Samohrajky zahleděné do sebe - test kláves Yamaha DGX-305/505

Samohrajky zahleděné do sebe  - test kláves Yamaha
Samohrajky zahleděné do sebe - test kláves Yamaha

Firma Yamaha tentokrát zvolila dosti svérázně uzavřenost nové řady nástupců předchozích modelů DGX 300/500. Jak to myslím? Je to první počin v oblasti samohrajek, při němž autoři docela vypustili klasické midi konektory a vsadili na jedinou kartu - přenos po USB. Je pravda, že to není zcela ojedinělý případ, ale až dosud šlo o řídící midi klaviatury bez zvukového modulu, které jsou úplně odkázané na počítač, většinou i energeticky.

Samohrajky zahleděné do sebe  - test kláves Yamaha
Samohrajky zahleděné do sebe - test kláves Yamaha

Omezení nebo výhoda?

Lze očekávat argument Yamahy - doba jde dál a je konečně potřeba opustit zastaralé konektory a dvojí či trojí kabeláž s pomalým přenosem a soustředit pozornost na počítače, na rychlost přenosu a jediný kabel pro vše. A v tomto smyslu má skutečně pravdu. Na druhou stranu tím nástroj odsoudila k výhradnímu použití hráčem, který jiný nástroj nepoužívá, ani to nezamýšlí. Není totiž žádná cesta, jak propojit nový DGX s jiným nástrojem či HW sekvencerem, jelikož k tomu dodnes slouží konektory MIDI In/Out, případně Thru, umožňující využít síť MIDI nástrojů a přístrojů. Je pravda, že domácí či studioví hráči druhý nástroj nemusí potřebovat, jelikož tento chtějí jen pro osobní či rodinné hraní a potěšení (což je veskrze pozitivní důvod tohoto výběru), a v případě druhém jde o studiový nástroj, který sólový být jistě může. Nicméně, právě při práci ve studiu mi tento fakt u DGX-505 doslova znemožnil další práci, jelikož by bylo nutné dokoupit extra kvůli němu 10m USB kabel (bohužel se vyrábí jen do 5 m), abychom MIDI signál do studiového počítače dostali. To nás slušně rozladilo... Další tradiční rozčarování u keyboardů Yamaha souvisí s nedodávaným adaptérem, ačkoliv jej někteří distributoři na svých stránkách slibují. Argument šesti baterií neobstojí, když sami autoři je nedoporučují pro energeticky náročnou práci se SmartMedia kartou.

 

Paměťové médium

Též disketovou mechaniku budete hledat marně, naopak je k dispozici moderní SM karta (kupodivu max. 128MB). Ovšem jak MIDI soubory, tak "Styly", tedy soubory na kartě, jsou malé, takže se jich i tak vejde hodně, nanejvýše však 894. Data jsou uložena kromě karty také ve vnitřní paměti Flash, max. 512 skladeb a 875 kB dat.

 

Klaviatura

Model DGX-305 má 76 vyvážených, dynamických kláves, DGX-505 samozřejmě 88. To je hlavní rozdíl mezi nimi, kromě barvy bočnic, kdy 505ka zachovává tradici dřevěného obložení, dále nožního spínače FC-5 a vlastního dřevěného stojanu. Na klaviaturu se hraje dobře, myslím, že léta výroby nespočetných modelů keyboardů činí z Yamahy zkušeného barda. Polyfonie obsahuje 32 hlasů, což není mnoho, 64 hlasů by bylo vhodnějších. Hmotnost DGX-305 je 9 kg, DGX-505 14 kg, se stojanem přes 20.

