GMMS

GMMS
GMMS

Nedaleko od olomoucké tržnice, na strojírenskou výrobu nezvykle blízko centra města, sídlí firma GMMS, s. r. o. Až do převratných 90. let minulého tisíciletí to byl známý n. p. Kovopol zabývající se především výrobou bruslí. Ty tam ostatně vyrábějí v sousední výrobní hale dodnes. Tehdy k bruslím pořídili taky technologii na svařování hliníku a začali vyrábět hliníkové konstrukce. Zpočátku na zakázku pro firmu Alur System. Tuto výrobu nakonec v roce 1999 převzali koupí celé firmy Alur. Přestože jejich budovy nezáří novotou jako u provozů postavených loni na zelené louce, výroba, která už má v tomto místě letitou tradici, je celkem nenásilně začleněná do starší lehké průmyslové zóny na počínajících jihozápadních předměstích Olomouce. Na návštěvě se o mě příjemně staral pan Milan Koloušek, jeden z manažerů zabývajících se programem výroby hliníkových konstrukcí, a taky mi odpovídal na moje dotazy.

 

Jak dlouho děláte kromě bruslí i hliníkové konstrukce?

Na trhu jsme od roku 1997, tehdy to byla firma Alur System. V roce 1999 ji pak koupila GMMS, s. r. o. Naše firma se orientuje především na export a 90% naší produkce míří za hranice. Nejsilnějším exportním trhem je samozřejmě Německo, kde spolupracujeme s firmou Focus ShowTechnic.

Takže když si někdo koupí pódium Focus, má výrobek z Olomouce?

Focus ShowTechnic se příliš nezabývá rock'n'roll-bussinesem, jak říkáme my, tedy obsluhou muzikantů. Zabývá se spíš designérskými, architektonickými venkovními záležitostmi. Hodně dělá do veletržního průmyslu - stavbu stánků a podobných věcí. V Německu se hlavně pronajímá. Největší firmy, které se zabývají kapelami, to jsou pronájmy.

Ale to už je i u nás. Takže Focus máte pro Německo a jinde prodáváte pod svým jménem?

Samozřejmě, že se snažíme prodávat pod značkou Alur Truss Products, ale vzhledem k požadavkům jednotlivých trhů vyrábíme konstrukce i pod značkami Expo Truss v Německu a Polytruss v Belgii. Je to ale stále tentýž výrobek, který v té konkrétní lokalitě má s tímto označením úspěch. To je ve světě běžné. Ostatní obchodní partneři používají naši oficiální značku Alur System - Aluminium truss products. To je i naše značka pro Česko.

Technologie svařování hliníku probíhá, pokud vím, v nějaké ochranné atmosféře.

Je to směs argonu a hélia v technicky daném poměru.

Komponenty vašich konstrukcí svařujete ručně nebo na ně máte nějakou výrobní linku?

Část děláme ručně, na část máme automat. Většinu však děláme ručně. Komponenty se skládají ze dvou, tří nebo čtyř základních trubek. Žebra mezi nimi se vaří ručně, na tom nejde nic moc jiného vymyslet. Na automatu se vaří koncovky, kde je vlastně svár dokola. To máme automatizováno. Automat současně otáčí trubkou a svařuje, takže svár je pravidelný, stejnoměrně provařený a vypadá navíc pěkně. Známe firmy s plnou robotizací, ale při ceně práce se to zatím nevyplatí. Cena našich výrobků není zas tak vysoká, aby je mohli dělat roboti.

GMMS
GMMS

Hliník, který používáte, to je nějaká slitina?

Je to slitina hliníku, hořčíku a křemíku. Používáme dvou druhů slitin, AlMgSi0,5 a AlMgSi1. AlMgSi0,5 je měkčí, AlMgSi1 je tvrdší. AlMgSi0,5 se používá pro tzv. deko-systémy, čili pro dekorační účely bez nároků na velkou nosnost. Pro veletržní stánky nebo nějaké stabilní instalace pro zavěšení na strop a podobně. AlMgSi1 se používá na díly spojované kónickými spojkami, na pódia a profi rampy.

Zaručujete nosnost?

Samozřejmě. Ve všech prospektech jsou tabulky nosností. Naše výrobky mají certifikát TÜV, to je německý zkušební ústav. Jsou certifikovány u firmy Focus, která jej v Německu nechala udělat, a tento certifikát využíváme i my. Hodnoty uváděné v našem katalogu jsou tedy potvrzeny certifikátem TÜV.

