Tony MacAlpine - rozhovor

Tony MacAlpine - rozhovor
Tony MacAlpine - rozhovor

Na podzim minulého roku jsme se s Tomášem Kašparem vydali do klubu Exit Chmelnice, abychom udělali rozhovor s bubeníkem Devil`s Slingshot, Virgilem Donatim. Jelikož nás Virgil poslal do ... (neměl čas), udělali jsme krátký rozhovor s kytaristou kapely, Tonym MACAlpinem.

Hraješ jak na kytaru, tak na piano. S čím jsi začal dřív?

S pianem. Asi v pěti letech.

 

Hrál jsi spolu s Virgilem Donatim v kapele Planet-X a S Bilym Sheehanem na turné Steva Vaie. Co bylo tedy podnětem k založení této kapely?

Asi před rokem jsme byli s Billym Sheehanem na turné a řekli jsme si, že je správný čas na to, začít něco nového. Bylo to evropské turné a opravdu jsme si to užívali. A protože jsme s Billym už spolupracovali, když jsme hráli s Stevem Vaiem a nahrávali s ním desku, řekli jsme si, že uděláme tohle.

 

Děláš teď i na jiných projektech?

Jasně, pracuji teď na své sólové desce. Budou tam nějací zpěváci a bude to trochu jiná muzika.

 

Jaká?

To ti nemůžu říct. Není ještě hotová. Bude tam hodně stylů.

 

Zajímá mě tvoje spolupráce se Steve Vaiem. Jak se s ním dělalo? Jak ses k takovéto nabídce dostal?

Šlo to dobře. Steve mi zavolal a řekl, že bychom to mohli dát dohromady. Bylo to fajn, mohl jsem hrát také s Billym.

 

Kolik zemí jste během turné navštívili? Které vás zaujaly nejvíce?

Nevím, hodně. Mexiko, Brazílii, Austrálii, Čínu, Chille, Thajsko, Hongkong, celou Evropu. Každá země má svou kulturu a každé publikum reaguje jinak.

 

Promluvme si o tvém vybavení...

Tony MacAlpine - rozhovor
Tony MacAlpine - rozhovor

Používám kytary Carvin a hlavy Hughes and Kettner. V racku mám ještě efektový procesor Digitech TSR-12.

 

Máš nějaký back-up?

Jasně, vždycky.

 

Máš v něm to samé, nebo něco jiného?

Něco jiného. Mám také záložní kytary.

 

Používáš na pódiu MIDI?

Ano, mám MIDI pedál, který jde do Digitechu, a pak mám k tomu ještě wah. Z kytary jdu přímo do hlavy a přes MIDI ovládám pouze TSR-12.

 

Používáš jinou sestavu na koncert a jinou na nahrávání?

Jo. Mám doma spoustu zesilovačů a jiných věcí, které používám. Nikdy nevíš, co budeš dělat a co budeš potřebovat. Dělám projekt a ten například potřebuje dobrý čistý zvuk, tak vezmu příslušný aparát...

 

Nahráváš si demo písně doma nebo ve studiu?

Já si "demáče" nedělám. Napíšu píseň a pak použiji nějaké části, co jsem do toho nahrál nebo jsme je nahráli společně. Z dema to nikdy nevyjde tak dobře.

 

A jaký používáš systém na nahrávání?

Mám digitální nahrávací studio Tascam X48.

 

Cvičíš stále?

Ano, cvičím. Nebo spíše jen hraji a jamuji. Stačí mi ten kontakt s nástrojem. Muzika není jen sbírka stupnic nebo jak rychle to zahraješ. Nejvíce se procvičím, když jamuji s ostatními muzikanty. Na turné na to ale není čas.

Jelikož jsi už jako malý byl vystaven muzice, a to hraní na piano, máš určitě nějakého oblíbeného autora vážné hudby...

Ani ne. Okolo nás je tolik krásné muziky... Každopádně se mi víc líbí romantismus než klasicismus, ale to je všechno.

 

PROFIL

Progresivní kytarový virtuos Tony MacAlpine začal své hudební vzdělání jako klasicky vzdělávaný pianista a houslista. Jeho následující rockové nahrávky proto ukazují jistý vliv vážné hudby, ale i jazzu a fusion. Debutoval v roce 1986 s instrumentálním albem Edge of Insanity, které nahrál s hvězdnou sestavou, která čítala například Billyho Sheehana a Steva Smitha. Pro následující projekt Driver dal Tony dohromady kapelu M.A.R.S., kde na bicí hrál Tommy Aldridge, zpíval Bob Rock a na basu hrál Rudy Sarzo. Tony se brzy vrátil ke své sólové dráze a založil svůj vlastní label Squawk. Po roce 1987 založil další skupinu, která se jednoduše jmenovala MacAlpine. Zpíval v ní zpěvák Alan Schorn, na klávesy hrál Mark Robertson, na basu Mike Jacques a na bicí Billy Carmassi. Kapela vydala pouze jedno CD, a to Eyes of the World v roce 1990, a poté se Tony opět vrátil ke své sólové dráze. Setrval u ní až do konce dekády. Během té doby vydal několik alb: Freedom to Fly (1992), Evolution (1995), Live Insanity (1997) a CAB (2000). V roce 2001 vydal CAB2, která byla nominována na cenu Grammy. V roce 2003 vydal CAB4, ale to už pod labelem Favored Nations Records. Na přelomu desetiletí také spolupracoval se Steve Vaiem, se kterým odehrál turné a nahrál jednu desku. Dále byl velmi významnou postavou v triu Planet - X, spolu s Virgilem Donatim a Derekem Sherinianem. Tonyho poslední nahrávka Collection - The Shrapnel Years byla vydána u Shrapnel Records. Více informací naleznete na www.tonymcalpine.com.

 

Výbavička

kytary Carvin DC127 a DC727

hlava Hughes&Kettner Trilogy 100W

box 2x Hughes&Kettner CC212

multiefekt Digitech TSR-12

Psáno pro časopis Muzikus