..Et item autoři XX.

V dotazech k předchozím dílům našeho workshopu se často vyskytovaly hlasy volající po vzorech různých typů smluv. A přestože (jak už asi víte) nejsem zastáncem jakési "lidové tvořivosti" na bázi obecných smluvních vzorů, zkusím vám dnes naznačit jednu z možných cest (nebo spíš aplikačních směrů) využití prověřených zkušeností z vlastní praxe. Ale jak už jsem několikrát uvedl, každý případ může být a bývá jiný, takže i dnešní téma je s touto výhradou. Pro snadnější orientaci zvolme oblast nejbližší široké obci muzikantské - a tedy mezi námi výkonnými muzikanty tak řečené "kšefty" = vystoupení výkonných umělců. Pro tyto účely budiž příkladem následující smlouva o vystoupení, nebo (chcete-li jinak řečeno) smlouva o uměleckém výkonu a podobně. Za modelovou situaci tedy pro přehledný příklad zvolme takzvaný kšeft malé (dejme tomu tříčlenné) kapelky v běžném malém klubu za běžný malý honorář.

Záhlaví (neboli "rubrum") takové smlouvy tvoří uvedený (a pokud možno co nejvýstižnější) název smlouvy.Ten determinuje její typ a rozsah a potažmo i její obsah. Může obsahovat i odkaz na pramen práva, tedy obvykle na příslušná ustanovení občanského, nebo autorského zákona, nebo na obé a případně i další právní prameny (a to podle konkrétní situace ad hoc).

Dále má smluvní rubrum obsahovat identifikaci subjektů smlouvy (tedy jejích účastníků, neboli smluvních stran). A to např. v této formě a obsahu:

Dodavatel (v našem případě sama kapela), tedy název (obchodní firma = jméno, pod kterým vyvíjí svou činnost) a kdo ho zastupuje, tj. konkrétní fyzická osoba (a to například tzv. společný zástupce výkonných umělců ve smyslu ust. § 68 platného autorského zákona, apod.), nebo případně i právnická osoba (tzn. agentura a jmenovitě její statutární zástupce podle výpisu z obchodního rejstříku anebo jiná kompetentní osoba, např. zmocněnec z titulu písemné plné moci), dále pak IČO, popř. i DIČ, dále pak i kontakt - tedy plná adresa, telefon, e-mail, atd. na straně jedné.

Totéž bude uvedeno i na druhé smluvní straně např. pod obecně zavedeným pojmem odběratel (čili pořadatel) na straně druhé.

Takže např.: Shora označené smluvní strany uzavřely smlouvu o vystoupení (užití uměleckého výkonu) za následujících podmínek:

Místo konání akce (město, sál - klub - amfiteátr, apod.), datum vystoupení, hodina začátku, atd.

Dohodnutá cena za vystoupení (může být například tzv. fixní = včetně dopravy, amortizace, apod. anebo specifikovaná cena konkrétně co nejpřesněji rozepsaná podle jednotlivých položek).

 

Další smluvní náležitosti si v následujícím uvedeme příkladmo podle našeho praktického zadání:

Finanční podmínky: platba na místě po zvukové zkoušce v hotovosti oproti vyúčtování (faktura, účetní příjmový doklad, atd.). Pro případ neprovedené anebo opožděné platby se tímto stanoví smluvní pokuta ve výši dvojnásobku shora uvedené dohodnuté fixní ceny pořadu. Pořadatel prohlašuje, že má prostředky na úhradu nákladů za vystoupení.

Technické podmínky: Ozvučení kapely podle sound-light listu a plánu jeviště (viz příloha této smlouvy). Mikrofonní stojany s ramenem (tzv. šibenice), 3 zdroje proudu 220 V na jevišti v dosahu účinkujících (včetně 3 prodlužovaček a rozdvojek), 3 odposlechy a samostatný odposlech u bicí soupravy pro bubeníka, 4 židle. Přístup na volné jeviště alespoň 60 minut před začátkem programu (k přípravě nástrojovky, bicích, atd.), zvuková zkouška. Kvalitní aparaturu s obsluhou (zvukař, stavěči, apod.) i standardní aj. osvětlení si zajišťuje pořadatel. Za bezporuchový provoz a za bezpečnost zvukových, světelných i všech dalších technických a jevištních zařízení a elektrické instalace (včetně příslušných bezpečnostních opatření) ručí a odpovídá pořadatel. Pozor: 15 minut před začátkem vystoupení kapely už žádná reprodukovaná hudba!

