pódiové sestavy slavných klávesistů - Tania Maria

pódiové sestavy slavných klávesistů - Tania Maria
pódiové sestavy slavných klávesistů - Tania Maria

Kdo měl to štěstí vidět tuto elegantní dámu na koncertě, byl bezpochyby zavalen smrští energie a nápadů. Tato klávesista/klavíriska a skladatelka původem z Brazílie se ujala funkce bandleadera již ve třinácti letech. Osobnost, která používá klavír jako perkusivní nástroj, stejně rytmicky skládá, a ještě oplývá nezaměnitelným vokálním projevem. Styl? Velmi zvláštní, osobitá směs brazilské hudby, afro-latin music, jazzu, popu, blues a jazz fusion. Prostě styl Tania Maria, z něhož čiší radost z muziky a ze života. Ráda při sólech scatuje a současně hraje tutéž melodickou linku na klávesy/klavír... "Když této techniky užívá George Benson při kytarových sólech, tak proč by to nemělo jít s pianem?"

 

Spíše než se závratnými stupnicovými běhy se u ní setkáte s hrou v harmonických blocích a opracováváním motivů, z nichž každý by vystačil na hitovou píseň. Při užívání převážně tonální terciové harmonie a sekvencovitých postupů má posluchač pocit, že tyto písně důvěrně zná. Její zpěvné motivy jsou tak strhující, že nezřídka donutí zpívat celý sál (píseň Florzinha nebo Carnaval) Mezi spolupracovníky najdeme taková jména jako Steve Gadd, Antony Jackson, nebo Sammy Figueroa. Tania nahrála již devatenáct alb a byla nominována na cenu Grammy v kategorii Best Jazz Vocal Performance za rok 1985. Její pravděpodobně nejznámější píseň Funky Tambourim byla zpracována v mnoha verzích (dokonce i u nás, v Čechách!) "...?jsem-li na pódiu, mám možnost vybrat si z 80 % dobrou náladu. Těch zbylých 20 % už je na publiku."

 

Desky:

Mohu doporučit s klidným svědomím cokoli, výběrem: Piquant (1980), Tania Maria live at the Blue Note (2002), Viva Brazil (2005).

 

Klávesy:

Yamaha CP-80 (elektronický klavír, skutečný Rolls Royce mezi klávesovými nástroji, po všech stránkách vynikající), Yamaha DX-7, Korg M-1 (workstation, vynikající sbory, složené i klavírní zvuky, ale mechanika připomíná spíš akordeon).

Psáno pro časopis Muzikus