Ohlédnutí za Rolling Stones Locks Tour v Praze

Ohlédnutí za Rolling Stones Locks Tour v Praze
Ohlédnutí za Rolling Stones Locks Tour v Praze

27. 7. vystoupila v Praze na Letné pro 80 000 lidí největší světová rock'n'rollová legenda - Rolling Stones. Pro každého, koho zajímají P. A. systémy, jistě nebude bez zajímavosti vědět, na co "Stouni" vlastně hrají.

Stejně jako pro předešlé světové turné Bridges to Babylon (1997/98) vsadila i pro nynější turné Licks kapela na služby světové jedničky mezi ozvučovacími společnostmi - americké firmy db Sound a na špičkový zvuk a spolehlivost kompletního P. A. systému od Electro-Voice. Tentokrát to je v souladu s nejnovějším stavem vývoje v ozvučovací technice (samozřejmě systém typu Line-Array), tedy technologie umožňující dosáhnout mimořádně vyrovnaného zvuku, širokého vyzařovacího úhlu a dalekého dosahu. Vzhledem k tomu, že na turné se střídají vystoupení nejrůznější velikosti od 3000 až po 100 000 lidí, jsou samozřejmě na flexibilitu a univerzálnost P. A. systému kladeny extrémní nároky.

Co bylo tedy použito?

Jako hlavní systém byly po stranách pódia zavěšeny dva sloupy z 3pásmových systémů řady EV X-Line - na každé straně hrálo 20 boxů Xvls a Xvlt o výkonu á 2000 W RMS s osazením 2x 15" + 2x 8" + 3x 3" Hydra. Pro vykrytí tribun po stranách hlavního pódia byly souběžně s těmito hlavními sloupy zavěšeny dále dva boční sloupy skládající se na každé straně z 10 boxů shodných typů. Pro nejnižší kmitočty byly pod pódiem instalovány subbasy systému X-Line, konkrétně typy Xsub s osazením 2x 18" o výkonu 1200 W RMS a citlivosti 106 dB (1 W/1 m).

Ozvučení míst v bezprostřední blízkosti pódia zajišťovala řada systémů řady X-Line Compact, konkrétně 3pásmových boxů XLC 127+ (650 W RMS, vyzařovací úhel 120°, osazení 12" + 2x 6,5" + 2x 3" Hydra).

Kromě hlavního ozvučení byl pro dokonale rovnoměrné pokrytí celé poslechové délky instalován ve vzdálenosti 50 m od pódia ještě delay-systém. Tento systém tvořily dva zavěšené sloupy po sedmi boxech Xvls/Xvlt a vždy 1 box Xfil pro vykrytí plochy přímo pod systémem a dále celkem čtyři sestavy z boxů XLC 127+ instalované ve stejné vzdálenosti na ploše pro dozvučení zadních řad postranních tribun.

Celý systém je poháněn zesilovači EV P-3000, tedy vlajkovou lodí řady EV Precision Series, o výkonu 2 x 1500 W RMS. Celkem na Letné hrálo více než 100 těchto zesilovačů pro hlavní systém, dalších 20 pak bylo použito pro pohon delay-systému.

Nezbývá, než pogratulovat firmě db Sound k perfektně odvedené práci a Stounům k jejich tradičně excelentnímu výkonu. (Audio Zeman)

Ohlédnutí za Rolling Stones Locks Tour v Praze
Ohlédnutí za Rolling Stones Locks Tour v Praze
Psáno pro časopis Muzikus