iProdej hudby - jak legálně stahovat hudbu z internetu

iProdej hudby - jak legálně stahovat hudbu z inter
iProdej hudby - jak legálně stahovat hudbu z inter

Někdo ohrne nos a řekne si, že jeho jako umělce to nezajímá. Pro někoho jiného je počet prodaných nosičů nejlepším kritériem kvality. Ať se blíží náš názor k jednomu či druhému, musíme si přiznat jednu věc: komerční zhodnocení hudební tvorby přímo či nepřímo zajišťuje živobytí hudebníkům, zvukařům, skladatelům, majitelům studií, výrobcům hudebního softwaru i hardwaru a řadě dalších lidí, kteří se kolem toho "motají".

iProdej hudby - jak legálně stahovat hudbu z inter
iProdej hudby - jak legálně stahovat hudbu z inter

Všichni dobře víme, že možnost levného šíření a kopírování zvukových souborů prodej hudby natolik ovlivnilo, že se některé články řetězce dostaly do vážných potíží. Ponechme stranou utopickou myšlenku, že hudbu budou hudebníci nadále provozovat zdarma a jen pro ni samotnou, zisk nezisk. Počítačové firmě Apple se podařilo najít cestu, jak legálně šířit hudbu po internetu. Slovo legálně zde znamená, že za hudbu dostanou peníze také ti, kdo ji vytvořili, ne tedy někdo jiný, například výrobce pirátských CD, nebo také vůbec nikdo.

Myslím si, že se dnešní hudebníci a producenti musí sžít s novými možnostmi a naučit se je využívat, tak, jako si všichni zvykli na 74 minut CD místo dvou dvacetiminutových stran LP, včetně bookletu a menšího prostoru pro grafiku obalu. Změna od CD k internetu je přitom mnohem hlubší a nabízí více nových možností.

 

iPod

V době svého uvedení mnoho lidí překvapilo, že se počítačová společnost Apple pustila do oboru poněkud vzdáleného. iPod je harddiskový přehrávač hudby, který na první pohled nijak nevybočuje z řady podobných výrobků. Ale jeho obrovský obchodní úspěch není žádnou náhodou, téměř všichni, kdo se s přístrojem seznámí, podlehnou jeho kouzlu a eleganci. Samotný iPod není předmětem tohoto článku, proto odkazuji čtenáře na jiné prameny, jako například server www.mujmac.cz, nicméně iPod byl prvním krokem, který společnost Apple udělala směrem k vybudování internetového prodeje.

 

iTunes

A krokem druhým bylo uvedení iTunes, "MP3" přehrávače pro počítače Apple. MP3 píšu v uvozovkách, protože kromě tohoto formátu umí iTunes přehrávat mnoho dalších. Každý, kdo má příležitost pracovat na Windows i MacOS, vidí jasně rozdíl v přístupu tvůrců těchto systémů k uživatelům. Nebudu zde srovnávat Windows Media Player a iTunes, myslím, že recenzí existuje dostatek, nesporné je jen to, že Apple stálo za to vyslyšet hlasy uživatelů a následně přepsat iTunes i pro platformu Windows. Program, který existoval nepříliš dlouho, se stal konkurencí pro nativní přehrávač Windows, všemožně provázaný se systémem a mnohokrát updatovaný. Ukázalo se, že konkurencí úspěšnou.

 

Steve Jobs

Před vznikem ITMS (iTunes Music Store) se zdálo jen velmi málo pravděpodobné, že by nějaká placená služba mohla konkurovat Napsteru a podobným systémům šíření hudby po internetu. Také se vědělo, že velká hudební vydavatelství nepochopila, kam směřuje vývoj, a stavěla se skepticky k uvolnění skladeb pro internetový prodej. Zde sehrála obrovskou roli osobní angažovanost zakladatele firem Apple, Pixar a NeXT, Steva Jobse.