 

Výukový systém YES

Yamaha Education Suite je ve verzi 4 a pomáhá se základy hudební vědy i těm, kdo noty či akordy neznají, ale rádi by si zahráli a nástroj si prostě koupí, i těm, kdo si chtějí akordy osvěžit. K dispozici je 30 daných songů, na přiloženém CD dalších 70. Jsou určeny k tomu, aby se na nich hráč naučil, co ještě nezná. Pro výuku lze použít libovolnou SMF skladbu, uloženou na SM kartě. YES mimo jiné sleduje tempo a nabízí režimy "Repeat & Learn". Skladba se zobrazuje na velkém podsvíceném displeji v notách včetně textu.

 

Zvuková výbava

V paměti nástroje je 494 zvuků a speciální čtyři zvuky, zvané "Cool!", věrné samply akustických nástrojů. Obvyklé tlačítko Grand Piano přepíná do stereo samplovaného piana, klasické varhany zní v Tutti rovněž dobře, podobně flétnové barvy a saxofony. Deset bicích sad a dvě sady efektových zvuků SFX Kit 1/2 (štěkot, apod.) jsou dostačující. Při nahrávání ve studiu jsem však bohužel nenašel pěkné elektrické piano, takže jsem použil zvuk jiného výrobce. Je to však subjektivní, vám se líbit mohou. Klavíry zní tradičně perfektně. Díky GM2 a XG Lite zní i SMF soubory stažené z internetu dobře. Režimy Dual a Split pracují bezchybně. Co mne překvapilo, je jediné kolečko vlevo - Pitch Bend. Modulační kolečko chybí. 135 presetů stylů a jeden User Style umožní zahrát skladbu v nejvhodnější podobě - mohlo by jich být více. Důležitá tlačítka jako Intro, Sync Start, Auto Fill, jsou k dispozici. Doprovody lze ovládat v režimu Multichord, hranice Split je pohyblivá. Doprovody však můžete hrát i stiskem jediné klávesy. V paměti je tzv. Lexikon, kde si akord najdete podle jména. Zajímavá funkce Voice Harmony nabízí 26 typů harmonie, vhodných k aktuálně zvolenému hlasu. Typy 1-5 souvisí se zvoleným doprovodem a hrají pouze s ním v levé části klaviatury. Ostatními přidáváte hlasy k melodii hrané pravou rukou. Songy (MIDI skladby) lze přehrávat trojím způsobem - daných 30 Preset songů, vlastní User song nebo z počítače či CD-ROM/internetu. User Song, konvertovaný do MIDI a uložený na SM kartu můžete využít také pro cvičení a výuku v režimu YES. Nelze ho však přenést ze SM karty do Flash paměti a obráceně. Jedině SMF soubory z karty lze vykreslit v notách (Score), s akordy (Chords - XF kompatibilní) a také vypsat texty v nich uložené (Lyrics). Zvuk z nástroje odchází ve stereo/mono režimu velkými jacky, sluchátkovým konektorem, nebo vlastní 2pásmovou repro soustavou s výkonem 20 W a Bass Boost.

 

Sekvencer

Sekvencer nabízí 5+1 stopu k nahrání a umožňuje nahrát 5 songů, resp. 10 000 not. Jak stopy, tak songy uložíte a vyvoláte tlačítky 1-5 těsně nad klaviaturou, podobně User Style. Jednoduchý mix, Song Arranger a Performance Assistant jsou funkce, jež významně usnadní tvorbu skladby, dbají na přesnost hry, akordů a poměr hlasitostí stop, včetně DSP efektových úprav (chorus, reverb, atd.).

