40 let firmy Marshall

40 let firmy Marshall
40 let firmy Marshall

V září roku 1962 se na trhu objevil JTM45, první model kytarového zesilovače, který vznikl ze spolupráce Jamese Charlese Marshalla, zpěváka, bubeníka a majitele hudebního obchůdku v západním Londýně, a Kena Brana, odborníka na elektrotechniku. Přesněji řečeno, pan Marshall začal ve své garáži stavět první aparáty a basové bedny již během roku 1961. Tehdy už totiž několik let vedl svůj krámek, kde prodával nejen bicí soupravy, ale i kytary a zesilovače. Setkal se tak s mnoha kytaristy, kteří stále hledali a zkoušeli nová zařízení, a vyslechl si tak řadu názorů, připomínek a požadavků. Na základě těchto poznatků tak začal vyvíjet své aparáty, které, počínaje JTM45 přes hlavy Plexi, Artist, Super Lead, dvěstěwattové Majory, řady JCM800, Silver Jubilee, JCM900, "modré" Anniversary, JTM600 a JCM2000 TSL a DSL a další včetně komb (verze hlav a zvláště pak Bluesbreaker), tranzistorových aparátů a hybridních řad Valvestate (zejména 8000, VS a AVT) se staly nejznámějšími, nejrozšířenějšími a nejstandardnějšími aparaturami celého širokého a rozmanitého rockového světa.

S každým dalším rokem získávají aparáty Marshall patinu klasiky a jakýkoli Marshall, kterého vlastníte, má naprosto jedinečný rodokmen a své místo ve vývoji hudby. Jsou to vysoce variabilní zařízení, která výrazně podtrhují kytaristovu osobnost. Přidejme se tedy na závěr tohoto krátkého připomenutí k té obrovské spoustě kytaristů a popřejme Marshallům třeba slovy Billyho Gibbonse: "Happy Birthday, Marshalls!"

Zájemce o podrobnější historii odkazuji na článek Marshall v rámci seriálu Letem kytarovým světem, který vyšel v Muzikusu 9/2001.

Psáno pro časopis Muzikus