Focusrite Liquid Mix - Externí VSTDSP procesor

Focusrite Liquid Mix - Externí VSTDSP procesor
Focusrite Liquid Mix - Externí VSTDSP procesor

Focusrite je známým výrobcem kvalitních zvukových karet a nyní přichází s novinkou, externím DSP procesorem/kontrolérem, který se v sekvenceru zobrazuje jako virtuální plug-in.

Velice malá krabička dokáže nabídnout efekty typu ekvalizér (dvacet různých typů včetně sedmi pásmových) a kompresor (čtyřicet různých typů) až pro třicet dva stop současně, díky rychlému rozhraní FireWire. V sekvenceru se efekty zobrazují jako virtuální VST, AU nebo RTAS plug-iny, což umožňuje velice pohodlnou editaci v plně grafickém prostředí přímo na monitoru počítače. Efekty nejsou zpracovávány procesorem počítače a DSP jednotkou zvukové karty, ale přímo hardwarovou částí Liquid Mixu. Uživatel šetří výkon procesoru i DSP jednotky zvukové karty, jež může využít pro jiné procesy (například virtuální nástroje, další efekty nebo jen samotné přehrávání tolika stop). Na hardwarové části je k dispozici i řada ovládacích prvků pro případ, že nastavení raději provádíte fyzicky.

 

Hardware

Liquid Mix využívá patentované algoritmy dynamické konvoluce, které byly firmou prvně použity pro Liquid Channel, což je jedinečná technologie, kdy je úroveň závislá na použitém audio signálu. Tato odměřená odezva, navzorkovaná na řadu různých úrovní tak, aby bylo možné postihnout kteroukoli možnou kombinaci nastavení, je aplikována na zdroj zvuku na každý jednotlivý vzorek po vzorku (například v případě CD kvality 44 100krát za vteřinu) pro dosažení precizní emulace.

Hardwarový ovladač je přehledně rozdělen do několika různých sekcí. K dispozici je deset otočných potenciometrů poměrně příjemně padnoucích mezi prsty (ale bohužel krokových), jeden stejný potenciometr místo datového kolečka a čtrnáct tlačítek (již ne tak ergonomických). Pomocí těchto ovládacích prvků lze ovládat například Threshold, Ratio, Attack nebo Release kompresorů či Q, Frequency nebo Gain ekvalizérů. Tlačítka slouží k zapínání nebo přepínání určitých stavů například Bypass, EQ On, Band On, Compressor Post EQ... a samozřejmě funkční tlačítka typu Load, Save Track Selcet a jiné. Veškeré nastavení se přehledně zobrazuje na poměrně malém displeji s modrým svícením, ale i v dostatečném rozlišení a graficky velice příjemně na monitoru počítače. Pro vizuální kontrolu úrovně signálu jsou k dispozici také čtyři level-metry pro vstupní úroveň (s označením limitu), Gain Reduction, Mid a výsupní úrovní (s označením clipu).

 

Software

Jak už je z logiky věci zvykem, softwarová část je díky možnosti zobrazení více prvků současně ještě přehlednější než hardwarová část. V jednom okně je vidět celé nastavení efektu, a to jak kompresoru, tak i ekvalizéru. K dispozici jsou všechny potřebné ovládací prvky v podobě virtuálních otočných potenciometrů i tlačítek. Nad každým potenciometrem je místo pro zobrazení nastavené hodnoty daného parametru. Kromě přesných číselných hodnot je k dispozici i grafické zobrazení nastavené křivky kompresoru nebo ekvalizéru. Kompresor i ekvalizér mají klasické parametry: Threshold, Ratio, Attack, Release Gain Makeup v případě kompresoru a Gain, frekvence, Q a tvar vlny pro každé ze sedmi pásem ekvalizéru.

 

Zvuk

Co říci ke zvuku jiného, než že je opravdu povedený... Kompesory znějí velice příjemně a přirozeně analogově stejně jako ekvalizéry. Díky jemnému a citlivému nastavení nemusí posluchač vůbec vědět, že jste nějaký efekt použili, a má zkrátka pocit, že takhle zvuk zněl při záznamu - tak citlivě efekty pracují. Naopak pokud potřebujete, můžete dojít až k extrémům a efekty pořádně nabudit.

 

Závěr

Liquid Mix je vynikající kombinací hardwaru a softwaru, kdy jsou de facto softwarové efekty zpracovávány externím zařízením, díky kterému uživatel šetří výkon procesoru i DSP zvukové karty. Software k dispozici pro Mac OS-X (10.3.3 a vyšší), je kompatibilní jak s PowerPC, tak Intel Macem a od listopadu je již kompatibilní i s PC Windows XP.

 

Info:

Liquid Mix je externí DSP procesor/kontrolér, který se v sekvenceru počítače zobrazuje jako virtuální plug-in (VST/AU/RTAS). Cena je 16 575 Kč.

 

Plus:

veškeré efekty zpracovává hardwarová část zařízení

efekty se nezatěžuje procesor ani DSP část zvukové karty

výborný zvuk

malé rozměry hardwaru

dobře propracovaná softwarová část

 

Mínus:

malý displej v hardwarové části

 

Technická specifikace

počet kanálů: 32

počet ekvalizérů: 20

počet kompresorů: 40

otočné potenciometry: 10

počet tlačítek: 14

kompatibilita: PC/Mac PPC/Mac Intel; VST, AU, RTAS

připojení k počítači: FireWire

Psáno pro časopis Muzikus