Další podmínky: Vyhrazené parkovací místo pro 1 auto v blízkosti jeviště (rampy). Zázemí pro umělce = obvyklý standard (zde je možné uvést např. i taxativní výčet konkrétních požadavků podle vaší konkrétní potřeby, např.: uzamykatelná šatna, sociální zařízení, ochranka, atd.).

Pro případ nepříznivého počasí budou zajištěny náhradní prostory (sál se zázemím pro umělce) k vystoupení.

Všeobecné podmínky: Pořadatel obratem (nejdéle do 3 dnů) vrátí dodavateli 2 podepsané a orazítkované kopie této smlouvy. Pořadatel na svůj náklad zajistí veškeré řádné podmínky pro vystoupení po stránce technické, společenské, bezpečnostní, hygienické, apod. tak, aby umělci mohli provést vystoupení nerušeně, důstojně a de lege artis. Jinak účinkující mohou od vystoupení upustit nebo je přerušit, přičemž jim automaticky náleží náhrada plné ceny pořadu,. souvisejících nákladů (jako by se vystoupení řádně a beze zbytku uskutečnilo) a případně podle charakteru věci jim náleží i majetková náhrada nemajetkové újmy. Umělce nesmí zásadně nikdo omezit v autorskoprávních věcech, dále pak co do obsahu a formy vystoupení, apod. Pořadatel dále odpovídá za včasné provedení příslušných úkonů v souvislosti s vystoupením kapely (ohlašovací povinnost, formality s příslušnými spolupůsobícími subjekty, atd.) a dále za to, že bez souhlasu umělců nebudou pořizovány zvukové, obrazové a ani jiné záznamy anebo přenosy jejich vystoupení (s výjimkou případů povolených zákonem). Odpadne-li vystoupení z důvodů na straně pořadatele (nebo zruší-li je pořadatel v ochranné lhůtě 30 dnů před termínem jeho konání), hradí pořadatel plnou cenu a související náklady, a to nejpozději do 15 dnů od dohodnutého termínu vystoupení. V případě nekonání vystoupení z důvodů tzv. vis maior, (epidemie, živelní katastrofa, stav ohrožení, apod.) nemá žádná ze stran nárok na náhradu nákladů. Dodavatel resp. umělci mohou od smlouvy odstoupit ze závažných důvodů bez vlastního zavinění, přičemž nikdo pak nemá nárok na náhradu nákladů. Závažné důvody je nutno bez odkladu kdykoliv sdělit druhé smluvní straně. Nepřízeň počasí, malý zájem o vstupenky, nedostatečná nebo špatná propagace, atd. nejsou zásadně důvody k odstoupení od smlouvy nebo ke zrušení smlouvy ze strany pořadatele. Umělcům pak vždy přísluší veškeré úhrady v plné výši, a to dostaví-li se na vystoupení v dobré víře. Tato smlouva (a právní vztahy v ní výslovně neupravené) se v dalším vždy řídí režimem platného autorského práva a příslušnými ustanoveními souvisejících právních předpisů. Jménem kapely jedná její kapelník a nebo společný zástupce výkonných umělců (podle ust. § 68 zák. č. 121/2000 Sb.,), jímž je i pro účely této smlouvy zmocněný pan XY.

V Praze dne: 30. února 2002

Za dodavatele: Za pořadatele:

 

Resumé

Tyhle věci se mi v mé dlouholeté muzikantské praxi už mockrát velmi dobře osvědčily. Takže vám je dnes předkládám ke zvážení a případně i k eventuální interaktivní seminární diskusi. Ptejte se (viz mé e-mailové adresy, uvedené níže) na to, co vás k danému tématu bude zajímat. Záměrně a účelově k tomu jsem se dnes nepouštěl do bližších komentářů naznačených fines. Přeberte si to sami a pak to spolu můžeme probrat. Ale právě to už záleží na vás.

Psáno pro časopis Muzikus