Yllas

Yllas
Yllas

Milý strýčku! Rozhodl jsem se ti napsat a požádat o odpověď na otázku, která mě poslední dobou velice trápí. Hraji druhým rokem na kytaru a čas od času dostanu chuť nahrát něco do svého PC. Používám k tomu integrovanou zvukovku na základní desce, ale nedaří se mi dobrat pražádného použitelného výsledku - kytara vůbec nezní dobře, zvuk je navíc plný různých lupanců a praskání, a to ani nemluvím o zpoždění signálu, když chci nahrávat "živě". Všude se píše, že domácí nahrávání už není problém, ale pro mě to tedy rozhodně problém je. Mohl bys mi poradit? Tvůj synovec František

Můj milý synovče! Je jen dobře, že ses rozhodl své trable řešit právě se mnou. Věř mi, že v nich rozhodně nejsi sám - za poslední měsíce se mi už ozvalo několik, ba co dím, desítky jiných synovců i dalších příbuzných se žádostí o radu. Asi tě úplně nepotěším, ale věz, že prapříčina obtíží zřejmě tkví ve tvé zvukové kartě. Pro nahrávání kytary totiž potřebuješ zvukovou kartu s nástrojovým vstupem (značeným Instrument nebo Hi-Z), který běžná multimediální zvukovka nemá. Takovým vstupem disponují většinou externí zvukové karty pro domácí studio (nemusí být vůbec drahé), některé mají dokonce předzesilovač s ovladačem gain, takže si můžeš vše vyladit přesně na míru tvým snímačům. Druhou variantou je prohnat signál z kytary nějakou krabičkou (říká se jí DI box, ale dají se použít třeba i některé kytarové procesory), která jeho sílu upraví na "linkovou" úroveň, a až pak ho poslat tvé zvukové kartě. Ale díky dalším problémům, které zmiňuješ, bych ti spíše doporučil první možnost. Moderní zvukové karty s ASIO drivery by ti měly zajistit rozumnou míru latence (tak se zpoždění signálu říká) i pro "živé" nahrávání. Tvůj problém by částečně mohl být i v používaném softwaru, pokud se ti ho nechce krást a k zvukové kartě žádný nedostaneš, můžu ti doporučit freeware nahrávátko jménem Kristal, které pro domácí nahrávání tvé kytary bohatě postačí.

Mnoho zdaru přeje tvůj strýc Yllas

Otázky strýčkovi Yllasovi posílejte na adresu yllas@muzikus.cz. Nestyďte se, strýček rád odpoví všem, i když třeba zrovna vaši otázku neotiskneme!

Psáno pro časopis Muzikus
Tagy