Podiové sestavy slavných kytaristů - Mick Mars

Podiové sestavy slavných kytaristů - Mick Mars
Podiové sestavy slavných kytaristů - Mick Mars

Uvedená sestava tohoto výrazného mistra dlouhých a rychlých sól hair-glam-power metalových Mötley Cre vznikla na základě dvou jeho vlastností: Za prvé - proč opouštět dobrý a lety prověřený aparát jenom kvůli tomu, že na trh přicházejí nové věci; a za druhé - chuť zkoušet nová a nová nastavení a nechuť zaměřit se pouze na jednu jedinou značku, jediný výrobek či stále stejný efekt. "Na první pohled by se mohlo zdát, že tyto dvě vlastnosti spolu kolidují, ale u Micka ne", uvedl jeho dlouholetý technik. "Původně měl velkou nedůvěru k digitálním mašinkám všeho druhu, takže opustit svoje prověřené krabičky a naplnit si rack procesory, z kterých vytáhne vždy jeden dva specifické efekty přes nějaký kontrolér - to ho moc nebralo. Jenže tady nakonec zvítězila jeho pověstná snaha o co nejdokonalejší tón na jedné straně a co nejjednodušší ovládání na straně druhé."

Čeho se ale Mick nevzdal, to byly jeho oblíbené hlavy. "Marshall je klasika, takový zvuk nenajdete nikde. Soldano produkuje velmi konkrétní sound, říkám tomu kamennej zvuk a Rivera se krásně doplňuje s Marshallem v takovou tu valící se zvukovou stěnu." Svůj signál do nich "přikrmuje" přes Audio Electronics (oddělené kanály pro každou hlavu) a na čisté zesílení výsledného zvuku používá koncové power ampy. Z tohoto hlediska se rozhodně nejedná o zcela běžnou sestavu, ale Mick zde tak využil výhod obou možností. Pokud kytaristé "nejedou" přes hlavy, tak používají koncové zesilovače většinou z toho důvodu, že chtějí svůj signál, upravený a vyprodukovaný soustavou krabiček, multiefektů a procesorů, přenést věrně bez dalšího zkreslení či jakéhokoli ovlivnění dál do beden. Drtivá většina kytaristů ale nehodlá přijít o zcela specifické vlastnosti jednotlivých hlav či aparátů. Mars zvolil obě možnosti.

Není také náhodou, že před bedny Marshall umístil VHT power amp, známý svou výraznou čistotou zesílení. "Mick nezní na pódiu chrochtavě jako většina podobných kytaristů," říká jeho technik. Pro ilustraci techniky hry a celkového zvuku můžeme pak jmenovat např. Looks That Kill, Home Sweet Home či ještě známější skladby jako Girls, Girls, Girls nebo Don't Go Away Mad.

Ještě dodejme, že vedle uvedených kytar se na pódiu může objevit i s dalšími kytarami včetně Gibsona Chet Atkins Country Gentleman či lap-steelky Sanchez. Svou pódiovou sestavu občas doplňuje dalšími zařízeními, z nichž můžeme jmenovat ta nejvýraznější, např. Rocktron Hush IIC či TC Electronic M3000. Na kytary natahuje struny Ernie Ball o síle 010-046, většinou je má osazeny snímači Seymour Duncan a trsátka používá značky Ernie Ball o síle heavy.

Podiové sestavy slavných kytaristů - Mick Mars
Podiové sestavy slavných kytaristů - Mick Mars

scéma

Psáno pro časopis Muzikus