Jen výčet zmíněných tří firem stojí za to, abychom si o Jobsovi řekli pár slov. Tento člověk totiž dovede předběhnout ve svém uvažování ostatní o mnoho let. Poprvé se to stalo tehdy, když prohlásil, že jeho firma konstruuje počítač, který budou moci lidé běžně používat v domácnosti. Zasloužil si tím především posměch, jeho oponenti tvrdili, že počítače přece mohou být jen ve výpočetních střediscích firem a že na nich mohou pracovat jen školení experti. Jobs byl také tím, kdo již před 20 lety stál u zrodu počítače s grafickým systémem oken a nabídek, ovládaným myší. Ve stejné době se ovšem podařilo Billu Gatesovi ze společnosti Microsoft koupit od jiného programátora systém MS DOS, poněkud upravit a získat výhradní smlouvu se společností IBM na dodávku počítačů jen a jen s tímto systémem. A právě IBM viděla za počítačem pouze experty a systém, na němž se místo přetahování myší zadávaly příkazy na klávesnici pomocí lomítek a zpětných lomítek, začal dobývat svět. Systém MacOS zůstal v menšině na vlastním hardwaru Apple, postupně se ale celé grafické rozhraní podařilo Microsoftu převzít a nazvat svůj systém podle něčeho, co vymysleli jiní - podle oken na obrazovce.

Založení společnosti NeXT a vývoj systému NeXT STEP pro běžné uživatele tak převratně nevypadá, šlo o vytvoření moderního způsobu programování a snadného návrhu nových programů. Zato každé dítě ví, kdo je to Nemo. Animované filmy Finding Nemo (Hledá se Nemo), Monsters Inc. (Příšerky s.r.o.) a další převálcovaly všechnu produkci studií Walta Disneyho a objevily se na vrcholu sledovanosti na celém světě. Tyto filmy spojuje firma, v níž vznikly - Pixar Studios, kterou založil Steve Jobs.

Po tom, co společnost Apple koupila NeXT, získala tím nejen pokrokové prostředí pro vývoj vlastních programů, jako je například GarageBand, ale i nového šéfa Steva Jobse. Ten se dal do práce, firmu, potácející se na okraji prodeje někomu silnějšímu, postavil na nohy. Spolu s designerem Jonathanem Ivem dali světu iMac, počítač, jehož vzhled ovlivnil celý svět. Použití průhledného plastu iMac přebrali výrobci všeho možného; od hodinek přes kávovary až po motocykly. Člověk se až diví, proč svět čekal na ten únik od béžové barvy tak dlouho.

Právě vizionář Jobs se mohl pustit do úspěšného jednání s velkými vydavatelstvími, myslím, že v USA si cení nápadů a jejich původnosti více než jinde, nedívají se jen na to, kdo má kolik procent na trhu. Apple si během nového působení Steva Jobse v čele získala některé firmy i jednotlivce také otevřeností svých technologií. Jádro systému je volně dostupné ve zdrojových kódech stejně jako Linux (Apple dokonce dává zdarma k dispozici nové kódy například webového prohlížeče ostatním vývojářům). Systém používá otevřené formáty souborů jako xml, mov, rtf a další. Jeho největší konkurence, tedy Microsoft, nedává ostatním přístup k formátu souborů, jako je wma, ve snaze přinutit uživatele používat jen programy nebo platformu Microsoftu. Díky této strategii Apple snadněji proniknul do přízně oslovených firem a podařilo se získat výhodné podmínky nejen cenové, ale i pro kopírování a používání stažené hudby.

 

Jak funguje iTMS

Program iTunes má v sobě zabudovaný prohlížeč, podobný běžnému internetovému. Po otevření tedy vše funguje jako velmi dobře provedené webové stránky. Vždy víme, na jaké úrovni hierarchie zrovna jsme, můžeme se snadno vracet, hledat, kopírovat texty a obrázky.

Samotný přístup je možný na dvou úrovních - neregistrovaný uživatel může procházet všemi stránkami, ale má k dispozici jen prvních 15 nebo 30 sekund každé skladby. Po registraci je možné stahovat jakoukoliv skladbu, buďto samostatně, nebo jako celé album. Cena za skladbu je 99 centů, za album desetkrát vyšší. Jsou zde ale i různé promo akce, bonusy a podobně, kdy platíme méně nebo nic. Naopak Apple nemá různé záludnosti jako některé konkurenční projekty, kdy je v reklamě uvedena cena nejnižší (0,79 USD), ale průměrná cena je vyšší než v iTMS.

Uživatelé byli nejvíce překvapení tím, co všechno je možné s hudbou staženou z iTMS dělat. Ano, jistě, poslouchat, to jsme čekali, ale Steve Jobs vyjednal poměrně volné podmínky pro další kopírování. Stažené skladby je možné přehrávat na třech autorizovaných počítačích. Je možné je i dále vypalovat na CD, s omezením, které brání jen opravdu sériovému množení.

iTMS byly zpřístupněny nejprve v USA, po čase i v několika zemích Evropy. Na výstavě Apple Expo v Paříži bylo prezentováno, že se počet zemí rozroste i o další členské státy EU. O které, to se zatím neví, takže nyní je možné z iTMS nakupovat jen např. z Německa, ne že by tam musel uživatel jezdit s počítačem, ale musí tam mít bankovní účet.

