School of Metal - Alex Scholpp - 2. 6. 2017, Music City, Praha

School of Metal - Alex Scholpp - 2. 6. 2017, Music City, Praha
School of Metal - Alex Scholpp - 2. 6. 2017, Music City, Praha

Alex Scholpp provozuje již několik let v Německu metalovou školu, tak jsem zvědavě kráčel na jeho workshop do pražského Music City. Tarja Turunen (ex. Nightwish) si vybrala Alexe do své doprovodné kapely, což znamená, že je Alex dobrej!

V Music City vládla v pátek odpoledne příjemná atmosféra. Pivo se roztáčelo, zvuková zkouška Alexovy kapely byla hotová, rozhovory probíhaly a trousili se první kytaristé...

 

Workshop

Alex si sedá vpředu pod pódium, přímo před řady sedaček a zve všechny, aby si sedli blíž... Mluví anglicky, bez mikrofonu. Protože je Němec, tak je mu poměrně dobře rozumět. Bez okolků začíná dychtivým kytaristům různého věku vysvětlovat, jak a co cvičit. Kytaru ESP má osazenu jedním humbuckerem (DiMarzio D Activator u kobylky). Druhý snímač v kytaře vůbec nemá, zeje tam jen prázdná díra. Hraje na malé červené modelingové kombo Blackstar (které si pak odnáší vítěz tomboly s číslem šest. Já měl desítku.). Jeho kytara ESP je Custom Shop, což znamená, že je vyrobená podle jeho požadavků a na objednávku přímo v USA. Jak později vysvětluje, kytaru má osazenu originálním tremolem Floyd Rose, krk kytary je přišroubovaný, humbucker má rozepínací cívky a ovládání pouze volume s push/pull (právě pro ono rozepnutí cívek) a dvoupolohový páčkový přepínač - zapnuto a vypnuto. Velmi často ho používá. Dohraje lick a hned vypíná signál z kytary, je to takový páčkový „kill switch“. Myslím, že je to dobrý nápad, protože to ztlumení je opravdu velmi rychlé a brum + šum nemá šanci. Pak vysvětluje, že ten šroubovaný krk dodává kytaře jiný zvuk než lepený a že se mu to líbí víc. Kobylku Floyd Rose má plovoucí a opět vysvětluje, že mu to vyhovuje, i když se s tím hůř ladí, ale prý nepřenáší tolik basů, což se pro jeho sólovou hru hodí.

School of Metal - Alex Scholpp - 2. 6. 2017, Music City, Praha
School of Metal - Alex Scholpp - 2. 6. 2017, Music City, Praha

K chybějícímu krkovému snímači dodává, že když v kytaře chybí, tak to má pro něj lepší zvuk (připomeňme si na Malcoma Younga z AC/DC, ten měl taky vykuchanou kytaru). OK, každý to má trochu jinak, proč ne. I když podle mě jde víc o image. Další technické detaily ohledně jeho kytary nejsou důležité. Kdo chce ESP Custom Shop může si vyplnit formulář na webu ESP a odeslat ho do USA.

 

Zpátky ke hře. Alex předvádí jedno zajímavé cvičení za druhým a opravdu je rozdíl, když to vidíte takhle z blízka, než když na to koukáme na YouTube. Je to velmi inspirativní...

 

Ukazuje prstoklady, pár stupnic, nějaký sweep a arpeggio. U toho arpeggia se pozastavuje a říká, že se mu to moc nelíbí, ale když to žáci chtějí, tak se jich pár naučil... No mrskal to tam pěkně!

 

Následují dotazy z publika. Jeden zajímavý byl na rychlost hry: Jak zrychlit hru trsátkem? Alex vysvětluje, že s tím má taky trochu problém a řeší to po svém - rychlé dvaatřicetinky hraje legato a nebo „nekytaristicky“ celým předloktím. Ví, že to není „správné“, ale funguje to, tak prý proč ne, OK.

School of Metal - Alex Scholpp - 2. 6. 2017, Music City, Praha
School of Metal - Alex Scholpp - 2. 6. 2017, Music City, Praha

Koncert

Alex si s sebou přivezl dívčí doprovodnou kapelu (na holky s hudebními nástroji na pódiu je hezký pohled). Na baskytaru hrála Grog Lisse a za bicími seděla Niki Skistimas. Kdyby tady v Čechách takhle hrála každá kapela, začalo by do klubů chodit víc lidí. Alex zahrál vlastní skladby a pár coverů, vše perfektně šlapalo. Zvuk byl také velmi dobrý. Po asi třetí skladbě je krátká pauza, ve které Alex vysvětluje, na co hraje. Má tam stowattovou lampovou hlavu Blackstar a box se čtyřmi dvanáctipalcovými reproduktory, také od Blackstaru. Hlava je ze Series One, což je dvoukanál. Hrál ale jen na kanál lunch, a když potřeboval čistější zvuk, ztlumil si volume na kytaře. Na sóla používal overdrive KHDK Ghoul Screamer od Antonína Salvy, který mimochodem používá i Kirk Hammet. V racku měl přes smyčku starší multiefekt TC Electronic na delay a chorus, ovládal to přes MIDI pedál v pedalboardu. V tom pedalboardu měl ještě phaser MXR Phase-90 Van Halen a kvákadlo Cry Baby 535Q. Celkem minimalistická výbava, která stačí téměř na všechno.

School of Metal - Alex Scholpp - 2. 6. 2017, Music City, Praha
School of Metal - Alex Scholpp - 2. 6. 2017, Music City, Praha

Metalová škola

Celý workshop se točil kolem českého vydání barevné knížky (brožury) Alexovy metalové školy s názvem Nauč se sóla od mistrů metalu. Brožura je s audio CD, kde jsou s clickem nahraná všechna cvičení (52 tracků), licky a sóla ve středním tempu. Jsou tam na všechno tabulatury a fotky, jak se při kterém cvičení drží ruka. Škola je určena cca pro středně pokročilé až pokročilé kytaristy. Úplní začátečníci, kteří neumějí držet trsátko, neumějí akordy, nevědí, kde jsou jaké tóny, a nevědí, jak se hrají základní stupnice, tak pro ně to bude těžké, nezahrají to. Opakuji, je to minimálně pro mírně až středně pokročilé hráče, kteří již na kytaru hrají. Alexova prstová cvičení jsou opravdu šikovná. Když se kytarista prokouše úvodem knihy, kde jsou vysvětleny, a hlavně nahrány ukázky důležité kytarové techniky (např. legato, pull-off atd.), následují rozebraná sóla od Metallicy, Slashe, Megadeth... Škola postupuje od jednodušších až po složité příklady. Od Megadeth je tam rozepsáno v tabulatuře sólo mistra Martyho Friedmanna ze skladby Tornado of Souls, což je opravdu již master class. Brožura je celkem vtipně napsaná, nechybí tam různé vtípky a jde se opravdu po nutných základech kvalitní kytarové techniky. Doporučuji tuhle publikaci každému kytaristovi, který to myslí se svojí sólovou hrou na elektrickou kytaru (a nejen metalovou) alespoň trochu vážně!

 

Plus:

vtipně napsáno

cena brožury

přiložené CD se všemi ukázkami

 

Mínus:

Jako starší jsem si na tu brožuru musel vzít brýle na čtení.

Psáno pro časopis Muzikus