Bože, ochraňuj královnu

Bože, ochraňuj královnu
Bože, ochraňuj královnu

God save the Queen. Toto je název britské národní hymny, ale zároveň i písně Briana Maye, kterou zaranžoval pro dvanáct kytar na čtvrté řadové desce Queen s názvem A Night At The Opera. Pro mě nabylo toto sousloví hned dva významy: "Bože, ochraňuj skupinu Queen, jakožto legendu, která nezemře" a "Bože, ochraňuj skupinu Queen před všemi interprety, pokoušejícími se vzdát hold této legendě".

Tribute to.

 

Loni v listopadu tomu bylo deset let od té doby, co zemřel Freddie Mercury, zpěvák, skladatel a klavírista skupiny Queen. Potom, co "Freddie Mercury odešel na mnohem lepší svět", jak řekl jeho přítel Dave Clark, proběhla spousta akcí na jeho počest. V listopadu 2001 se v Praze uskutečnily hned tři v jednom týdnu. První z nich byl galakoncert národního filharmonického orchestru spolu s českými populárními zpěváky, druhý koncert proběhl jen den poté v Lucerně, kde se představil Peter Paul s jeho Queen Revivalem a přáteli, a nakonec proběhla již počtvrté vzpomínka na Queen se skupinou Princess v KD Opatov.

"Jsem hudební prostitut, drahouškové." Freddie Mercury

Měl jsem tu čest zúčastnit se všech tří, avšak kvalita některých z nich byla velice rozporuplná. Od koncertu v Rudolfinu jsem čekal vskutku hodně, avšak byl jsem více než zklamán. Koncert začínal písní Innuendo, kterou odměnilo publikum vlažným potleskem. Od této chvíle provázel celým koncertem Miroslav Táborský, jehož komentáře byly velice decentní a působivé. Asi největší neznámou byl připravovaný duet operních pěvců Lucille Perret z USA a Vladimíra Kovala, kteří zpívali písně Barcelona a Fallen Priest (Freddie Mercury, Montserat Caballé). Bohužel musím konstatovat, že někdy je škoda letenky. Jeden z mála, kdo vystihl ducha skupiny Queen, byl Michal Pavlíček, který hrál dvě balady a provedl k nim zároveň i aranžmá. Skvěle podal písně Queen i Kamil Střihavka, který zpíval Who Wants To Live Forever a The Show Must Go On. Během koncertu jsme zjistili, že někteří interpreti onemocněli, a tak je museli zastoupit jiní zpěváci. Např. Jožo Ráže vystřídal zpěvák, jehož hvězda teprve stoupá. Byl to Bohuš Matuš a zpíval We Are The Champions. I přes nepřízeň některých novinářů se mi jeho vystoupení velice zamlouvalo. Avšak prestiži tohoto koncertu věru nepřidalo to, když hvězdy jako Bára Basiková, Kamil Střihavka nebo Dušan Kolář zpívali písně Queen z "taháku". Závěr koncertu byl věnován písni Friends Will Be Friends, která byla pojata jako finále. Konec dobrý, všechno dobré.?

S rukou na srdci mohu říci, že ducha skupiny Queen vystihl nejlépe Slovák Peter Paul, jehož revival rozpoutal bouři radosti nejen v duších českých fanoušků, ale i Petera Freestonea, osobního asistenta a přítele Freddie Mercuryho. Pan Freestone se přijel ochotně podívat na českou show, a když objímal Petera Paula jako svého nejlepšího přítele, nejeden Čech ukápl slzu dojetím. Peter Paul je důkazem, že na planetě existují lidé, co jsou schopni zazpívat písně Freddie Mercuryho.

Poslední koncert ke vzpomínce úmrtí Freddie Mercuryho byl pořádán fanclubem FC Tornádo v KD Opatov. Tato akce je každoročně velice alternativní. Její náplní je pouštění videoklipů a různé soutěže. Vrcholem večera bývá vystoupení opavské skupiny Princess. Novinkou byl koncert slovenského Queen Revivalu, který připomínal spíše Jimmyho Hendrixe. Na koncertě v Lucerně a v Opatově jsem využil ochoty pana Petera Paula a Michaela Štelbaského, abych oběma položil velice jednoduchou otázku:

Co pro vás znamená skupina Queen, Freddie Mercury a jeho texty?