Dá se nějak srovnat nosnost a použitelnost hliníkových a ocelových konstrukcí?

Myslím, že nosnost železných konstrukcí bude vyšší. Hliník s ocelí nelze srovnávat ani po stránce peněz ani co do nosnosti. Zákazník, který si kupuje hliníkovou konstrukci, ví, proč investuje nemalé prostředky do tohoto materiálu. Nemáme s konečnými zákazníky velkou zkušenost, ale z toho minima víme, že zákazník používající ocelovou konstrukci je problematický, protože je úplně jinde. Pokud tam má ocel, je zvyklý na ocel, při stavbě používá jeřáby a dvacet lidí na postavení, a tak neocení, že se to dá postavit třeba i ve čtyřech lidech a bez mechanizace. Ocelové pódium bude mít pravděpodobně vyšší nosnost, protože hliník je poměrně měkký materiál, ale nosnost hliníkových konstrukcí je plně postačující účelům, ke kterým se používají.

Jak to máte s kompatibilitou s jinými výrobci? Řekněme, že mám konstrukci odjinud a chci si ji u vás rozšířit.

Logicky, i při výrobě těchto konstrukcí byl někdo první. Ostatní pak z toho vycházeli. Co se týká rozměrů, jsou tyto konstrukce celosvětově standardní. Co se týká zakončení, kónických spojek, jsou celosvětově zavedeny čtyři systémy. Na přání zákazníka můžeme vyrobit konstrukci kompatibilní s kterýmkoliv z nich. Děláme i redukce z jednoho typu na druhý, ale používání těchto redukcí může být trochu zdržením, protože při stavbě musíte vždycky přemýšlet, jak redukci otočit. Tím se zvyšuje časová náročnost vlastní stavby, což je nežádoucí.

Děláte nějakou povrchovou úpravu?

Stříká se to práškovou barvou.

A elox?

Elox se dělá špatně, to jsme zkoušeli. Při vytažení dílu z eloxovací lázně může vytékat roztok z jednotlivých trubek a tím se povrch vlastně znehodnotí. Pro eloxování nesmí být nic, kde může něco odněkud vytéct. Ale stříkání je v oblibě a náš německý zákazník ho vyžaduje poměrně často. Využíváme široké škály barev a můžeme docílit prakticky jakýkoliv odstín.

Dá se ta barva otřískat?

Asi každá barva se dá otřískat. Barvená konstrukce samozřejmě vyžaduje opatrnější zacházení, a obvykle se proto používá spíš pro stabilní instalace v interiérech.

Jak je to s tržním zakotvením vaší firmy?

V současné době se zvyšuje zájem o naše výrobky od výstavnického průmyslu, ale oblíbené jsou i střešní nadstavby na ground supporty. Nedávno jsme vyrobili čtyři sestavy tohoto typu. Český trh je ve srovnání s exportem zanedbatelný, ale pro nás je každý uzavřený obchod zajímavý a za celou dobu jsme neodmítli žádného zákazníka z důvodu našeho nezájmu. Musím ale přiznat, že některé nabídky nejsou zajímavé pro případné zákazníky tím, že výsledná cena se jim zdá závratná, ve většině případů ale k finální cenové dohodě dojde. Je nutné vynaložit více energie na získání objednávky na domácím trhu, ale od toho jsme nakonec tady.

No jo, diskotéka je dnes skoro v každé stodole a tím množstvím zřejmě ztrácejí výdělek...

...a taky v každé vedlejší stodole máte svářeče, který jim tam povaří nějaké železo.

Jak vidíte svou dráhu v budoucnosti?

Budeme se snažit přežít jak sílící korunu, tak i asijské kočovníky, kteří se snaží dělat do všeho a zaplavují trh málo kvalitní, ale levnou produkcí. Zavádíme stále další vylepšení, takže máme pořád co dělat. Věřím, že sílící koruna posílí i domácí trh, a budeme tak vyrábět větší množství i pro naše domácí odběratele.

 

Prošel jsem si pak na strojírenskou výrobu nezvykle čistou výrobní halou, prohlédl si tvorbu jedné na míru šité zakázky a zkusil jsem něco z toho kvasu schovat i do fotoaparátu, což můžete vidět na obrázcích okolo. Mám vždycky dobrý pocit, když se někdo nelekne šíře světa a zkusí se tam uplatnit i se svou troškou. A tenhle pocit jsem si odnesl i z olomoucké firmy GMMS.

Psáno pro časopis Muzikus