe, floridský truhlář, jehož živnost spočívala v tom, že stavěl a upravoval kabiny na soukromých jachtách. Byl to ale také velký fanoušek Grateful Dead a rozhodl se, že Garciovi svůj obdiv nejlépe vyjádří tak, že mu věnuje kytaru, kterou sám postaví.

Předlohou mu nebylo nic jiného než jedno video z koncertu a několik fotografií z hudebních časopisů, na nichž byl Garcia s modely Douga Irwina. Cripe ozdobil kytaru svými vlastními vykládáními, z nichž to za kobylkou dalo nástroji jméno. Souviselo to i s další Cripeovou zálibou, kterou bylo zhotovování zábavné pyrotechniky.

Bob Weir, dlouholetý Garciův kolega, nedávno prohlásil, že Garcia byl úplně konsternován, když tu kytaru vybalil: "Úplně ho to rozhodilo. Dokonce ji ukázal Irwinovi a přemluvil ho, aby po Cripeovi nechtěl nějaké odstupné za okopírování designu..." Po nezbytných úpravách snímačového zapojení se tato kytara stala stálým inventářem Garciových turné - a to si sebou bral zřídkakdy víc než dva nástroje!

Garcia si ale na tuto kytaru moc dlouho nezahrál (zemřel v 9. srpna 1995), nenajdeme ji ani na žádné studiové nahrávce, přesto ji můžeme slyšet na záznamech živých vystoupení, zejména pak na výpravné kompilaci So Many Roads 1965-1995.

Garcia i Cripe se také jednou setkali a to v roce 1994, když Grateful Dead hráli v Miami. Garcia tehdy Cripea požádal o zhotovení kopie (za 6500 dolarů). Tu už si ale neužil. I Cripe skončil tragicky, když mu v garáži v květnu 1996 vybuchl pod rukama ohňostroj.

Obě kytary jsou vystaveny v Rock and Roll Hall of Fame.

Psáno pro časopis Muzikus