Galerie slavných krabiček

Z.VEX SEEK WAH
Z.VEX SEEK WAH

Z.VEX SEEK WAH

První uvedení: 1996. Toto na první pohled psychedelicky působící zařízení je vlastně určitou kombinací efektů wah a tremolo. V podstatě jde o analogový sekvencer s devíti knoflíky, kdy prvním zleva se nastavuje rychlost průběhu efektu a zbylými osmi se řídí jeho barva a charakteristika. Základní tři mody určují rytmus vyznění, osm ledek pod knoflíky pak ukazuje úroveň jejich jednotlivých nastavení.

Pokud byste chtěli využít spíše tremolo, zkuste tyto pozice (počítáno od druhého knoflíku zleva a podle pozice hodinové ručičky na ciferníku): 7, 5, 8, 5, 11, 5, 2 a 5.

V každém případě se při ovládání krabičky a nastavování jejího výsledného zvuku vyplatí trpělivost. U wah efektu je pak v případě tranzistorových aparátů třeba dát si pozor na nepřirozeně znějící výšky, u lamp si pohlídejte necitlivé nastavení nízkých frekvencí.

WAY HUGE BLUE HIPPO
WAY HUGE BLUE HIPPO

WAY HUGE BLUE HIPPO

První uvedení: 1998. Analogová krabice robustní konstrukce dokáže vyprodukovat velmi příjemný chorus, který si dokáže uchovat přirozenou( nebo chcete-li nechemickou) znělost i při krajních nastaveních.

Celkem široký rozsah obou funkcí, pro tento typ efektu určujících - Rate a Depth - umožňuje zvolit opravdu širokou škálu průběhu vlastního efektu: od velmi jemného, líně se převalujícího zvuku po masivní modulaci a'la Boss Chorus Ensemble. Když už jsme u toho srovnání, stejně jako např. Electro-Harmonix Small Clone je i Blue Hippo velmi citlivý na kvalitu připojeného nástroje a způsob vytváření tónu. Aneb, jak řekl jeden můj žák: "Co se do toho nacpe, to z toho taky vyleze."

Vibrato efekt jako vedlejší produkt tohoto zařízení pracuje také velmi dobře, ale pro určitou menší výraznost bych dal přednost spíše specializovanějším krabicím.

Psáno pro časopis Muzikus