Yllas

snímač
snímač

Ahoj strýčku, při používání snímače na houslích a přes kytarový efekt mám potíže s brumem a uzemněním. Náhodně jsem se dočetl, že tyto problémy může vyřešit vhodně zařazený DI box. Synovec Jirka

Milý synovče, není dobré vést neupravený signál z piezo snímače (který předpokládám, že používáš) rovnou do zařízení určených pro elektrické kytary, jako jsou komba nebo kytarové efekty. Signál z jakéhokoliv piezo snímače by měl vést ze všeho nejdříve a (pokud možno) co nejkratší cestou do kompatibilního akustického předzesilovače (např. Fishman, L. R. Baggs atd.), který upraví impedanci i hlasitost pro linkový vstup na mixpultu nebo na akustickém kombu.

Některé typy akustických zesilovačů umí zpracovat i neupravený piezo signál, přes to když se chceš vyhnout zbytečné indukci brumu a ztrátě výšek, je lépe použít i externí preamp. Ten obvykle bývá v krabičce s ovládacími prvky upevněné na opasku nebo kdekoliv v blízkosti hráče. Upravený signál může být dále zpracováván efekty a posléze vést do akustického komba nebo, improvizovaně, přes návrat efektové smyčky (FX return), také do koncového stupně komba pro elektrickou kytaru. Pokud signál vede k vzdálenějšímu mixážnímu pultu, měl by být pomocí aktivního DI boxu s XLR výstupem převeden na signál symetrický, který ještě lépe odolává nežádoucím vnějším vlivům. Tuto konverzi mohou zabezpečit i některé typy akustických předzesilovačů. V široké nabídce preampů je možné vybrat si od stroze vybavených ale funkčních typů až po kompletní mixážní předzesilovače/DI boxy s efektovou smyčkou a několika různými typy vstupů a výstupů. Uplatnění DI boxu je však velice univerzální. Kromě impedančního uzpůsobení, které spolehlivě zvládne i akustický preamp, a kromě jeho další distribuce přes výstup typu XLR zamezuje DI box i vzniku tzv. zemnících smyček (earth loops), jež se mohou vyskytnout mezi uzemněním zdroje zvuku a uzemněním zvukového systému. I pouhé experimentování s DI boxem, jeho náhodné vřazení mezi jednotlivé články zvukového řetězce a přepínání mezi Ground/Lift (odpínání zemnění) může pomoct identifikovat a odstranit zdroj nežádoucího brumu i bez toho, aby se DI box musel stát součástí výbavy. Pro mnohačetné využití, kupříkladu v domácím studiu, se ale tato investice časem vyplatí.

Tvůj strýček Yllas

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy