Co je nového u kytarových velikánů... (Pete Townshend)

Pete Townshend

(vl. jménem Peter Dennis Blanford Townshend)

Townshend se v devadesátých letech (vedle na jedné straně vždy dobře přijatých sessionů a živých hostování a na straně druhé nijak zvlášť výrazné sólové tvorby) nejvíce věnoval kompletaci a remasterizaci materiálu Who a jeho vydávání na různých kompilacích - a to včetně kdysi nerealizovaného projektu Lifehouse (část materiálu byla roku 1971 použita na albu Who's Next). Během příštího roku hodlá dokončit svou autobiografii, kde se také vyjádří ke svému zatčení (13. 1. 2003) a následnému zproštění obžaloby (7. 5. 2003) z pedofilie.

 

Hlavní význam jeho práce je ale stále spojen s Who. Ti se po oficiálním rozpadu roku 1982 přece jenom párkrát dali dohromady. Po epizodním, velmi dramatickém znovusetkání na Live Aid a vyprodaném turné k 25. výročí založení kapely, kde bubnoval Simon Phillips a druhým kytaristou byl Stevie Bolton, se sešli roku 1994 na dvě vystoupení ku příležitosti oslav 50. narozenin zpěváka Rogera Daltreyho. Na základě přetrvávajícího ohlasu na rockovou operu Tommy došlo také ke vzkříšení projektu Quadrophenia. Kapela jej prezentovala v Hyde Parku v rámci koncertů Prince's Trust. Následující americké turné ale skončilo fiaskem.

 

V roce 2000 si zahráli v sestavě Townshend, John Entwistle (bg) a Roger Daltrey, na bicí hrál Zak Starkey (syn Ringo Starra) a na klávesy jejich dlouholetý souputník John "Rabbit" Bundrick. Podzim 2001 je zastihl opět na turné, v říjnu vystoupili v New Yorku ve prospěch rodin obětí z 11. září, ale když se po krátké přestávce rozhodli pro další americké turné, 27. června 2002 zemřel náhle na infarkt ve věku 57 let John Entwistle. Zbylí členové ale naplánované turné nezrušili (podobně, jako v případě Keitha Moona) a dojeli šňůru s baskytaristou Pino Palladinem.

 

Podle posledních zpráv má dojít 24. března 2004 na prknech Royal Albert Hall ke koncertnímu setkání jediných, už tedy jen dvou žijících členů kapely, Petea Townshenda a Rogera Daltreyho. Spolu se mají pustit i do natáčení dalšího LP.

 

A) sólově (včetně vybraných kompilací):

Pete Townshend's Deep End Live! (1986, Atco)

A Benefit for Maryville (1999, Platinum)

Lifehouse Elements (2000, Redline)

The Oceanic Concerts (2001, live, Rhino)

Scoop 3 (2001, Classic)

+ vydávání koncertního a archívního materiálu přes jeho website/společnost Eel Pie

 

B) Pete Townshend + Who:

Two's Missing (1987, MCA)

Join Together (1990, live, EMI)

Live at the Isle of Wight Festival 1970 (1996, live, Columbia/Legacy)

BBC Sessions (2000, live, MCA)

+ z mnohých remasterovaných klasických desek mělo znovu velký ohlas 2CD Live at Leeds (2001, na druhém disku je live provedení Tommyho, MCA)

Live at the Royal Albert Hall (2003, i na DVD, Steamhammer)

 

C) Nejvýraznější spolupráce:

- s Davidem Bowie, Ericem Claptonem, Mickem Jaggerem, Eltonem Johnem, Ronem Woodem, Ronniem Lanem, Paulem McCartneym a na soundtraccích jako např. Grosse Pointe Blank, If These Walls Could Talk 2, Mr. Deeds a dalších

 

D) Kde také najdeme jeho skladby?

Na více než 400 deskách. Přebírali ho např. Jam, Joan Jett, Limp Bizkit, Manfred Mann, Marillion, Ted Nugent, Pearl Jam, Phish, Ramones, Blues Saraceno, Todd Rundgren, Scorpions, Sex Pistols, Patti Smith, Rod Stewart, Bernie Tormé, Tina Turner, Van Halen, W.A.S.P. a jeho věci jsou na cca 80 různých tematických výběrech.

6/1992 - Kytaroví velikáni (str. 20, ještě bez diskografie)

6/1995 - Kytaroví velikáni (str. 34, dvoudílný článek, 1. díl)

7/1995 - Kytaroví velikáni (str. 28, dvoudílný článek, 2. díl, diskografie)

33 + 333 světových kytaristů (str. 213, diskografie včetně přehledu nejlepších kompilací)

Psáno pro časopis Muzikus