Samotné audio se stahuje jako MPEG4, formátu, který umožňuje mírně vyšší kompresi než MP3. V Apple zvolili datový tok 128 kbps. Je to takové applovské řešení, nedávat více možností, ale rozhodnout za uživatele, co je pro něj nejlepší. Mělo by to odpovídat asi 192 kbps MP3, což je kvalita dostatečná, pro poslech v tramvaji až příliš.

Rozdíl iTMS oproti ostatním podobným službám je především v kvalitním zpracování jednotlivých stránek, je zde obrovské množství informací o interpretech včetně biografií. Kromě toho se mi líbí, že výběr skladeb místy posiluje nekomerční a zajímavé projekty. Řada umělců dala k dispozici své skladby ve speciální verzi pro iTMS, jinak nedostupné. Také evropská verze iTMS v tom nezůstává pozadu a dodává vlastní příspěvek do portfolia skladeb. Jobs nedávno jednal i s vydavatelstvími, která fungují jen v Evropě, podle všeho i toto jednání bylo úspěšné.

Zde se nabízí nové pole pro mnoho interpretů: Nedávat své CD v malém nákladu do běžné distribuce, ale jen na internetový obchod. To není specialita iTMS, je ale vidět, že právě Apple se snaží vytvořit pro takové projekty prostor.

 

Znovu iPod

K poslechu hudby je potřebné jednak připojení k iTMS, dále aplikace iTunes na platformě Mac či Windows. Jak k tomu patří iPod, který jsme zmínili na začátku článku? Synchronizace obsahu iPodu a skladeb v iTunes je nejen jednoduchá, ale i velmi rychlá. Apple totiž jako jeden z prvních výrobců místo pomalého USB 1.1 použil FireWire pro Maca a později USB 2 pro Windows. Takže po stažení skladeb můžeme za chvilku vyrazit k poslechu padesáti hodin hudby, pokud si máme kde iPod dobít, kapacita disku u většiny modelů převyšuje kapacitu baterií.

Apple tedy světu ukázal, že budoucnost šíření hudby není jen pirátská. Samotné společnosti zisk z prodeje iPodů, nyní jednoznačně nejrozšířenějšího HD přehrávače v USA, umožňuje zlepšovat svou bilanci a financovat nákladný výzkum nových technologií (například FireWire rozhraní vyvíjel Apple několik let). Úspěch je tak přesvědčivý, že se s Apple spojila i společnost Hewlett-Packard, aby prodávala iPod pod značkou Apple+HP a instalovala iTunes na své počítače. Automobilka BMW montuje do svých vozů držák na iPod propojený s ovládáním na volantu. A mnoho dalších výrobců dodává příslušenství od držáků do aut přes FM tunery, nahrávací moduly, adaptér na ukládání fotografií.

Nedávno Apple dokonce uvedl speciální edici iPodu v černé barvě s podpisy členů U2 na zadní straně. Při uvedení byli kromě Steva Jobse přítomní i Bono a the Edge, kteří zahráli několik svých písní.

 

Apple versus Apple

Název společnosti Apple sice vymysleli Steve Jobs a Steve Wozniak, druhý ze zakladatelů, při procházce jablečným sadem. Autorská práva mělo ale vydavatelství, které se proslavilo především vydáváním skladeb Beatles. To sice povolilo Apple Computer Inc. tuto značku používat, ale jen s podmínkou, že se nebude věnovat ničemu, co se týká hudby. To společnost Apple po více než 20 letech porušila, říkám si také, co mohli udělat, přejmenovat takový kolos není možné a schovávat se za nějakou dceřinnou značku by bylo rozhodně méně čestné. Vydavatelství Apple tedy podalo na Apple Computer žalobu. Během soudního procesu sdělil soudce ostatním, že se považuje za podjatého, protože je sám nadšeným uživatelem iPodu, a proto nemůže proces soudit. Stejné překvapení vyvolalo sdělení žalobců, tedy Apple Records, že to chápou a že jim to nevadí! Soudce tedy soudí dál s iPodem pod talárem, Apple Computer bude nebo nebude muset přelít pár dolarů do kapsy Apple vydavatelství, ale vlak už se nezastaví. iTMS ukázal, že tudy cesta vede. Zbývá jen doufat, že se objeví co nejdříve i u nás.

Psáno pro časopis Muzikus