Michael Štelbaský: Myslím, že nejen pro mě byli Queen a Freddie Mercury velikáni. Pro mě osobně je Freddie Mercury maximální pěvecký vzor. Kapela Queen je vynikající, je to v podstatě klasika a skoro každá skladba se stává evergreenem. Stručně řečeno, byl to fenomén a génius, to je všechno, co mohu říct.

Peter Paul: Tak především pro mě znamenají genialitu harmonie. A potom znamenají mojí profesionální kariéru, kterou provozuji už deset let. Ale nedělám to proto, že je můj obličej podobný, ale protože můj hlas je podobný. Myslím si, že i když jsem ze začátku neměl takovýto "sound" z hrdla, tak tady byla spousta diváků, kteří velmi ocenili moje vystoupení a nebrali mě jako imitátora, ale jako interpreta těchto krásných hitů. A víte, Freddie tady s námi byl. Byl tady skrze pana Petera Freestonea, který s Freddiem žil nějakých dvacet let, a já jsem velmi potěšen, že se přišel podívat na můj koncert a že jsem mohl připomenout genialitu Freddie Mercuryho.

"Freddie je svůj - prostě teplouš." Roger Taylor

 

Freddie Mercury in memoriam

Všichni dobře víme, co se stalo v letech 1973-1991, ale ne všichni vědí, co se stalo potom. Po Mercuryho smrti vznikla spousta skupin, které si říkaly revival a napodobují tohoto Peršana. Různé společnosti vydaly nespočet knih a videonahrávek, které se zabývají životem a smrtí Freddieho a skupiny Queen. Zde je v bodech několik hlavních informací.

1991

V neděli 24. 11. odpoledne umírá Frediie Mercury na zápal plic způsobený nemocí AIDS. Po Mercuryho smrti zaplavily jeho dům květiny a vzkazy od rockových hvězd i od fanoušků a pokryly Freddieho pozemek ve dvou vrstvách. Snad nejupřímnější vzkaz obdržel od zbývajících členů skupiny Queen: "Ztratili jsme největšího a nejmilovanějšího člena naší rodiny. Cítíme nesnesitelnou bolest nad tím, že nás opustil. Jsme pyšní na odvahu, s jakou žil a zemřel. Bylo pro nás velkou ctí, že jsme s ním mohli strávit tak nádherné okamžiky."

1992

V dubnu se koná benefiční koncert na poctu Freddie Mercuryho. Vedle zbývajících členů skupiny Queen se zde představují Elton John, George Michael, Extreme, Zuchero, Liza Minelli, Elizabeth Taylor, Robert Plant a další. V témže roce vydává v září společnost EMI Brianův druhý sólový počin s názvem Back to the Light.

1995

K velkému překvapení se v listopadu objevuje řadová deska Queen s názvem Made in Heaven. Je zde poslední píseň, kterou nazpíval Freddie Mercury spolu s Queen. Je to You Don't Fool Me. Na ostatních písních je použit Freddieho hlas, ale nikdy je neslyšel v konečném zpracování. V témže roce se na trhu objevuje další video skupiny Queen s názvem We Are The Champions.

1999

Do Prahy přijíždí kytarista Brian May uspořádat koncert v "Malé Sportovce". Před vánoci vydává společnost EMI zřejmě poslední komerční desku skupiny Queen jakožto dovršení trilogie Greatest Hits, je to kompilace Greatest Hits III. Na tomto albu je zřejmě poslední nová píseň, pod kterou se Roger, John a Brian podepsali jako Queen. Pojednává o Brianových vzorech, mezi kterými je i Freddie Mercury. Nese příhodný název No-One But You (Only The Good Die Young).

"Úspěch mi sice přinesl miliony a slávu po celém světě, ale ne to, co všichni potřebujeme - vztah plný lásky." Freddie Mercury

Psáno pro časopis Muzikus