 

SW na CD-ROM

Vedle obligátních driverů (kupodivu výhradně pro počítače PC s Windows) je zde již zmíněná banka 70 songů, pěkná Flash předváděčka SW Digital Music Notebook (dále DMN), což je jediné komunikační prostředí pro přenos hudebních dat mezi počítačem a nástrojem. Současně je to velmi sofistikovaný a víceúčelový program, který umožňuje natáhnout, upravit a uložit notový zápis skladeb s obrázky a videozáznamy, MIDI a Audio skladby či sekvence a fráze, vše vzájemně synchronizovat a odsud rovněž ovládat nastavení nástroje v režimu PC-2. Akordy a tóny na klaviatuře či krku kytary se zobrazují nejen schématicky, ale i fotografií rukou a prstů. Dozvíte se, jak propojit nástroj s počítačem, naučíte se neznámou či zapomenutou látku nebo akord a nezbývá, než si něco zahrát, případně to rovnou nahrát. Pomocí dalšího SW nástroje - Music Soft Downloader verze 5.0 - si můžete stáhnout další songy a styly z obří knihovny na stránkách Yamaha. V nabídce Setup nastavíte MIDI, Audio a video, ale i nástroj. Položka Tools nabízí práci s mixem, videosignálem, prostorovým zvukem, apod. Pracovní prostředí vychází z Průzkumníka Windows, takže je povědomé i začátečníkovi a zahrnuje i schopný vyhledávač v internetu. Funkce Arranger umožňuje konstruovat své produkty s využitím připravených presetů, patternů bicích, stylů, kategorií, apod. Okno s textem dovoluje zapsat akordy do textu, např. G7 nebo C#maj. Z toho plyne i zajímavé využití DGX pro Karaoke. DMN umožňuje instalaci rozšiřujících pluginů, z nichž některé jsou již ve výbavě. Např. pro výuku hry na klávesy si můžete zvolit počet kláves, funkce Assist pomáhá při práci s akordy a graficky znázorní akordy na krku kytary 2D/3D. SW DMN je možné stáhnout ze stránky www.digitalmusicnotebook.com. SW je funkční pro libovolný MIDI nástroj, ovšem jen Yamaha ho využije ve všech směrech vč. internetu. Yamaha je ostatně zvýhodněna vždy, protože při nastavení MIDI a Audio se mi např. u konkurenčního nástroje nepodařilo snížit latenci pod 100 ms. Při instalaci si DMN nejprve nainstaluje prostředí DirectX 9.0, což je od Yamahy chvályhodné, ovšem pro takto graficky a zvukově náročný SW zároveň nezbytné opatření, jelikož jde o cca 20 MB a ne každý si je umí stáhnout. V době psaní testu je aktuální verze 9.0c. Autoři by však měli nejprve osahat aktuálně nainstalovanou verzi v PC a nedomnívat se, že ta jejich je nejvyšší, jelikož při první instalaci můj počítač s novější verzí DirectX ztuhnul, až napodruhé ji úspěšně dokončil. Dle mého soudu je DMN dokonalý multimediální sekvencer, který by mohl mít velkou budoucnost i jako samostatně prodejný produkt, např. k domácímu kinu.

 

Závěr

Na DGX se hraje dobře, zvuk vyhovuje individuálně. Komunikace s počítačem PC je v pohodě, otázkou zůstává práce pod MacOS. Nezbývá vám než vstoupit do hudebnin, zkusit nástroj, vše promyslet a možná koupit.

 

Info:

Yamaha DGX-305/505 jsou verze keyboardu, funkčně shodné, s počtem kláves 76/88. Vycházejí z předchozích modelů 300/500. Přibylo datové kolečko, možnosti pro data (SmartMedia Card, USB konektor), naopak překvapivě zmizely konektory MIDI In/Out. Dokonalý multimediální SW sekvencer Digital Music Notebook Yamaha, přiložený na CD, umožňuje realizovat velké projekty a spolupracovat s internetovými databázemi Yamaha. Cena DGX-305 je 16 990 Kč, DGX-505 pak 22 990 Kč.

 

Plus:

přidaný SW Digital Music Notebook

SmartMedia Card

práce s notami a akordy

výukový režim

 

Mínus:

schází MIDI In/Out, pro další nástroj i ve studiu

výhradní přístup k souborům v nástroji přes vlastní SW

nelze přesouvat User soubor mezi Flash a SM pamětí

Psáno pro časopis Muzikus