Yllas

Yllas
Yllas

Milý vševědoucí strýčku Yllasi! Mohl bys mi, prosím, vysvětlit, co je to "decibel"? Někde jsem četl, že je to jednotka hlasitosti, ale nechápu, proč je údajně bezrozměrná. Také v návodech k různým elektronickým zařízením se udává vstupní a výstupní citlivost v jednotkách dBu a dBV. Možná jsem zrovna chyběl, ale takové jednotky jsme se ve škole neučili. Díky, Tvůj Fanda.

Milý Fando, decibel není jednotka hlasitosti, ale má s ní mnoho společného. Lidské ucho je schopno vnímat zvukové vlnění ve velmi rozsáhlé oblasti akustického tlaku: od 2.10-5 Pa až po asi 40 Pa. To je obrovský rozsah hodnot, v němž bychom se jen těžko orientovali. V takových situacích pomůže zlogaritmování této škály (to by sis mohl snad ze školy vzpomenout) a najednou se nám rozsah smrskne na něco přes stovku hodnot, jejichž jednotkou bude právě onen decibel. Nejnižší hodnota 0,00002 pascalu bude vyjádřena jako 0 dB, a nejvyšších 40 Pa bude odpovídat 126 dB hladiny akustického tlaku. V takové řadě si už lépe představíme, co vlastně uslyšíme. Při 0 dB neuslyšíme nic, 40 dB by odpovídalo pobytu v šumícím lese, 80 dB uslyšíme u nastartovaného motocyklu a 120 dB na rockovém koncertě.

Bezrozměrný je decibel proto, protože narozdíl od jiných jednotek (třeba metr, gram) nemá vlastní rozměr, nedá se odvodit a vyjadřuje pouze vzájemný poměr dvou různých hodnot stejné veličiny (veličin jako např. akustický tlak, elektrické napětí...) - je to poměrová jednotka. Nejčastěji se používá v souvislosti s intenzitou zvuku, kde se porovnávají ne změny tlaků, ale změny intenzity akustického signálu ve wattech na jednotku plochy. Zajímavou vlastností u logaritmických veličin je, že každé zdvojnásobení porovnávané veličiny, např. akustického tlaku v Pa, způsobí vždy přírůstek 6 dB, u intezity zvuku o 3 dB.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak jednotkou hlasitosti je son. 1 son malým nebo velkým písmenem? Musí to být stejné,odpovídá 40 fonům (Ph). Fon je jednotkou hladiny hlasitosti, která odpovídá zmíněné hladině akustického tlaku v dB, ale pouze u kmitočtu 1 kHz a bere v úvahu různou citlivost sluchu ve slyšitelném pásmu.

U jednotek dBu a dBV je situace naprosto stejná, jen s tím rozdílem, že tyto jednotky pracují s poměrem elektrického střídavého napětí. Pokud tě budou zajímat podrobnosti, přečti si článek, který najdeš v příštím čísle Muzikusu.

Tvůj strejda Yllas

Psáno pro časopis Muzikus